Vox populi, vox Dei. Platí to i v diskusi na iDnes ?

Nastavení pravidel diskuse a filtrování názorů čtenářů pouze dle „doporučených“ příspěvků, dle vláken nebo dle času vložení příspěvku nedává nezkreslený přehled o názorech čtenářů.

Je to záměr, přílišné zjednodušení nebo jen nedomyšlenost? Podrobnějším prohlédnutím diskuse se rychle zjistí, že je několik desítek diskutérů, kteří ve vzájemné shodě ovládají diskuse a v rámci nastavených pravidel se jim daří omínusovat názory, které nevyjadřují současné, mainstreamovými sdělovacími prostředky protěžované názory „pražské kavárny“, „sluníčkářů“, zastánců politiky EU, multikulturalismu a nelegální migrace. Jména jsou diskutujícím notoricky známá, proto je není potřeba konkrétně uvádět.
Tito „diskutéři“ většinou ani sami nepíší příspěvky, a když už napíší, tak se neumísťují v doporučovaných příspěvcích. Společnými silami se jim daří „omínusovat“ názory, které neodpovídají jejich vidění světa, takže tyto příspěvky, i když patří k těm s největším počtem kladných hodnocení, tak je zároveň minusy od této, možná i organizované skupiny, posunou ve skupině doporučovaných příspěvků směrem dolů.
Tito přívrženci „Pražské kavárny“ působí i v sekci Blogů. Mají zde trochu jiné podmínky než v diskusi pod články. Nemohou mínusovat blog, který neodpovídá jejich názoru, protože hodnotit blog lze pouze pozitivně zvýšením „karmy“. Mohou ale sami napsat blog a pod ním zakázat diskusi. O vyšší „karmu“ se postarají jejich kolegové z „pražských kaváren“. Je absurdní, že ti, kteří pod svými blogy zakazují diskusi, často diskutují pod blogy těch, kteří mají jiné názory.

Zpřehlednit výsledky názorů diskutujících by bylo možné více způsoby. Např.:
1) omezit mínusování jedním diskutujícím u každého článku na max. 1 až 2 příspěvky.
2) doplnit další možnosti filtrování diskuse volbami:  
            zobrazit příspěvky s nejvyšším počtem kladných hodnocení,
            zobrazit příspěvky s nejvyšším počtem záporných hodnocení.

Naznačená úprava diskuse by umožnila na první pohled zjistit objektivněji názory čtenářů.
Nebo je současný stav záměrný a možnost vyjet si sestavu nejvíce kladně, resp. záporně hodnocených příspěvků, vč. možnosti odfiltrování nějaké, např. výše zmíněné skupiny diskutérů, má pouze redakce, která ji předá jen někomu na vyžádání? Tyto údaje jsou „zajímavé“ např. pro politiky, a to nejen před volbami, ale i v průběhu vládnutí, aby naslibovali lidem to, co si přejí.

P.S. V jiných internetových denících je možnost filtrování hodnocení názorů čtenářů většinou ještě méně přehledná, než v iDnes.

 

Autor: Jiří John | čtvrtek 26.9.2019 9:32 | karma článku: 10,42 | přečteno: 247x