Třídíte bio-odpad? V Praze si za to připlácíte!

Třídění by mělo být výhodné pro obyvatele i pro firmu svážející odpad. Ekologie by měla být něco navíc. Tak je to u papíru, kartonů, skla a plastů, kde je svoz pro obyvatele zdarma.

Poplatek za kontejner na směsný odpad o objemu 1100 litrů, vyvážený 1 x za 2 týdny stojí  za rok 7104 Kč.
Kontejner na bio-odpad v nejlevnější variantě, tedy kontejner 240 litrů, vyvážený 1 x za 14 dní (vyvážení týdně v ceníku Pražských služeb není) stojí za rok 2153 Kč.

Tedy 1 litr odvezeného směsného odpadu stojí 0,248 Kč a bio-odpadu 0,345 Kč.

Většinou se směsný odpad vyváží 1 x týdně, pak stojí svoz 1 litr směsného odpadu 0,224 Kč.
"Příplatek" za třídění bio-odpadu je tedy cca 50%.
Separování bio-odpadu zvyšuje zisk spalovně i Pražským službám. Bio-odpad je vlhký, pro jeho spálení je nutné přidat další energii, takže jeho samostatné kompostování mimo spalovnu umožňuje výrobu většího množství tepla a elektřiny ve spalovně. Navíc se prodává kompost.

Zákazníkovi třídění bio-odpadu přináší problémy: nutnost samostatné nádoby, zápach okolo kontejnerů,….  
Většinou přistavením placeného kontejneru na bio-odpad nedojde ke snížení počtu kontejnerů na směsný odpad, takže svoz bio-odpadu hradí občan navíc.

Vyváží nevýhody dobrý pocit z ekologického chování? Máte ještě chuť třídit bio-odpad a připlácet si za to? Neměla by být každá smlouva výhodná pro obě smluvní strany? Ekologie by měla být něco navíc.
 

P.S. Blog byl upraven, protože původní verze byla napsána na základě zmatečných informací, poskytnutých Pražskými službami. Smysl sdělení se ale nemění. Na třídění bio-odpadu si občan připlácí. Levnější je odkládat bio-odpad do směsného odpadu bez třídění. Neměl by magistrát provést úpravu cen, resp. vyvážet bio-odpad zdarma, stejně jako je to i ostatního tříděného odpadu?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří John | úterý 8.10.2019 8:36 | karma článku: 14,51 | přečteno: 496x