Nejsme oběťmi permanentní manipulace?

Člověk, který čte jedny noviny a sleduje televizní zprávy, je o situaci v reálném světě informován asi jako zvíře narozené v ZOO o životě v africké savaně.

Čí chleba jíš, toho píseň zpívej. Každé noviny, televizní nebo rozhlasová stanice má svého šéfa a ten platí „chléb“ redaktorům. Kdysi nechvalně známý guru propagandy řekl (volně): Nesmíme lhát, ale to, co je pro nás výhodné, o tom budeme informovat a co se nám nehodí, o tom pomlčíme. Zahraniční vysílání se rušilo, jeho poslech byl trestán.
Dozvědět se pravdu dnes je daleko složitější, i když je mnohem více informačních zdrojů. Na to, že novináři nepíšou svobodně, upozornil již bývalý šéfredaktor New York Times John Swinton ve své pověstné řeči před více než 100 lety. [1] [2]
Někdy záměrně, někdy z lenosti nebo neschopnosti redaktoři nedohledají hodnověrné zdroje informací. Oblíbeným trikem dnešních redakcí je zaměňovat zprávu za komentář, tedy informaci o události za názor redaktora. Osvědčené manipulační techniky, které čtenáře a posluchače odvedou od merita věci se výrazně zlepšily [3].
Manipulátoři využívají i toho, že lidé mají zaměstnání, rodiny, koníčky, a proto nemají čas na pátrání po realitě. Poslechnou si při práci zprávy v rozhlase nebo v televizi a naivně si myslí, že ví, co se ve světě děje. Kolik důležitých událostí asi zůstalo nepovšimnuto za smrští informací o covidové epidemii? Jedna je zmíněna na konci blogu.
Vděčným nástrojem manipulace veřejnosti jsou děti. Před zahájením operace Pouštní bouře politici najali PR agenturu, která ovlivnila veřejné mínění smyšlenými příběhy o vraždění dětí v inkubátorech v kuvajtských porodnicích. [4]
Malý chlapec Alan Kurdí, který s rodiči nelegálně cestoval do Evropy, prý utonul. Později se psalo, že vše bylo naaranžováno.
Zodpovědnost za vraždu polské elity v Katyni, provedenou sovětskou NKVD německými zbraněmi na území, které nejprve Polsku zabrali Sověti, poté 3. Říše a pak opět Sověti, přiznal až po více než 50 letech Gorbačov.
Výsledky vyšetřování vraždy JFK slíbili zveřejnit po 30 letech, pak po 50 a pravdu neznáme ani po 58 letech.
V současné době hodně diskutovaná kauza výbuchu ve vrbětickém muničním skladu také budí rozpaky. BIS i vláda po šesti letech od události sdělují „vážná podezření“. Naše vláda by měla lepší vyjednávací pozici pro diplomatickou válku s Ruskem, kdyby místo vážných podezření předložila jednoznačné důkazy o ruských agentech, např. záznamy z bezpečnostních kamer. Vyrovnat počty diplomatů s Ruskem je jistě dobré. V novinách se psalo o českém ultimátu, což je slovo, které nepřispívá k věcnému jednání, ale jen zjitří emoce. Mluvila o ultimátu vláda, nebo si ho vymysleli nějací pisálci?
Svoboda projevu, garantovaná u nás, v Evropské unii i ve světě Listinou základních práv a svobod, je jen přetvářka. Ani éra sociálních sítí nepřinesla možnost vyjadřovat svobodně své názory a sledovat názory ostatních. Vzpomeňme na zablokování účtů presidentu Trumpovi přímo v USA, kde je svoboda projevu chráněna dodatkem 1 ústavy, nebo úplné vymazání jména britského aktivisty, které se nesmí na sociálních sítích ani vyslovit. Kdo to udělá, riskuje blokaci nebo smazání účtu. Tlak na omezení svobody projevu stále pokračuje.[5]
"Projevy nenávisti" (Hate speach) jsou dnes pro mnoho aktivistů a politiků nejtěžší zločiny. Vedení Evropské Unie proto v tichosti připravuje legislativu, která má umožnit přímo orgánům Evropské Unie trestat „Hate speech & hate crime“. ("Projevy a zločiny nenávisti") Co je a co není „Hate speech & hate crime“ má určovat EU, nikoli legislativa jednotlivých států! Doufejme, že se EUroposlanci vzmuží a návrh odmítnou.[6] Jestli návrh schválí, tak se dostaneme blízko k orwellovskému: “Minulost byla vymazána, vymazání bylo zapomenuto, lež se stala pravdou“.

 

[1]https://en.wikiquote.org/wiki/John_Swinton

[2]https://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=en&u=https://en.wikiquote.org/wiki/John_Swinton&prev=search&pto=aue

[3]https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam

[4] https://zoom.iprima.cz/nejvetsi-lzi-historie/prvni-valka-v-zalivu

[5] https://www.idnes.cz/technet/internet/facebook-mazani-prispevek-board-rada-komise-odvolani.A210415_163929_sw_internet_vse

[6] https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12872-Hetze-Hasskriminalit-t-Aufnahme-in-das-EU-Straftatenverzeichnis?fbclid=IwAR3oxG6FSaDN_IU5fNoeCTi20hVeAoqc4EvTSgBFRyktugZweLtAbKQlKtQ

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří John | pondělí 3.5.2021 9:41 | karma článku: 29,48 | přečteno: 755x