Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Problém je v tom, odkud se ta přebytečná energie bere. Co se týče fosilních paliv, tak energie v nich uložená je zase sluneční (uhlí). Takže její uvolňování je jen o nějaký ten pátek posunuté. Odkud se vzala energie, uložená v ropě a plynech, přesně nevím, ale zase to bylo přirozenou cestou.

Jediný problém je energie z jádra, i když tato energie se tam uložila při vzniku země.

Takže pouze energetické zdroje, založené na krátkodobém cyklu - tedy spalování dřeva a rostlin- nemohou tepelnou rovnováhu narušovat.

K zamyšlení je také jedenáctiletý sluneční cyklus. V minulých letech byla sluneční aktivita na maximu, od letoška bude zase klesat.

Ovšem masivní užívání fosilních paliv trvá teprve asi 200 let, což je současně doba, kdy se trochu solidně měří teplota vzduchu. A to je z hlediska stáří země nepatrný zlomek.

Přitom v minulosti tu bylo tolik klimatických zvratů, které zásadně změnily dlouhodobě podmínky na celé zemi, a přesto život nezanikl.

Chce to klid. Problém je jinde - znečištění.

A malý dotaz: čím doma topíte?

2 0
možnosti
JB

J61a84n 14B33u53r81i95a91n

1. 2. 2021 10:22

Sorry, ale ve fosilních palivech byla ta sluneční energie uložena desítky miliony let a další desítky miliony let by tam ještě byla, nebýt člověka.

Naopak spalování dřeva nemá na energetickou bilanci v podstatě žádný vliv. Když ho nespálíme, tak se rozloží (a přitom se uvolní jeho energie).

Od jisté doby v podstatě uhlí nevzniká - spekuluje se, že za tím stojí termiti, kteří začali dřevo využívat a tím byl proces tvorby uhlí přerušen.

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Absolvent ČVUT, nyní penzista. Sleduje dění okolo sebe, rád si vyslechne jakékoli názory, nemá rád křivení skutečnosti, tedy ani cenzuru, i když se jí říká jakkoliv, např. politická korektnost, nebo předstírání, že nějaký problém neexistuje. Je patriot Prahy 6, podílí se na činnosti spolku Veleslavín - Vokovice k životu,  @VeleslavinVokovice.
Popisovat znovu tisíckrát omílané neetické chování politiků je ztráta času. Většina lidí to vidí, má již vlastní názor a v blogu o tom píše mnoho jiných. Potřebnější je upozorňovat na skutečné problémy, které zůstávají mimo pozornost čtenářů, protože veřejnosti jsou místo nich předkládány „zástupné“ pseudoproblémy, které upoutávají pozornost a pak se na ty skutečné zapomíná. Potřebné je upozorňovat i na falešně optimistické, neobjektivní informace které zamlčují, že realita je úplně jiná.
Nediskutuje pod blogy. Komentář nebo dotaz  pište na jiri.john@centrum.cz

Seznam rubrik