Další lehce vydělaná miliarda na obzoru

Zdá se, že se Veleslavínský zámek stal obětí developerů, úředníků státní správy, komunálních politiků z radnice Prahy 6 a Magistrátu.

Obdobný scénář už byl uplatněn mnohokrát. Pod nejrůznějšími záminkami nebo z předstírané nebo i skutečné neschopnosti nechají úředníci státní správy a radní zdevastovat budovy. Poté nemovitost developer buď levně odkoupí od „státu“, resp. „města“, zbourá nebo opraví budovy a zahustí zástavbu na lukrativních pozemcích.
Devastace zámku začala před cca 10 lety, když vlastník, tedy „stát“ po ukončení nájemní smlouvy dlouhodobému nájemci, firmě Canadian Medical s.r.o., neměl rozmyšleno, co se zámkem udělá. Od té doby platí cca 1 milion Kč ročně za ostrahu areálu. Neudržovaný zámek chátrá. Budovy v tomto případě pravděpodobně nejsou tak podstatné. K Veleslavínskému zámku patří nádherný tříhektarový park, který je mnoho let uzavřen, ohrazen zdí, takže ani většina lidí z okolí vůbec netuší o jeho existenci. Mohl dávno sloužit veřejnosti. Obdobné pozemky, pokud jde dle územního plánu o nezastavitelnou zeleň, stát prodával, tedy spíš dával, v Praze 6 i za směšnou cenu 150 Kč/m2. Pokud jsou pozemky určené k zastavění, tak se v těchto místech prodávají za 50 000 Kč/m2. Vynásobíme-li to, tak 30 000 m2 x 150 Kč/m2 = 4 500 000 Kč. 30 000 m2 x 50 000 Kč/m2 = 1 500 000 000 Kč jen za pozemek. Zisk 33 000 %, tedy 1 500 000 000 Kč za 4 500 000 Kč. To by bylo slušné. I to se v Praze může stát. Že je pozemek v územním plánu zanesen jako nezastavitelná zeleň, není pro ty, kteří „v tom umí chodit“ a hlavně mají ty „správné známé“ na magistrátu i radnici Prahy 6, velký problém.
Developeři již zvládli zastavět zeleň v těsné blízkosti Veleslavínského zámku. Ani vila Charlotty Masarykové již neexistuje. V průběhu zástavby okolí vily došlo k požáru, který byl hašen tak, že voda prý poničila statiku budovy a ta byla zbořena a nahrazena novostavbou.
Skandální jednání Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, radnice Prahy 6, magistrátu i ministerstev nasvědčuje, že se opět hraje podle osvědčeného scénáře. Obdobných „projektů“ se v okolí připravuje více. O nich příště.
Neměla být dávno podána žaloba na některé politiky z Magistrátu, radnice Městské části Prahy 6, úředníky státní správy, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a ministerstev? Za devastaci Veleslavínského zámku v posledních deseti letech by měly být zodpovědné osoby potrestány a měly by nahradit způsobenou škodu. Kdo nám to vládl v posledních 10 letech na radnici Prahy 6 a na Magistrátu? Vzpomeňme na to při volbách.

Fotografie naleznete na   @VeleslavinVokovice v příspěvcích z 29.4. a 5.5.2021.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří John | středa 26.5.2021 10:23 | karma článku: 17,79 | přečteno: 438x