FB jako agent? Lidé se ho začínají bát.

Na FB jsem si zvykli. Prý nás spojuje (řiká Zuckerberg) a někdy je dobrý prostředek pro lidi, kteří pracují sami, jsou nemocní, mají daleko přátele nebo jsou hodně sami. A potřebují si s někým popovídat. Náhražka sociální terapie.

Dáváme do něj vše, co nás zajímá, ukazujeme fotografie svých blízkých, píšeme své pocity a sdílíme a sdílíme. Co na srdci, to na FB, se z legrace psávalo. Někdo to má jako terapii, vypíše se na FB, někomu vynadá a uleví si. Zvykli jsme si. Muži ho užívají často jako seznamku, (i porno seznamku) a také jsme si zvykli. Často FB využíváme i k práci. 
Zvykli jsme si, že je to náš důvěrník, starší bratr, kamarád, co je vždy po ruce. 
A pak najednou WAU! Směs se naplnila, zahřála a třaská!! Najednou se ukazuje, že to není tak něškodný kamarád. 
Zuckerberg se zpovídá americkému kongresu za úniky dat, za možné zneužití a ovlivnění voleb v USA. Vážně se uvažuje o ovlinění Brexitu a jiných a jiných věcí.
Já sama na FB dávám informace, literární texty, fotografie bez loga a nikdy mě nenapadlo nic špatného. Je fakt , že mě zarazilo, když mi FB nabídl přátelství lékaře, kterého mám v mobilu a nejsem s ním nijak v kontaktu, sousedku, která neuvádí, kde bydlí a další podivné návrhy jsem nikdy neanalyzovala. Ale co teď, když mi volají rozrušení klienti, že je FB "šmíruje"? A nejde o tak globální věci jako manipulace voleb a světem obecně. Ve hře jsou obavy! Muži, kteří byli nevěrní, si nemůžou být jistí a samozřejmě ani ženy, smsky z jejich chytrých telefonů a aplikací FB má a archivuje.
Podnikatelé se obávají úniku informací směrem ke konkurenci a obavy lidí se hromadí a rostou. Dnes jsem měla úzkostného klienta, jinak dobrého manžela, (kdo je bez chyby?), otce a dobrého podnikatele. Celé sezení bylo o facebooku. Ano, byl nevěrný, psal si přes messenger s milenkou, sliboval jí rozvod přes smsky a že ji unese do “ráje karibiku”, že s ní chce být navždy a jiné “nesmysly”. Byl zamilovaný. A jako plno mužů a žen psal i milostné smsky, které hned obezřetně mazal. Vztah mu vydržel půl roku a pak ho milenka opustila a našla si nezadaného manažera. Obvyklé? Určitě. A vše by vyprchalo a můj klient by byl úplně v pohodě nebýt facebooku. Začal se bát úniku dat, zneužití, nespal a myšlenky mu vytvářely sci-fi (ale možná, že ne až tak sci-fi) příběhy - jak přijde o manželku a o rodinu. A když už se dostával do svých paranoidních představ, zahrnul do nich i své podnikání.
Místo spánku uvažoval, jaké kdy psal smsky svým zaměstnancům, které by mohla konkurence využít. Nemohla jsem jeho teorie vyvrátit, protože nebyly tak nerálné a nechci klienty jen chlácholit.
Co tedy?
Uvažoval o zrušení FB. Prý to nejde. Podporuje na něm své podnikání a zatím nemůže přestat. Začarovaný kruh a past?
Nebyl to jediný klient, který začal mít potíže v souvislosti se zneužíváním ukládáním všech informací nejen z našich profilů, ale i smartponů.
Denně mi teď někdo volá, jestli má zrušit facebook. Co si myslím. Jenže já to nevím! Sama “krmím” facebook nepublikovanými povídkami a texty a pracuju na něm jako dnes všichni. Jsem také typ co na srdci, to na facebooku.
Připravila jsem si pro klienty alespoň několik rad:

1. nepište důležité a osobní věci na FB
2. Nesvěřujte se ani pres messenger a jiné aplikace.
3. Smsky promýšlejte. I ty flirtující nebo podnikatelské.
4. Uživejte FB na mobilu co nejméně.
5. Zrušte FB. 

Ale je to jen pro uklidnění. Nedělám si iluze. Zvykli jsme si online žít. Online pracujeme a platíme. Nejde se vrátit zpátky (nebo jde?)
Možná se sci-fi příběhy o centrálním mozku lidstva stávají realitou. Možná je to bič na nevěrníky a podvodníky.
Mám na FB hodně údajů. Píšu své názory, za kterými si stojím a nevěrná nejsem. 
Měla bych se i tak obávat? Nevím. Dobrý pocit to není a chápu lidi, kteří mají problémy s nedůvěrou k FB. Pak je opravdu jediná cesta. Zrušit ho! Žili jsme bez něj ještě nedávno. Žilo se bez něj hůř? I na to se můžu ptát klientů...
Žijeme online stále. Existují i online závislosti. Není už opravdu načase dát mu sbohem?

Autor: Johana Kroupová | pátek 6.4.2018 11:45 | karma článku: 22,29 | přečteno: 1780x