- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pravidelně navštěvuji při služebních cestách Maďarsko. Stát specificky známý svými klobásami, salámy, paprikou, gulášem.
„Maďarský guláš“ jako název jsem u nás zažil použitý pro guláše na mnoho způsobů.
Už jsem zkoušel i sám vařit maďarský guláš, ale zatím se mi to nepovedlo takovým způsobem, abych to mohl zveřejnit na blog jako kuchař.
V Maďarsku jsem jedenkrát ochutnal a od té doby si pravidelně dopřávám tzv. Bab gulyás s maďarským bílým chlebem, k dochucení obdržíte mletou pastu z feferonek (doporučuji na začátek menší množství a poté přidat) a někde i nakládané papriky jak pálivé, tak i nepálivé "beraní rohy". Kdo nemá rád ostrá jídla, nedoporučuji vůbec pastu přidávat.
V podstatě je to polévka, ale její množství a obsah Vás zasytí takovým způsobem, že budete litovat toho, že jste si objednali i druhý chod.
Najdete na talíři velké kousky masa, brambory, fazole, ředkev, pórek, papriku a další zeleninu, prostě takový mišmaš, ale velice chutná záležitost.
V Maďarsku je od loňského roku z důvodu nutnosti striktního řešení veřejných rozpočtů zvýšena DPH na 25% i na potraviny, ceny jídel jsou oproti České republice dvojnásobné i dražší.
Bab gulyás koupíte v restauraci za cca 650 - 800 Forintů, což je v dnešním kurzu 100 HUF = 10 CZK přibližně 65 až 80 Kč.
Protože ale při cestě trs Maďarsko na Balkán potřebujete něco teplého do žaludku, protože se někde v Maďarsku potřebujete najíst a nemáte tlumočníka, který by Vám přeložil něco z jídelního lístku a obsluha nebo ani vy neznáte jiný světový jazyk, mohu Vám doporučit toto občerstvení, jehož název je lehce zapamatovatelný.
Bab gulyás kérem, köszönöm - Bab gulyás prosím, děkuji.
Jó étvagyát kivánok - Dobrou chuť k jídlu Vám přeje Petr Johan
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!