Bab gulyás

Je fakt, že většinu článků píši v sekci politika. Inspiroval jsem se ale od jiných kolegů, že by bylo dobré přinést také něco z vlastní kuchyně. Takže vážně z vlastní kuchyně? Ne, jen doporučení na cesty.

Pravidelně navštěvuji při služebních cestách Maďarsko. Stát specificky známý svými klobásami, salámy, paprikou, gulášem.

„Maďarský guláš“ jako název jsem u nás zažil použitý pro guláše na mnoho způsobů.

Už jsem zkoušel i sám vařit maďarský guláš, ale zatím se mi to nepovedlo takovým způsobem, abych to mohl zveřejnit na blog jako kuchař. 

V Maďarsku jsem jedenkrát ochutnal a od té doby si pravidelně dopřávám tzv. Bab gulyás s maďarským bílým chlebem, k dochucení obdržíte mletou pastu z feferonek (doporučuji na začátek menší množství a poté přidat) a někde i nakládané papriky jak pálivé, tak i nepálivé "beraní rohy". Kdo nemá rád ostrá jídla, nedoporučuji vůbec pastu přidávat.

V podstatě je to polévka, ale její množství a obsah Vás zasytí takovým způsobem, že budete litovat toho, že jste si objednali i druhý chod.

Najdete na talíři velké kousky masa, brambory, fazole, ředkev, pórek, papriku a další zeleninu, prostě takový mišmaš, ale velice chutná záležitost.

 

V Maďarsku je od loňského roku z důvodu nutnosti striktního řešení veřejných rozpočtů zvýšena DPH na 25% i na potraviny, ceny jídel jsou oproti České republice dvojnásobné i dražší.

Bab gulyás koupíte v restauraci za cca 650 - 800 Forintů, což je v dnešním kurzu 100 HUF = 10 CZK přibližně 65 až 80 Kč.

Protože ale při cestě trs Maďarsko na Balkán potřebujete něco teplého do žaludku, protože se někde v Maďarsku potřebujete najíst a nemáte tlumočníka, který by Vám přeložil něco z jídelního lístku a obsluha nebo ani vy neznáte jiný světový jazyk, mohu Vám doporučit toto občerstvení, jehož název je lehce zapamatovatelný.

Bab gulyás kérem, köszönöm - Bab gulyás prosím, děkuji.

 Jó étvagyát kivánok - Dobrou chuť k jídlu Vám přeje      Petr Johan

Autor: Petr Johan | středa 3.2.2010 3:02 | karma článku: 8,06 | přečteno: 1763x
  • Další články autora

Petr Johan

Klidně budu nácek

10.3.2014 v 7:37 | Karma: 23,55

Petr Johan

Bylo nám to jasné

5.2.2014 v 17:18 | Karma: 11,67