Mokrá práce v Dallasu 1963

V sobotu uplynulo pětačtyřicet let od „mokré práce“ v Dallasu, jež sesadila prezidenta Kennedyho a do Bílého domu dosadila viceprezidenta Johnsona.

Pro vyznavače konspiračních teorií mám smutnou zprávu: Kennedyho zastřelil komunista Lee Harvey Oswald. Po vydání knihy Geralda  Posnera „Případ uzavřen“ (1993) už téměř každý uznává: udělal to Oswald. Ví se, že v Dallasu v dubnu 1963 střílel na pravicového generála Edwina Walkera ze stejné zbraně a nábojem ze stejného zásobníku, jež v listopadu zabily Kennedyho. 

Slabinou konspiračních teorií (udělala to CIA, atd.) je fakt, že Johnson stoprocentně pokračoval v politice Kennedyho (občanská práva černochů, sociální programy pro chudé, pomoc Jižnímu Vietnamu, ale bez konfliktu se Sověty). Žádná konspirační teorie nedává odpověď na první otázku kriminalistiky „cui bono?“. 

Věrohodnější je hypotéza, že za atentátem stál Castro, aby se pomstil za osm pokusů CIA o jeho vraždu. Oswald v září 1963 navštívil kubánskou ambasádu v Mexico City. Tato teorie má však trhlinu: Američané by na to přišli. I kdyby Johnson nezaútočil na Kubu kvůli strachu z jaderné války se Sověty, Castrovi by se stala „nehoda“. Žádná se nestala. 

Oswald střílel sám, ale to neznamená, že mu to nikdo nevnuknul. Závěr Warrenovy komise, že vrah nebyl součástí konspirace, považoval legendární šéf kontrašpionáže CIA James Jesus Angleton za předčasný. A generál rumunské Securitate Ion Mihai Pacepa, který zběhal na Západ v roce 1978, tvrdí: „mezi šéfy zpravodajských služeb satelitů Moskvy vládlo jednoznačné přesvědčení, že KGB byla zapletena do Kennedyho vraždy.“ Proč by ale Moskva chtěla smrt Kennedyho, s nímž uměla koexistovat? 

Možná nebyl hlavním cílem. Jeho smrt zajistila kontinuitu americké politiky a znovuzvolení Johnsona v roce 1964. Kdyby ne příliš populární Kennedy nebyl zavražděn, republikán Goldwater měl naději ho ve volbách 1964 porazit. Zavraždění Kenedyho však z oběti vytvořilo mýtus. Goldwater ztratil šanci zvítězit nad jeho dědicem Johnsonem. 

Goldwater měl ke komunismu tentýž vztah jako Lincoln k otrokářství a Churchill k nacismu. Zvolení Goldwatera by možná znamenalo válku se Sověty, určitě však jejich zánik. Kulka, jež v Dallasu 22. listopadu 1963 zabila Kennedyho, zároveň smrtelně zranila prezidentské naděje Barryho Goldwatera. A dala Sovětskému svazu dalších 17 let snadného života. 

Publikováno (mírně zkrácené) v týdeníku Týden č. 47, 24.11.2008.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Joch | středa 26.11.2008 13:53 | karma článku: 18,52 | přečteno: 2087x