Americké prezidentské volby: jak a proč

1. Po osmi letech republikánského prezidenta - teď velice neoblíbeného - a za hospodářské krize, měli demokraté zvítězit zdrcujícím způsobem. Fakt, že John McCain prohrál čestně a měl i malou naději na vítězství, svědčí o jeho houževnatosti a o tom, že Amerika je oproti Evropě stále mnohem pravicovější zemí.

2. Sarah Palinová McCainovi pomohla; bez ní by prohrál mnohem hůře. Dodala energii jeho stoupencům v klíčovém okamžiku kampaně a po její nominaci McCain v září mírně nad Obamou vedl. Palinová svou viceprezidentskou debatu s Bidenem zvládla lépe než McCain své debaty s Obamou. 

3. Je to neuvěřitelné, ale McCain měl šanci vyhrát. Jeho naději na zvolení definitivně pohřbila finanční krize na přelomu září a října. Ke krizi došlo za republikánského prezidenta, voliči tudíž reflexivně volili demokrata. V době ekonomické krize působil Obama klidně, rozvážně, důstojně – prezidentsky, zatímco McCain místy roztěkaně. Američané se tudíž rozhodli pro Obamu. 

4. Obama nadchl většinu amerických voličů a vedl velice profesionální, dobře organizovanou kampaň. Proto byl zvolen. 

5. Je skvělé, že Američané zvolili prezidentem člověka tmavé barvy pleti, což, doufejme, přispěje k zahojení rasových ran minulosti. Může-li být zvolen prezidentem USA černoch, pak Amerika většinově rasistická není a nadaný příslušník jakékoli etnické menšiny se může dostat na jakékoli místo. Proto by v Americe konečně měly zrušit všechny pozitivní diskriminace ve prospěch menšin. Barva pleti nemá být důvodem pro znevýhodňování, ale ani pro zvýhodňování. 

6. Obama je nejlevicovější kandidát zvolený prezidentem v dějinách USA. Svými názory patří k radikální levici, i když v kampani vystupoval jako centrista. Bude vládnout jako centrista, anebo jako levicový radikál? Ví to on sám? 

7. Bude-li vládnout jako centrista, může být úspěšný; tím však zklame naděje svých radikálních stoupenců. Bude-li vládnout jako radikál, brzy narazí (příští volby do Kongresu jsou za dva roky). On sám vyvolal utopická očekávání, jež splnit nemůže, a jeho stoupenci do něj vložili tak nerealistické naděje, že dříve či později ke zklamání dojde. 

8. Republikánská strana teď bude v zasloužené opozici, kde bude mít čas a možnost dát se do pořádku.

9. Američané volbou mezi Obamou a McCainem vybírali mezi nadějí a zkušeností. Zvolili naději. To se v dějinách párkrát vyplatilo; mnohem častěji však nikoli. 

Publikováno v týdeníku Týden č. 45, dne 10. listopadu 2008.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Joch | pondělí 10.11.2008 15:59 | karma článku: 17,30 | přečteno: 1446x