Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Studenti znají svoji cenu

Často se setkávám s názorem, že v Brně nejde najít dobrá práce. Při studiu si chce k penězům přijít hodně lidí, ale ne každý je ochotný chodit do práce, nebo dokonce dělat něco, co ho zrovna nebaví. Přístupy k hledání brigády jsou různé. Velký vliv na to mají rodiče, kteří buď své děti na vysoké škole zaopatří, nebo jim dají jen nejnutnější a na zbytek si musí přivydělat sami. Pravdou ale je, že v dnešní době už studenti znají svoji cenu. Pokud nejsou v tíživé životní situaci, tak do práce za základní mzdu nejdou.

Studentka filosofické fakulty Jiřina si vyzkoušela hledání práce na vlastní kůži. Zjistila, že nedostala koleje, tudíž si bude muset platit o něco dražší podnájem na privátu. Navíc s blížícími se Vánocemi se finanční výpomoc hodí vždycky. „Rozhodla jsem se pro hledání práce na internetu, protože se mi to jeví jako nejpohodlnější varianta,“ dala se Jiřina do přiblížení strastí a slastí při obstarávání brigády. „Jeden den jsem rozeslala kolem deseti odpovědí na práce různého druhu. Ve velké míře se jednalo o práce na pozici operátorky v call centrech, dále pak obsluha solária, obsluha v bowlingové restauraci a různé administrativní práce jako například zadávání dat do PC.“ Další den neobdržela žádnou odezvu. Poté ale přišel zlom, že se až nestačila divit. „Už od rána mi zvonil telefon s pozváními na pohovory. Abych se přiznala, nejdříve jsem byla velice nadšená, ale po pátém, šestém, sedmém telefonátu už jsem měla všeho plné zuby.“ Jiřka nakonec absolvovala první dva pohovory, zjistila, že tahle práce ji bude bavit a víc už osud nepokoušela. „Jako první se mi ozval manažer z bowlingové restaurace. Jak se ukázalo, není pohovor jako pohovor. V tomto případě se jednalo spíše o rozhovor a domluvení podmínek, takže jsem byla přijata okamžitě,“ říká Jiřina. Tento způsob je ale dle mých dosavadních zkušeností spíše výjimkou. Podobný postup se uplatňuje spíše u méně placených brigád – pokladní, úklid, doplňování zboží. Do oblasti reklamy, propagace, administrativy, služeb vstoupíte většinou přes přísnější přijímací řízení, která poodhalí vaše schopnosti pro nabízenou pracovní pozici a ukáže vaše povahové rysy a chování. Druhá práce, kterou si Jiřina vybrala, byla operátorka v telemarketingu, tady už nebyl pohovor procházkou růžovou zahradou. „Sešlo se nás tam dvanáct zároveň a dostali jsme dva úkoly – nejdříve se představit ostatním, poté jsme si každý vylosovali produkt, který jsme měli prostřednictvím fingovaného telefonátu nabídnout klientovi, což byla personální pracovnice. Poté se poradili a hned řekli, koho berou. Mně to vyšlo.“

Aleš, student VUT, si hledání práce nijak nepřipouští. „Dostávám dost peněz od rodičů, takže nemám moc potřebu si vydělávat. Navíc na to nemám čas, mám toho dost ve škole. Nedokážu si představit, že bych po škole ještě utíkal někam do supermarketu za pokladnu, kde bych dostal padesát korun na hodinu. To nikdy.“ Personalistka Daniela Peroutková nad podobnými případy jen kroutí hlavou: „Rodiče mají často pocit, že jejich ratolesti strádají, a proto jim ještě přidávají. To je ale špatný postup, mladí si proto neváží peněz a jen utrácejí. Velice se pak ztěžuje jejich nástup na trh práce po škole.“ Po chvíli debaty Aleš připouští, že na prázdniny si asi přece jen něco najde, bude to mít ale těžké, chce se uplatnit ve svém oboru, tedy výpočetní technice, a navíc si slušně vydělat a ještě užít prázdniny. „Můj čas je drahý, potřebuji finanční motivaci,“ tvrdí nekompromisně budoucí elita národa.

Podobné názory má i Magda, studentka medicíny, která bezostyšně tvrdí, že pokud rodiče nemají na to, aby ji udrželi na škole v patřičném životním standardu, nechá školy a půjde pracovat. „Pokud ale ze mě chtějí mít naši lékařku, nesmějí mě nutit chodit do práce, na to nemám čas.“ A prázdniny? „O prázdninách chci klid, když ve školním roce se tolik dřu s učením,“ obhajuje své tvrzení možná budoucí plastický chirurg.

Petra Klobasová
Studentka žurnalistiky MU Brno

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mgr. Jan Josef Kubíček | středa 8.10.2008 21:01 | karma článku: 8,31 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Mgr. Jan Josef Kubíček

Anketa: Na Job Fair kvůli práci i pro zajímavost

Na brněnském výstavišti se v úterý 7. října rozběhl první ročník mezinárodního veletrhu pracovních příležitostí Job Fair. Potkávají se na něm uchazeči o práci, personalisté velkých firem, ale i zvědaví návštěvníci. Ptali jsme se: Co si slibujete od návštěvy Job Fair? Splnil veletrh vaše očekávání?

10.10.2008 v 15:37 | Karma: 10,69 | Přečteno: 2713x | Diskuse| Média

Mgr. Jan Josef Kubíček

Chcete pracovat v Googlu?

Přijímací řízení na pozice do společnosti Google vydrží jen opravdu silné nátury. Výběr nezřídka probíhá několik měsíců a uchazeč musí prokázat u mnoha výběrových kol, že je opravdu elitou ve svém oboru. Přesto to zástup uchazečů neodrazuje, protože zázemí silné společnosti přitahuje, stejně jako další lákadla v podobě bazénu nebo posilovny na pracovišti. Jak probíhá nábor nových pracovníků, popsal Jan Šedivý, šéf týmu v krakovském centru, který u společnosti Google pracuje od jara tohoto roku.

10.10.2008 v 14:36 | Karma: 14,10 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Média

Mgr. Jan Josef Kubíček

Český Google v Krakove: otvorené prostredie a inovácia

Druhé mediálne stretnutie na Job Fair sa nieslo v znamení Google. Za túto firmu vystúpil Ing. Jan Šedivý, ktorý v nej zastáva pozíciu Technical Lead Manager a má na starosti český tím vývojárov v Krakove. Do Google sa dostával jeden a pol roka, ale budúci uchádzači to podľa jeho slov zvládnu rýchlejšie.

10.10.2008 v 13:36 | Karma: 9,45 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Média

Mgr. Jan Josef Kubíček

Polsko se nabízí větší platy než Česko, tvrdí polská poradkyně

Mediálni stánek JobDNES.cz ve středu 8. října navštívili zástupce sítě Eures a pracovní poradkyně Eures z Polska. Hovořili o činnosti sítě a možnostech zaměstnání v zahraničí. Diskuse se ale hlavně soustředila na pracovní příležitosti u našich severních sousedů. Pro ty, kteří se nemohli tiskové konference zúčastnit, přinášíme rozhovor se zástupkyní Polska, pracovní poradkyní Aleksandrou Kopczyk.

8.10.2008 v 21:15 | Karma: 11,31 | Přečteno: 2094x | Diskuse| Média

Mgr. Jan Josef Kubíček

Chcete pracovat jako zelinář? Přidejte se k „rajčeti“

Rajce.net. Místo pro vaše fotografie. Tak se dá souhrnně nazvat význam webových stránek www.rajce.idnes.cz. I tento pracovní tým hledá stále nové členy – zelináře.

8.10.2008 v 21:11 | Karma: 8,78 | Přečteno: 1496x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná pražské derby a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Železniční koridor na Moravu stojí, vlak v Pardubicích usmrtil člověka

7. května 2024  13:23

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Provoz na železničním koridoru na Moravu je...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, předloží jméno příštího premiéra

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  13:19

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  13:18

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1691x
Studenti žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně píší, fotografují a filmují pro JobDNES.cz veletrh pracovních příležitostí JobFair 2008. Odborným garantem Trainee programu jsou Ing. Rudolf Burgr
a Mgr. Jaroslav Čuřík z Katedry mediálních studií a žurnalistiky, Institutu regionální žurnalistiky,
Fakulty sociálních studií na Masarykově univerzitě v Brně.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky