Chcete pracovat v Googlu?

Přijímací řízení na pozice do společnosti Google vydrží jen opravdu silné nátury. Výběr nezřídka probíhá několik měsíců a uchazeč musí prokázat u mnoha výběrových kol, že je opravdu elitou ve svém oboru. Přesto to zástup uchazečů neodrazuje, protože zázemí silné společnosti přitahuje, stejně jako další lákadla v podobě bazénu nebo posilovny na pracovišti. Jak probíhá nábor nových pracovníků, popsal Jan Šedivý, šéf týmu v krakovském centru, který u společnosti Google pracuje od jara tohoto roku.

Jan Šedivý z firmy GoogleMatej Zeliska, student MU Brno

Všechno vždy začíná u životopisu, proto je zapotřebí sestavit excelentní CV a vložit je na www.google/jobs. Tam žádost čeká, dokud není poptávka po nových zaměstnancích na některou z pozic, která spadá do uchazečova oboru. „Reference z předchozích zaměstnání jsou vždy výhodou,“ poradil Jan Šedivý.

Pokud je potřeba obsadit nějaké pracovní místo a vy oslníte životopisem, osloví vás a pohovorové martýrium začíná. První kolo probíhá na dálku. Na zájemce o práci je připraven úkol, například z programování. „Chceme vyzkoušet praktické dovednosti uchazeče,“ poznamenal Šedivý. Když se podaří vyhovět požadavkům náborových pracovníků a vy uspějete v prvním kole, čekají vás osobní pohovory. Ty se konají nejblíže v Curychu nebo v Krakově. Za jeden den projdete čtyřmi až pěti interview, která trvají minimálně pětačtyřicet minut a nezřídka i hodinu. Musíte řešit například jednoduché úlohy, které pak rozebíráte a probíráte, jak jste k nim došel. Po tomto náročném dni získá zájemce o práci známku na stupnici 0 – 4, podle toho, jak se osvědčil v jednotlivých kolech. „Čtyřku dostane uchazeč typu super star, ale s takovým jsem se ještě nesetkal,“ přiblížil Šedivý.

V případě, že vaše známka není nízká, postupujete dalšími několika kroky ve firmě a dále procházíte několik komisí. Často trvá takový pohovor několik měsíců. „Výběrové řízení jsem absolvoval rok a půl, než mě vybrali, ale zpravidla je proces rychlejší,“ zavzpomínal šéf vývojářského centra v Krakově.

Na konci přijímacího procesu musí zakladatelé společnosti Sergey Brin a Larry Page souhlasit s novým pracovníkem. Pokud se tak stane, stáváte se jedním z členů Google týmu a čeká vás řada výhod. Krom pingpongového stolu, masážních křesel nebo posilovny na pracovišti mají zaměstnanci i jídlo zadarmo. Velkou výhodou je i firemní filozofie, která je významným lákadlem pro potenciální zaměstnance. „Vše řešíme v neformálním stylu,“ prozradil Šedivý. Zároveň ale připustil, že dostat se do této společnosti není jednoduché. „Proces je poměrně přísný,“ uvedl. „U zaměstnanců vyžadujeme dobrou komunikaci – komunikativní otevřené lidi, kteří mají energii a snaží se najít nová neotřelá řešení,“ dodal Šedivý.

Petra Klobasová
Studentka žurnalistiky MU Brno

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mgr. Jan Josef Kubíček | pátek 10.10.2008 14:36 | karma článku: 14,10 | přečteno: 2580x