Bez práce není na pivo aneb jak se zorientovat na trhu brigád

Život na vysoké škole není levná záležitost, proto nejeden student vyhledá nějaký časově nenáročný přivýdělek, aby si obstaral lehký finanční obnos navíc. Kdo přijde z menšího města do Brna, zaplesá, protože v moravské metropoli číhají téměř na každém rohu a kdo tvrdí, že se tu nedá sehnat práce, tak se málo snaží. Na druhou stranu nutno podotknout, že oproti Praze je v Brně práce o něco hůře placená.

Nejspíš brzy jako vysokoškolský student dojdete na to, že už si nechcete huntovat žaludek salámem za pětikorunu nebo pivem za tři kačky. Případně si budete chtít seriálovou linii občas narušit nějakým kinem nebo divadlem. Dřív nebo později zjistíte, že tohle všechno je o penězích a bez nich to prostě nepůjde. Jinými slovy – kdo zjistí, že ke studentskému životu patří i brigády a přivýdělky, nechť si vyzkouší některou (nejlépe všechny) možnost z následujících pěti:

1) Kontaktovat a sledovat vývěsky pracovních agentur

2) Nepřehlížet nástěnky na fakultě a vývěsku v ISu

3) Při nákupech nekoukat jen po vystaveném zboží, ale i po sděleních „Hledáme brigádníky“

4) Kupovat inzertní noviny s inzeráty a pracovními nabídkami

5) To nejlepší a nejjednodušší na konec – do oblíbených v internetovém prohlížeči přidat weby jako je www.prace.cz a denně kontrolovat nabídky - tady najde práci i největší pracovní analfabet.

POZOR!!! – Lukrativní brigáda

Byť je brigád všude plno, tváří se všelijak a vy se musíte mít před některými na pozoru. V Brně se hodně daří pyramidovým hrám a společnostem typu „letadlo“. To jsou firmy, které lákají na velké výdělky. Pokud se tedy setkáte s inzerátem, kde vám někdo bude nabízet desetitisícové obnosy za jednoduchou administrativní práci, jděte raději dál v seznamu přivýdělků. Byť sezení za pokladnou za méně peněz není zprvu tak atraktivní, jistě je to lepší volba. Na přijímacím pohovoru se totiž mezi řečí dozvíte, že při nástupu do firmy musíte zaplatit „zanedbatelný“ poplatek. Částka je zanedbatelná v poměru ke slibovaným výdělkům, ve skutečnosti se ale jedná o několik tisíc. Vaše desetitisícové příjmy jsou závislé na vstupních poplatcích, jež vymámíte z lidí, kteří zareagují na váš inzerát. Slibovaná administrativa totiž spočívá v zadávání inzerátů na „lukrativní přivýdělek“. Většinou tyto firmy nabízejí nějaký sortiment, který máte prodávat, nejčastěji se jedná o koktejly na hubnutí, bylinky nebo elektroniku. Ceny za toto zboží jsou ale nehorázně přemrštěné, a tak se prodává velmi obtížně.

Zaběhnuté brněnské agentury nabízející brigády

Sodat – www.sodat.cz

Index Nosluš – www.indexplus.cz

Student – www.student.cz

Nabrigadu – www.nabrigadu.cz

Axial – www.axial.cz

Job-servis – www.jobservis.cz

Manpower – www.manpower.cz

Startpeople – www.startpeople.cz

Práce v oboru

Nejlepší brigáda je samozřejmě ta ve studovaném oboru. Získat ji ale není tak jednoduché. Nemůžete čekat, že trpělivost přináší růže. Sledujte nástěnné plochy na katedrách, nebo vývěsku v ISu. Čas od času přijde i nějaká ta nabídka do schránky školního mailu, tak nepřehlížejte hromadné maily od učitelů. Případně sami kontaktujte firmy, kde byste chtěli pracovat. Je pravděpodobné, že z počátku nebude pro vás atraktivní práce dostatečně finančně ohodnocená, ale zatněte zuby, k těm pár vydřeným korunám získáváte cennou položku v životopisu.

Pohlídejte si mzdu!

Ze zákona nesmí dát zaměstnavatel brigádníkovi méně než padesát korun hrubého na hodinu.

Není dohoda jako dohoda

Před nástupem na každou seriózní brigádu s vámi zaměstnavatel (eventuálně personální agentura) sepíše pracovní smlouvu. U dočasných brigád se tato smlouva označuje jako Dohoda a může být dvojího druhu.

1) Dohoda o provedení práce (DPP) – tento typ dohody předpokládá, že práce pro jednoho zaměstnavatele nepřesáhne 150 odpracovaných hodin ročně. DPP je výhodná, protože se neplatí sociální a zdravotní pojištění, proto je rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou menší než v jiných případech. Je možno uzavřít ji jak písemně, tak ústně.

2) Dohoda o pracovní činnosti (DPC) – je určena pro takový zaměstnanecký vztah, který přesáhne 150 hodin ročně. Z hrubé mzdy odvádíte sociální a zdravotní pojištění a musí se uzavírat i vypovídat pouze písemně.

Petra Klobasová
Studentka žurnalistiky MU Brno
Text vyšel také v Prvákovinách 2008

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mgr. Jan Josef Kubíček | středa 8.10.2008 20:55 | karma článku: 7,94 | přečteno: 1179x