Vysoké příjmy mají jen grázlové?!

Jako obvykle, pokud má někdo slušný příjem neb dostane zajímavý bonus, je z něj automaticky bídák a příživník …

Poslední příběh tohoto druhu zažíváme v souvislosti se šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase.

http://zpravy.idnes.cz/necasova-prava-ruka-loni-dostavala-stedry-plat-v-breznu-273-tisic-pwr-/domaci.aspx?c=A120117_124813_domaci_jj

Jana Nagyová v tomto týdnu zažívá u nás bohužel docela obvyklou věc. Informace o jejím příjmu rozpoutala diskusi o to, jak moc neoprávněný je, co se za ním skrývá a jak je možné, že je tak vysoký. Člověk by řekl, že ve zdravé společnosti by se našla odpověď jednoduše.

 Paní kancléřka si prostě peníze za svou práci zasloužila! A tak je dostala! Jednoduché, uspokojivé a pozitivní.

 V České republice ovšem takto jednoduchá situace není. V první řadě vůbec nepočítáme s tím, že by si někdo takto nadstandardní příjem zasloužil (upřímně, mně zase bonusy, které zmíněná dáma obdržela tak vysoké nepřijdou …). Jediná možnost jak jich mohla paní Nagyová dosáhnout je jistě nějaký komplot, možná panu premiérovi zamotala hlavu a nebo si ji potřebuje „koupit“, aby nevynesla závažné informace (jistě opět o něčem nekalém či dokonce trestném). Tento pohled zřejmě souvisí s obvyklým náhledem na kohokoli úspěšného, s vyšším finančním příjmem než bývá normální, na člověka, který v životě něco dokázal apod. Dvacet let po pádu totality jsme se pořád nenaučili oceňovat a obdivovat lidi, kteří vystupují z průměru a kteří nějakým způsobem obohacují naši společnost. Naopak, každý kdo se takto vymyká je hned grázl nebo přinejmenším podivín.

 Abyste rozuměli, neznám paní kancléřku. Nevím jaké má pracovní nebo dokonce mravní kvality. Nevím jestli je odměna pro ni zasloužená nebo ne. Jen mě dost mrzí, že pořád žijeme ve společnosti, která při zjištění, že někdo má víc než jiný místo pozitivní reakce volí závistivé komentáře a hledá na všem mouchu. Každý podnikatel je zloděj, každý obchodník šidí zákazníky, každý politik je hlupák a nebo tunelář … a rozhodně všichni mají víc peněz než by zasloužili … těžko potom nalézat nové elity a tahouny našeho národa, když skoro každý takový je hned sražen mezi padouchy.

 Na závěr, pravým problémem zmíněných odměn pro šéfku kabinetu paní Nagyovou není jejich výše ani důvod jejich vyplacení. Pravým problémem je pořád nedostatečná informační otevřenost veřejných úřadů v ČR. Platové podmínky a případné bonusy, které by měly být veřejně přístupné se těžko dohledávají.  Informace o tom, proč a za jaké období byly prémie vypsány a vyplaceny taky nejsou vždy k dispozici. Možná, že kdyby informovanost pro média a veřejnost byla lepší, že bychom i méně negativně spekulovali a bájili o nekalostech a zlodějinách. Jenže … myslím, že ten hlavní problém, proč pořád na vše nahlížíme negativně je pořád v nás a v tom, že nevěříme v poctivý úspěch lidí kolem nás.

Uvidíme, kdy se to zlepší …

Autor: Jan Kratochvíl | středa 18.1.2012 13:32 | karma článku: 36,86 | přečteno: 8290x