Jak dlouho budeme ještě trpět nejlepšího ministra školství, pane pr

Evropská komise pozastavila čerpání dotací z jednoho z programů, jedná se o cca 1,2 miliardy korun. Bravo! Snad už se blíží chvíle, kdy nejlepší polistopadový ministr skončí …

Evropská komise pozastavila vyplácení dotací z operačního programu pro Vzdělávání a konkurenceschopnost. Světe div se, jako důvod uvedla "Auditní mise zjistila, že existují průkazné prvky, které naznačují závažné nedostatky ve fungování systémů řízení a kontroly dotčené pomoci. V návaznosti na tuto auditní misi jsem obdržel informace, které ukazují, že výdaje uvedené v osvědčeném stavu výdajů jsou spojeny se závažnými nesrovnalostmi, které nebyly opraveny."

http://zpravy.idnes.cz/evropska-komise-pozastavila-ceskemu-skolstvi-vyplaceni-dotaci-pwn-/domaci.aspx?c=A120127_071855_domaci_hv

Tak už nevím, co si o situaci mám myslet. Pan ministr Dobeš nás usilovně přesvědčuje o tom, že všechny problémy, které jeho resort s čerpáním dotací má, jsou spojené s prací jeho předchůdců. V tom případě by mě ale zajímalo, kolik času potřebuje, aby systém, který byl tak špatně nastaven dal do pořádku. V čele ministerstva školství je od července 2010, tzn., že již 18 měsíců dává systém čerpání dotací z EU do pořádku. Výsledky jeho práce v tomto směru jsou více než viditelné. Průšvih stíhá průšvih. Katastrofa katastrofu. Jsem zvědavý, jak moc se bude cukat, bude po neúspěšné snaze vyčerpat peníze z operačních programů, podávat demisi.

Josef Dobeš zkrátka připomíná kozla, který se nestal zahradníkem, ale přímo ministrem. Již z mnoha stran přichází komentáře, které naznačují jeho naprostou neschopnost organizačně kočírovat velký státní úřad a stovky zaměstnanců v něm. Vyjmenovávat všechny kauzy, které jsou s jeho působením spojeny by bylo házením hrachu na stěnu. Stačí si jeho jméno zadat do Googlu a dát ENTER. Jen by mě zajímalo, když už konečně přeteče pohár trpělivosti a ministra někdo kopne do zadku (a nejlépe i vykopne z ministerstva). Skoro to ovšem vypadá, jako kdyby Josef Dobeš měl v zádech nějakého vlivného ochránce, kterému kdoví proč záleží na jeho setrvání ve vládě. Jedná se o našeho starého známého Víta Bártu? Nebo snad o pana prezidenta, který v důsledku zatmění měsíce (jiný důvod mě nenapadá) označil Dobeše za nejlepšího polistopadového ministra školství? Jistě, v rámci rozdělování dotací je velký prostor pro korupční jednání, klientelismus a a tím pádem i pro zajímavé bonusy pro prostředníky nebo schvalovatele dotací z operačních programů…je dobré mít pro tyto účely spřáteleného ministra. Dost si tím člověk pomůže. Nebo je zatím ještě něco jiného?

Opravdu nechápu, jak je možné, že po tolika kiksech, mediálních trapasech, názorových kolotočích a v poslední době i dosti šíleném a psychopatickém vystupování v televizi, je ještě Dobeš ministrem. Možná se v budoucnu dozvíme, co za tím bylo a kdo mu stál za zády. Teď nám všem přeji hodně trpělivosti, jednou snad Dobeš odstoupí nebo bude odvolán, ať toho stihne nadrobit co nejméně. Myslím, že jsme si toho s ním protrpěli už všichni dost.

Autor: Jan Kratochvíl | sobota 28.1.2012 11:24 | karma článku: 27,88 | přečteno: 1204x