Vysněný život (Velké věci se na začátku zdály nemožné)

A tak si vykračoval po cestě a snil, tentokrát snil velice intenzivně. Nejprve rozebíral, jakých chyb se v životě dopustil a modlil se sám k sobě, aby se jich už napříště vyvaroval. Vždycky byl silný, jenomže ne natolik, aby ovládal i sám sebe. A tak prostě snil.

Jeho snění se velice silně promítalo v živé obrazy. To nakonec ovlivnilo jeho dosavadní život. Jako většina lidí, co znal, měl i on své obsese, i když drobné, ale několik jich měl. Měl i své neřesti a strasti, jako mnoho jiných lidí. Ani nijak zvláště nevybočoval z normálu.

Stalo se jednoho březnového odpoledne, že si vyšel na procházku a přitom si jako už poněkolikáté vysnil jinou přítomnost než v jaké žil. Toho odpoledne si prostě vysnil, že vyhrál v loterii veliké peníze, nebyl schopen určit, jak velká suma to byla, ale byla natolik veliká, že si mohl začít stavět svůj dům, koupit si auto, vybavení do domácnosti a jiné drobné radosti, zpočátku ve svých snech.

Byl osamělý ve svých názorech a ani jeho blízcí jej nedokázali pochopit natolik, aby nakonec netrpěl vnitřní samotou. Bylo mu čtyřicet let a trpěl i samomluvou. V jeho přítomnosti se nenacházel nikdo, kdo by zvládl jeho otevřené povídání o čemkoliv, co zaplňovalo jeho mysl a tak se stalo, že se mu jeho sen začínal stávat jeho vlastní realitou.

Došel domů, poblouzněný ve svých představách o velkých penězích. Vysvlékl si své venkovní oblečení a otevřel šatní skříň. Vyhledal to nejlepší ošacení, co měl, dokonce našel i velmi slušný oblek a nachystal si jej na postel. Odešel do koupelny, oholil se, učesal se, navoněl. Potom si své šatstvo obléknul. Obul se a ve dveřích otočil, jako by se rozloučit, se starým životem chtěl.

Procházel ulicemi a ve svém novém pocitu byl oddělený od ostatních. Jakoby žil v jiném světě. Taky že byl. Jeho svět byl čistý a spravedlivý a s odhodláním ten starý přiblížit tomu svému novému, vstoupil do první velké firmy, která mu do cesty přišla. Nechal se ohlásit u nejvyššího vedení s tím, že je potenciální investor, který má spoustu volných finančních prostředků a hledá jejich uplatnění.

Firma, kterou navštívil, patřila v zemi k těm kolosálním. Množstvím zaměstnanců připomínala malý stát ve státě, se svojí vlastní autonomií a zákony. Když vstoupil za brány tohoto gigantu, jakoby ocitnul se v jiném světě. Své schůzky se dočkal poměrně rychle, aniž by si stále uvědomoval, že jeho vysněná částka z loterie je v tak obrovském podniku nicotná. Jeho mozek ale přestal pracovat na racionální bázi. Vše měl perfektně naplánované. Jeho neexistující finance se mu v hlavě rozmnožovaly geometrickou řadou. Vstoupil do kanceláře nejvýše postaveného a pohodlně a nevázaně se po vybídnutí usadil do koženého křesla. Asistentkou byl pobídnut k výběru kávy či minerálky, což neodmítnul. On je přece někdo, kdo si takovou pozornost zaslouží.

Nejvýše postavený, generál mezi generálními, si jej prohlížel s obrovským zájmem. Dlouho neviděl člověka s takovým polo-nepřítomným pohledem. Jakoby se díval skrze něj, očima zalitýma, jako opilý. Náš hrdina, jal se vyprávět, jak snadno ke svým financím přišel při dlouhodobém a racionálním investování, jak se správně rozhodoval na finančních trzích, jak posouval budoucnost svého obchodu stále dopředu, a že hledá další výzvy. Neuvěřitelné, ale stalo se, že svým odlehčeným přístupem si nejvyššího šéfa získal na svou stranu a domluvili si další schůzku. Ten jej dokonce požádal, aby si na další jednání připravil svůj koncept se všemi propozicemi a přednesl jej celému představenstvu.

Kdo by čekal, že procitnul ze svých snů, ten se zmýlil. Z jednání rovnou vyrazil do první banky a znovu se nechal objednat u nejvyššího vedení a dostalo se mu vřelého přivítání, neboť nejvyšší šéf té nadnárodní firmy byl přítelem ředitele bankovního ústavu a už si stačili zavolat, že se mezi nimi pohybuje člověk zámožný, který své peníze vydělal, aniž by budil pozornost finančního světa. Kávu tentokrát odmítnul, již jednu v sobě přeci měl, takže mu postačila minerálka, aby svlažil své hrdlo.

Povídal si s bankéřem o svých záměrech, a že přemýšlel, kam nejlépe vložit své finance. Že se nakonec rozhodnul pro tento finanční ústav, jelikož na něj slyšel jenom tu nejlepší chválu. Ředitel byl už jako druhý muž v pořadí okouzlen tímto podnikatelem. Podnikatelem, který nerad dává světu na vědomí, že si jej může koupit, ale že jej má v úmyslu změnit. Bankéř nečekal a okamžitě mu nechal vystavit nejexkluzivnější platební kartu se všemi výhodami a čerpáním do doby, než se dokončí kompletní převod jeho financí. Spokojenost byla na obou stranách. Ted už přece nikdo nepochyboval, ani on sám, že je vlivný a bohatý, a že mu lidé naslouchají v místech, kde byl dříve přehlížen.

Domů se nevrátil. Svůj domov ve svých myšlenkách upozadil do podvědomí tak hluboko, že si pomalu přestával uvědomovat, že nějaký vůbec má. Z banky vyrazil do nejlepšího hotelu ve městě, a když na recepci vytáhnul teď již svou penězi nedocenitelnou kartu, dostalo se mu přivítání královského. Bez nějakých dlouhých řečí mu byl poskytnut nejluxusnější apartmán s nadstandardními službami. Ubytoval se tedy. Vstoupil do svého momentálního bydliště, vysvléknul šaty, šel se osprchovat a potom úplně nahý ulehnul na lože a usnul mentálním vyčerpáním z náročného dne.

Mnoho z vás by jistě čekalo, že se probudí druhý den a uvědomí si, že je v zajetí svých vlastních představ. Nikoliv, prostě se jeho vnímání zcela přizpůsobilo nové identitě, kterou na sebe vzal. Ráno se po probuzení slastně protáhnul a uvědomil si, že se tak dlouho už dobře nevyspal. Vstoupil do jídelny, kde měl již nachystaný velmi pestrý výběr jídel k snídani. Bohatě posnídal a při tom si v televizi pouštěl finanční kanály. Po snídani se upravil, obléknul a vyrazil směrem do nového života.

Tady již nechávám prostor neukončený, je na každém z vás a vaší fantazii kam je člověk schopen dojít, když mu jeho mozek přestane ukládat jistá omezení. Nebojím se o něj však, že by něco pokazil, neboť ve své představivosti vidím, že se postupně došplhal tam, kde si to sám vysnil, že si nakonec ani neuvědomil, že v loterii nevyhrál, jen že jeho výhrou bylo osvobození stavu mysli. Nebo mu klidně vložte ze své hlavy jiný osud, je to  jenom na vás.

Autor: Daniel Michael | úterý 15.2.2011 15:24 | karma článku: 10,98 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Daniel Michael

Co Čech to poradce

11.12.2015 v 8:53 | Karma: 13,65

Daniel Michael

Rozdělit a panovat?

5.12.2015 v 11:52 | Karma: 9,79

Daniel Michael

Svět je vzácně naruby

25.11.2015 v 12:35 | Karma: 22,63

Daniel Michael

Jsem single a cítím se báječně

30.9.2014 v 12:48 | Karma: 18,12

Daniel Michael

O kolektivních sportech

3.7.2014 v 9:30 | Karma: 7,39