Detoxikace po dvaceti letech

Přestal jsem pít, přestal jsem kouřit po dvaceti letech mírnější konzumace a tělo mi to, jak se zdá, nechce za žádnou cenu odpustit a vyvolává neustálé protireakce a vybočuje z normálu. Nebo to, jak můj organismus reaguje je normální a já na to už zapomněl.

Tuto analýzu neprovádím po jednom týdnu, ale po téměř roce s tím, že co všechno, jsem prožil za bolesti, mne nabádá ke dvěma závěrům. Buď opět začít s neřestmi, anebo už nikdy neochutnat. Co se týče cigaret, moc chuti kouřit ve mně nezůstalo a na alkohol jsem zanevřel jen zčásti. Pivko si neodpustím, nicméně mě tolik nedegeneruje jako alkohol tvrdý a ještě k tomu barevný. Ale pěkně od začátku.

Nejprve začnu u promodralých skvrn po stranách hrudníku, nočních zástavách dechu, těžkému vykašlávání, hlavně v noci a ztrátě chuti. Oslabené tělo podléhalo bolestem, do této doby nepoznané. Dalším průvodním příznakem bylo nabrání šestnácti kilogramů váhy během šesti týdnů. Následovalo zpomalení reakcí a ztěžklo mi i dýchání. Tělesně jsem začal být velmi náchylný na jakékoliv teplotní proměny a ihned dostával silnou rýmu a přicházeli i bolesti v krku. Tohle vše byl doprovodný jev, od vykouřené poslední cigarety.

Následovalo zbavení se konzumace tvrdého alkoholu. Stále jsem si myslel, že to nejhorší, při odvykání od kouření mám za sebou a ono vůbec. S odvykáním od alkoholu přišli záněty. Nejprve lehké, jako třeba ve střevech, a v jiných vnitřních orgánech. Docela mne to omezovalo, jenže to nebylo všechno. Nakonec přišly asi ty nejsilnější detoxikační bolesti. Zánět močového měchýře a ledvin. To že jsem přestal kouřit, bylo moudré rozhodnutí. To, že jsem přestal popíjet tvrdý alkohol, bylo nejen moudré a včasné rozhodnutí, ale také vykoupené největšími bolestmi, jaké jsem snad doposud zažil.

Nastalo období, kdy jsem ve svých pouhých 39 letech, nemohl od bolesti ani vstát z postele. Trvalo dlouhých devět měsíců, než jsem pocítil jistou stabilizaci zdravotního stavu a povím vám, jestli takhle nějak vypadá umírání, tak to chci raději umřít zdravý. Nevypsal jsem ve svém článku všechny ostatní průvodní zdravotní potíže, jako například bolesti žaludku, záněty kloubů, zubů, okostice atd. Po prožití těchto odvykacích a detoxikačních stavů jsem doslova porozuměl, co znamená slovo prevence. Pozitivní je, že jsem si vše včas uvědomil a změnil i stravovací návyky, více odpočívám a cvičím.

Půl hodiny jsem přemýšlel, co dodat na závěr. Jenomže mne nic kloudného nenapadlo. Tak to nechám otevřené. 

Autor: Daniel Michael | čtvrtek 13.2.2014 10:59 | karma článku: 16,04 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Daniel Michael

Co Čech to poradce

11.12.2015 v 8:53 | Karma: 13,65

Daniel Michael

Rozdělit a panovat?

5.12.2015 v 11:52 | Karma: 9,79

Daniel Michael

Svět je vzácně naruby

25.11.2015 v 12:35 | Karma: 22,63

Daniel Michael

Jsem single a cítím se báječně

30.9.2014 v 12:48 | Karma: 18,12

Daniel Michael

O kolektivních sportech

3.7.2014 v 9:30 | Karma: 7,39