O kvalitě poštovních služeb

Pošta končící v kamnech rodinného krbu místo ve schránkách. Doručovatelé, kteří hází "oznamky" a staré babičky musí kvůli tomu na poštu.

To jsou nejběžnější omyly a mýty, které se týkají České pošty. Takových povídaček a historek jsem zaslechl, že bych mohl o tom napsat knihu. Uvedu pár z nich a ty nejběžnější:




Příběh č. 1: Příjemné večery trávila tím, že poštu, která se měla doručit, házela do rodinného krbu. Dle jejího vyjádření, bylo pošty moc. Aspoň k něčemu užitečnému ta "pošta" byla… 


Příběh č.2: Jet nahoru do nějakého patra v panelovém domě je "moc" pracné. Lepší bude nechat jim výzvu. Však oni si dojdou! A tak staré babičky chodící o "berlích", které jsou každý den doma, musí zvednout svůj "zadek" a dojít si na poštu.




Příběh č.3: Firma má doporučený dopis. Jenomže z druhé strany baráku než je poštovní pochůzka. Tam přeci nepůjdu, byly by to kroky navíc. 


A teď si povíme realitu:


Č. 1: Už vidím, jak si někdo bere poštu domů a hází ji do krbu. Vůbec by se na to nepřišlo. Obzvlášť v Praze ne. Je to spíše "mýtický" příběh pro pobavení a zasmání zároveň.





Č.2: Je to přeci nesmysl. Jaký z pošťáků by měl na to srdce a žaludek, aby mohl provádět něco takového? Sám přeci doručuji. Vždy vidím, jak obzvláště starším lidem dělá radost, že jim přinesu doporučený dopis až domů. Často i s obyčejnou poštou pokud něco mají a vím, že na 99% budou doma. Tato radost je pak i radostí mou. Krom toho na oznamovací výzvě každý člověk může zaškrtnout, jestli bylo zvoněno. Pak je tu i možnost si stěžovat (v krajním případě), nebo zažádat o opakované doručení listovní zásilky.


Č.3: Vážně si myslíte, že "pošťák" je líný tvor? Já nejenom, že to obejdu, ale vím i jejich provozní dobu, a tak často doručím tyto zásilky, až se vracím zpátky na poštu, protože vím, že je tam zastihnu. Správný pošťák naopak přemýšlí o tom, jak lidem za daných okolností maximálně zjednodušit jejich život. A ne jak je naštvat…


Doručování je služba veřejnosti. Nevidím tedy důvod, proč by se mělo jenom "oznamovat" místo doručovat. Je pravdou, že některé zásilky se od 1.7.2009 můžou házet do schránky, pokud adresáta doma nezastihnu. Obvykle se jedná o doporučené dopisy od soudu tzv. úřední psaní se zeleným pruhem.

Pokud v rámci možností doručím hodně dopisů, mám z toho mnohem větší radost, protože si představím ty lidi, jak čekají na jejich vydání a pomyslím na to, že jsem jim zas ušetřil nejenom "pár" kroků na poštu, ale především i spoustu času.

Autor: Pavel Jirouš | čtvrtek 30.7.2009 8:05 | karma článku: 12,52 | přečteno: 1638x