Na světě podle OSN trpí hladem už více než miliarda lidí

Co s tím? Půjdeme je zachránit? O charitách obecně!!!

Bohaté státy údajně již neplní své závazky a dárcovské příspěvky od lidí jsou zatím nedostatečné. Globální potravinová pomoc klesla na dvacetileté minimum. Čím to?

Jakoby lidé se zamysleli nad tím: Pokud budeme dávat chudým státům pořád peníze, oni budou na nás závislí a nebudou se chtít z toho dostat. Nejlepší asi bude, když naši podporu budeme snižovat, a tak globální potravinová pomoc a závislost klesla na dvacetileté minimum.

Pokud se nás neuživí na světě 7 miliard, tak nás tady bude míň. Nebo pojedeme společně do Afriky a začneme je zachraňovat? Bohaté státy se chovali v minulosti k Africe bezohledně a nechtěli ji umožnit se rozvíjet. To je ovšem problém úplně jiný.

Jen tak mimochodem: Průměrná malijská žena porodí během svého života 7-8 dětí. Mali je stát v Africe, který patří k nejchudším na světě.

Pokud budeme posílat každý rok peníze lidem na to, aby mohli přežít, kteří ovšem mají v průměru 7-8 dětí, tím se tento problém nevyřeší...Není pak lepší jim peníze na pasivní podporu snižovat a motivovat je k tomu, aby dávali přednost menšímu počtu dětí a zároveň dávat peníze do rozvoje?

Kolik "vyžije" z pasivní podpory v Africe charitativních organizací? Ano jenom tím, že chceme posílat každý rok peníze na potravinovou pomoc do Afriky a přispět na charitu. Uděláme tím dobrý skutek? Opravdu to Africe v globálu pomůže? A charitativní organizace, jež jsou živeny z těchto příspěvků budou chtít, aby každý rok běžel tento projekt v nezměněné podobě dál?...Nebo budou usilovat o to, aby je Afrika nepotřebovala a tím směřovat organizaci k jejímu zániku?

Vážně musí mít charitativní organizace celoplošné bilboardy: Přispějte na naše konto? Někdo jim tu kampaň vrátit musí. Aha pár darců, kteří chtějí přispět na  tuto dobrou věc.

Tím ovšem neříkám, že všechny tyto organizace jsou špatné. Věřím tomu, že některé projekty můžou být zajímavé. Třeba ty, které usilují o rozvoj a samostatnost. Peníze, které jdou na výzkum, na stavbu  a realizaci konkrétního projektu, kde jsou nějaké hmatatelné důkazy.

Ale i přesto ptám se: Víme opravdu kam tyto peníze směřují? Nemůže si někdo z nich něco odlít? Vybavit si svou kancelář a říct lidem toto: Abych mohl dělat kvalitní charitu, musím mít kožené značkové sedačky, perský koberec a podobně. Skutečně tu existuje nějaká kontrola?  Víme kolik bere ředitel charitativní organizace? Co když bere 100000 Kč měsíčně od dárců a sponzorů? Je to nesmysl nebo pečlivě utajovaný fakt?

Známe snad v České republice charitativní organizace, které zveřejňují platy svých zaměstnanců, brigádníků a vykazují kompletní přehledy, kam se naše peníze poděly?

Autor: Pavel Jirouš | středa 17.6.2009 8:26 | karma článku: 14,91 | přečteno: 951x