Zpravodajství, komentáře? I cosi o hmyzácích, čunících a přežvýkavcích.

 Zpravodajství, komentáře? Dnes a denně plynou. Občas možno brát je s úsměvem. Nejednou však slynou až jedovatou slinou. Každého kde čím sytí. Lehce uvíznout dá se v jejich síti. 

 ,,Zpravodajství, komentáře“ . Často i velbloud uchem jehly projde, což asi ne každému dojde.

     K tématu ,,hmyzáckému“.  Z čehopak bří Čapkové čerpali svou tvůrčí mízu? Když před více než sto lety stvořili své dílo s názvem ,,Ze života hmyzu“. Z čeho? Ze života. Lidí.  

 Toto alegorické drama,  bylo poprvé vydáno v roce 1921. V této komedii o třech dějstvích autoři uplatnili kritický pohled na společnost, ve které všechny vztahy určují sobecké zájmy.  Sice tak zpracovali kritiku tehdejší(!)společnosti. Ono to však,,sedí“ stále, že.

 O čunících? Lidové pořekadlo ,,dobrý prase všechno spase“  není nové. Ani fakt, že čuníci si v lecčem, a rádi, vysloveně rochní, a přitom si až blaženě mlaskat dokáží. Že to platí i o lidech, to také není ničím novým. A ,,pastva“ díky pokroku je více než bohatá.

  O ,,přežvýkavcích“. Přežvýkavci také dokáží mnohé ,,spást“. Pak spasenou krmi natráví, přežvýkají, a …  A jejich výsledný ,,produkt“? PLESK! Že to platí i o lidech, to také není ničím novým. A ,,pastva“ díky pokroku je vskutku více než bohatá. A také i ,,výživná“, BA DÁ SE Z NÍ NEJEN VYŽÍT, ALE SE  JÍ I ŽIVIT.

  A jak se u koho ,,peristaltika“ mozková projeví? Nikdy nelze vyloučit, že se ve svém výsledku nebude příliš lišit od produktů peristaltiky střevní.  Windffouss

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jiroudek | čtvrtek 14.9.2023 11:51 | karma článku: 11,61 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63