Všichni jednou zaklepeme

Inu, všichni. Neb to je jedna ze dvou jistot. Tou druhou pak je fakt, že mimo oné první není nikdy nic jistého. Jedním z těch, který i o tom dodnes zpívá je ,,nějakej“ BOB DYLAN. Dnes již (teprve?) DVAAOSMDESÁTILETÝ.

„Bob Dylan“,  též vulgo, potažmo alias, tudíž řečený a  přezdívaný „Bob Landy“, „Robert Milkwood Thomas“, „Tedham Porterhouse“, „Blind Boy Grunt“, „Jack Frost“, „Elston Gunn“, „Boo Wilbury“, „Lucky Wilbury“, „Sergei Petrov“.

Bob Dylan, rodným jménem Robert Allen Zimmerman, hebrejským jménem ????? ????? ?? ????? [Šabtaj Zisel ben Avraham] (* 24. května 1941 Duluth), je americký písničkář, hudebník, umělec a držitel Nobelovy ceny za literaturu, který už ŠEST desetiletí významně ovlivňuje populární hudbu a kulturu. …, etc.

  Jako písničkář a hudebník získal Dylan mnoho ocenění včetně GrammyZlatého glóbu a Ceny Akademie (Oscar). Byl uveden do Rokenrolové síně slávy, Nashvillské písničkářské síně slávy a Písničkářské síně slávy. Porota Pulitzerovy ceny mu v roce 2008 udělila zvláštní cenu „za výrazný přínos populární hudbě a americké kultuře“. V květnu 2012 obdržel Dylan od prezidenta Baracka Obamy Prezidentskou medaili svobody, nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států. V roce 2016 získal Nobelovu cenu za literaturu za to, že našel nový způsob poetického vyjádření, jímž navázal na velkou americkou písňovou tradici (z vyjádření Švédské akademie, která cenu uděluje).

 Snad nejsem sám, kdo na tohoto bouřliváka vzpomene. Však je proč. V ,,zlatých šedesátých“ jsme jej až hltali. Někteří si na něj až hráli. A jeho písničky se tehdy, ač v českých verzích, hrály i v tehdejším ČsRo, ba i v ČsT. Např. ,,Časy se mění". Některé, ač jen občas, dodnes.

 

Autor: Jiří Jiroudek | středa 24.5.2023 16:03 | karma článku: 14,52 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63