Válka s Mloky

Válka s Mloky  je klasická alegorie Karla Čapka, napsaná roku 1935 . Svého času bývala povinnou, či doporučenou školní četbou. Myslím, že celkem oprávněně. Připadá mi ,,drobátko“ stále aktuální. Jistě je celá řada děl, kde najdeme také mnohá nadčasová přirovnání, varování i podobenství. Od Knihy knih, dávné filozofy atˇ už ,,před“, či ,,po“, staré i mladší klasiky, až po současnost. Tak proč právě tato? Nutně nemusí, ale i tam lze nalézt téměř vše. A tak, pročítaje si různé blogy, vzpomněl jsem i na Válku s Mloky:-)    

Ano, skutečně i tam lze nalézt mnohé. Od pomoci slabším, ale i ,,slabším“, přitom mnohdy ve všech směrech velice čilým tvorům, od poskytnutí podmínek pro přežití, přes nástroje a technologie, třeba až po výzbroj. Tak něco mezi ,,humanitární“ pomocí, ochranou práv a svobod, ,,ziskovými neziskovkami“, i jiný ,,schovkami“, přes přesuny či odklony, třeba až po ,,,multikulti“. Jistěže ne zadarmo. Vždy BIG byznys. A výsledek? Nejprve kolíkované vzájemně výhodnými (jak pro koho) dohodami podepřené zábory, poté i nekolíkované, chcete-li ,,černé“zábory a následně pak co? Diktát? Leckomu to může připadat povědomé. Samozřejmě, že z historie. Jiným možná i nejen z historie. Úhel pohledu, názoru, obav, strachu, pudu sebezáchovy, či i zkušeností?

No s těmi zkušenostmi, tady mne napadá i dr. Plzák a parafráze na jeho výrok: ,,Zkušenosti jsou nepřenosné, hubu si holt musí nabít každej sám“. Svým způsobem to může platit i pro Mloky. A  podobenství ? ,,Haffo“! Cokoli chcete. Např. od boje se ,,saury“ (pozn.autora- nikoli režisér!), či odboje, přes průkopníky či nositele pravdy jediné (samo, že té jejich!), cest k nápravě (či popravě), atd.,atp. (nehodící se škrtněte, Vám hodící se si vyberte, potažmo si i upravte, nikoli však trhněte, to bych si nedovolil, i když…, jak u koho).                                                                 

Zkrátka FURT SE DE! KUPŘEDU KTERÁ? Anatomicky je prej vždycky jedna noha kratší. U které je to defekt a  u které ,,normál“, ergo i výhoda? A bloudění? No nejspíš zase do kruhu. Batˇbatˇ. Tak atˇ!

Čapkova Válka s Mloky končí jak známo pesimisticky, coby memento. Novinovou zprávou o tom, že Mlok byl již spatřen už i ve Vltavě v Praze. Čas od těch dob již značně pokročil a já si nejsem zcela jist, zda už nejsou dávno Mloci všude. Tak trochu jako mimozemštˇané.  Byvše občas pesimista, nepodcením to. Pokud jsou, tak už jsem s tím počítal, pokud se mýlím, mohu být třeba příjemně překvapen. Ale pro ,,sichr“. Nevíte náhodou někdo telefon či email na Muže v černém. Cože? Jako ,,vždicki tělepaticki“? ,,Něpanimáju“. A vtípky si laskavě nechte vod cesty, nemyslím žádný funebráky, ani ty z profese, ani jakéhokoli jiného typu či druhu. Děkuji uctivě. Auuuuuuuuuu…Ssssorry…….Au tor…

10.10.13                                                                                                         George Anthony

P.S.: Omlouvám se všem, kteří to dokázali dočíst až do konce a chtěli by snad ,,zapříst“diskuzi, či i polemiku. Ač nejsem proti, momentálně nemohu, mám málo ,,chechtáků“, tedy pardon, ,,dukátů“. Až, budou-li kdy, pokud vůbec, pak jistě a někdy třeba i rád. O ,,chechtácích“ ani nemluvě, ale to by zas bylo o něčem jiném. S díky za pochopení. J.A.J.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                    

 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | čtvrtek 10.10.2013 20:37 | karma článku: 6,73 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63