Splešťule blátivá, svižník pádivý, berušky, chrobáci i jiní hmyzáci

   Splešťule blátivá nazývaná také "Tagame" je dravá vodní ploštice, která vyhledává dna stojatých nebo pomalu tekoucích vod s bahnitým dnem a porostlými břehy. Hojně se vyskytuje …   Svižníci jsou velká skupina brouků predátorů.  V současné době jsou zařazováni jako podčeleď Carabidae (střevlíkovití)…      Berušky, správně slunéčkovití , též nazývané např. ladybirds, ladybugs nebo lady beetles . Jméno čeledi je odvozeno od jména rodu slunéčka (Coccinella).     Chrobákovití  jsou nazýváni hnojníky nebo hovnivály. Většina z nich si v zemi vyhrabává chodby a hnízda, do kterých kladou svá vajíčka. Některé druhy spolu komunikují stridulací, třením určitých částí těla o sebe(čerpáno z Wikipedie).

Je pravdou, že autor do jisté míry zúžil okruh ,,hmyzáků“ a svižníky ,,obohatil“ o ty ,,pádivé“. A ve výčtu vynechal i ,,kravata, puntíčky, tykadla“, stejně tak jako ,,všechno znal, všude skoro byl a všechno viděl“.Tedy Ferdu Mravence a Brouka Pytlíka. Co mají všichni společného? Jsou to predátoři. I těch milounkých Berušek nevyjímaje. Umí také pěkně kousnout. A o jejich ,,vyčůranosti“ se také dá leccos, že…Takže jako že vo čem, vo čem?

  Pročítaje sobě blogy, neopomenouc diškuz´, vzpomněl jsem hry bratří Čapků, porovnati si zkus. Někdy to při čtení jak blogů, tak i diskuzí až svádí si autory i diskutující jaksi zařadit. Na leckteré by některá z těch,,hmyzáckých kategorií“ docela dost dobře pasovala. Včetně toho predátorství. Až po tu komunikaci. V diskuzích nejednou tření jak ,,vyšité“. No schválně, zkuste si. Tedy chcete-li. Samozřejmě by mohlo jít i o ,,křížence“, stejně tak jako i o ,,hybridy“, často obzvláště ,,vyšlechtěné“. Mnohé i vlastní pílí, ale vždy se tam jeví i nějaká ta anabolika a strava, na kterou mohou být specializovaní až u krutně, či u čeho. A tak sami sebe krmíce, velkoryse svou krmi nabízejí i druhým. Ač nejednou se pasují až na Ferdy Mravence, mnohdy mnohé ,,zpytlíkují“. A jak! Všichni však nepochybně na stopro naplní základní zákon. Potravinový řetězec je nejen uzavřen, ale zárovenˇ I KONTINUÁLNĚ POKRAČUJE. Holt pokrok, ten se nezastaví.

   No a co se autora tohoto ,,elaborátu“ týká, poslužte si. Chcete-li. Také může pohladit, ale i třeba drobítko kousnout. Takže atˇ si ho zařadíte kamkoli, tak dobrou chutˇ. Nakonec, chutˇnechutˇ, jen když to nepadá z vidličky, že. A bacha na kusadla. Jinak hlavně to zdraví. Zdraví Windffouss

                               26.7. 14                                                                   George Anthony

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | sobota 26.7.2014 17:04 | karma článku: 7,77 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63