Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šachy, mistři, velmistři a taky třeba i strážmistři, atp.

Nepříliš ,,aktuální“ nadpis s ohledem na.,,dění dneška mnohá, ba až veškerá“, že. Možná je, a možná není. Na každém možnost posouzení. Ovšem jen ta ,,jedině správná“, tak jen ta, se cení.

 Furt a porád šachy. Běží. Těžké šachové partie. Jenomže. Kdopak že to přežije? Dávno nejde o šedesátečtyři polí. Některá třeba i petrolejová. Jsou předpolí mnohá. A mnohá zápolí. A vlastně na všech se stále těžce zápolí. Na šachovnicích celého světa. V dimenzích trojrozměrných. Nejméně. I s použitím třeba . Práva Veta. A figurky od pionů, až třeba po krále. I nejedna dáma může míti. Namále.  Dávno už černá bílou stírá. Ale i naopak. Nejeden z těch co tvrdí, že za bílou jenom hrají, přitom i černou svou v záloze však mají. VŠICHNI! A všichni strategie svoje. V kombinacích nepřeberných. Tak někdy proti hrajou, a jindy zase spolu. A pioni? Ti lítaj. Nahoru i dolů. A semtam nějakej padne. Třeba z kola ven. Jinej jen trochu zvadne. A zas huláká. Tady sem! A ber kde ber. Hlavně se z toho nepo…!

 Nejsou partie, jako partie. Tedy ty šachové. Ač mnohdy to i obecně platné může být. Tak kterou dáme nit? Nu, asi tu šachovou. Trošku vzpomínkovou. Ale trošku i ,,reminiscenční“. Neb i tam z lecčeho leccos také ční. Ovšem, nejde o objev. Natož pak senzační. I když týká se též jednoho místa, kde také cosi v partiích světových začalo. Tehdy  ,,partie" ta, ta skončila patem. A také rozčarováním. Až o mnoho později skončily partie další. Celkovým MATEM! A tehdy zdála se věc docela jistá. Že svět má jen jednoho velmistra. Tehdy ,,nějakýho" Reagana. Ale stejně tím to na šachovnici světa neskončilo. A kdovíco zas dnes je před náma!

 Tedy od šachovnice můžem začít. A velmistry to třeba načít. A jak mnohdy zvykem je, pomůže zas. Wikipedie:

Robert James „Bobby“ Fischer (9. března 194317. ledna 2008 Reykjavík, Island) byl americký šachista, mistr světa v šachu v letech 19721975. Už v 15 letech postoupil do turnaje kandidátů a stal se velmistrem. Titul mistra světa získal v roce 1972 výhrou „zápasu století“ v Reykjavíku na Islandu nad sovětským obhájcem titulu Borisem Spasským. Tento turnaj probíhal během studené války a byl interpretován jako vítězství USA nad Sovětským svazem.  Po tomto zápase Fischer dvacet let nesehrál žádnou turnajovou partii. V roce 1975 odmítl obhajovat svůj titul mistra světa, když mezinárodní šachová federace nepřijala jeho podmínky konání zápasu. Až roku 1992 se Spasským sehrál odvetný zápas, v němž ho opět porazil, a od té doby se již žádných turnajů nezúčastnil. Jelikož se zápas konal v Jugoslávii, na kterou tehdy byly uvaleny sankce, hrozilo mu v USA vězení. Od té doby žil v několika státech v emigraci, po zatčení v Japonsku roku 2004 obdržel azyl a občanství na Islandu, kde rovněž zemřel. Pravidelně se objevuje v diskuzích o tom, kdo je nejlepším šachovým hráčem všech dob.[1] Výrazně přispěl k rozvoji teorie šachového zahájení, svými vítězstvími zpopularizoval šachy, díky němu se začaly v šachu "točit" větší finanční částky a k rozvoji hry přispěl i vynálezem nového způsobu měření času hráčů na rozmyšlenou a návrhem alternativních pravidel šachů, zvaných nyní Chess960.

Pro ty, co to dočetli až sem a mají z toho zmatek, zas tetka Wikipedie snad cos jim přiblíží.Jinej to třeba sotva přehlíží. A někdo dokonce snad že i pochopí. Ovšem dle toho, jak to celé uchopí. Tak chopte se, pochopové.

 Již v roce 1985 se M. Gorbačov na neutrální půdě v Ženevě sešel s R. Reaganem. Šlo o první vzájemné oťukávání, které ale ukázalo, že přes velké rozdíly v postojích jsou oba státníci schopni vzájemně jednat. Další setkání M. S. Gorbačova a R. Reagana proběhlo v říjnu 1986 v islandské metropoli Reykjavíku. Tady už probíhala regulérní jednání, která se točila především kolem otázky snížení počtu jaderných zbraní. Hovořilo se zde o možnosti úplné likvidace raket středního doletu a vyřazení balistických raket v horizontu deseti let. Ronald Reagan uspěl i se svým požadavkem na omezení konvenčních sil Varšavské smlouvy v Evropě. Jednání se nakonec zadrhlo na sporu o americký program tzv. strategické obranné iniciativy. M. S. Gorbačov totiž svůj souhlas se smlouvou o odzbrojení podmínil zastavením tohoto programu. To ovšem Ronald Reagan jednoznačně odmítl a nabídl sovětskému partnerovi pouze výměnu informací z výzkumných prací v rámci strategické obranné iniciativy. Gorbačovovi podobný ústupek nestačil, a tak s napětím očekávané jednání skončilo bez hmatatelného výsledku.

 Tak tolik, kousek, z historie. A co bude dnes dál. Sejde se kdosi s kýmsi? A kdo o co by stál? Dohodnout, nedohodnout? Či hlava jedna druhou chce. Položit na tál. Tak jednoduchý as to nebude. A co ty na to? Lidstva osude?

 A kdo až sem tento článek skous, tak navrch ještě cosi. Video. O šachu, A neděste se, ač skoro horor,  jak z reálu to je. Už úvod až kdo ví kam ční. Však klídek. Arabsky to není. Zatím. A to je vlastně, skoro, senzační. Zatím. Windffouss

              2.10.15                                                                              George Anthony

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 2.10.2015 19:20 | karma článku: 8,85 | přečteno: 278x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 537x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 491x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik