S Windffoussem na Klouzárně II.

Letos uplyne 96 let od data, kdy vznikl samostatný  československý stát. Byl vyhlášen 28. října 1918. Jeho hranice byly vymezeny mírovými smlouvami a z nich vycházejícími rozhodnutími v rámci versailleského mírového systému.

Tak jen trochu čehosi, jako retrospektiva, též někdy s ,,nad“, ale též občas i čímsi jako ,,pod“ hledem. Neb data jsou data, ále holt ten výklad, to je kolikrát i ,,výklad“. Mnohdy spíše kaučuku podobno či plastelíně, jak s ,,invencí tvůrčí“  s nimi nakládáno.  Poplatné době, jejím aktérům, ale i ,,impresáriům“ mnohým v ,,notách“ jejich doby pějícím. Ale i to stále trvá. Tak jen počítačovoručně, skoro stručně.

Takto stručně jsou dějiny ČSR uvedeny, či prezentovány na Wikipedii:

Dějiny ČeskoslovenskaPrvní československý odboj19141918)28. říjen1918)První republika19181938)Druhá republika19381939)Druhý odboj19391945)Československá třetí republika19451948)Komunistický režim v Československu19481989)Sametová revoluce19891992)Zánik Československa31. prosinec1992

 

Každá z kapitol je pak dále rozvedena. Např. první čs. odboj  definován takto jest:

 První československý odboj bylo odbojové hnutí během první světové války, jehož cílem bylo svrhnout Rakousko-Uhersko a vytvořit samostatný československý stát. V čele odboje stály dva důležité orgány. Tím prvním byl pro domácí odboj Národní výbor československý, v zahraničním odboji působila Československá národní rada.                                                                    Československé legie je označení používané pro jednotky zahraničního vojenského odboje za první světové války. Tento název vznikl až po válce, za války se používalo souhrnné označení revoluční dobrovolná vojska (později zahraniční čs. vojska). Základ těchto vojsk začal vznikat již v roce 1914 z dobrovolníků, kteří se hlásili zejména do carské armády v Rusku. Tito dobrovolníci, již byli v hojném počtu z Varšavy a jejího okolí, v Rusku vytvořili legendární „Českou družinu“ (nejednalo se pouze o Čechy a Slováky, ti však měli velkou převahu). Jiní dobrovolníci vytvořili ve Francii „Rotu Nazdar“.  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Každý, kdo má zájem, může si mnohé o našich dějinách dohledat S komentáři i bez, různě předkládané. I když někdy…Tak nevím. Bejt žáčkem školy, jak bych asi co chápal. A jak je to dnes v učebnicích a jak to prezentují kantoři, to nevím.  O různých ,,dílech“ ,či etapách naší historie mnohdy ,,umělecky“ zpracovaných ve filmech, či TV raději ani nemluvě. Naštěstí díky nikoli škole, ale hlavně svému tátovi jsem se dozvěděl leccos, abych z toho v hlavě neměl ,,galimatyáš“. Akorát jsem to tehdy nesměl vykládat ve škole. Nakonec, taky součást našich dějin.  Včetně té PRAVDY na prezidentské zástavě.

Co se týká zániku Československa, ten se většinou bouřlivě slaví každej rok, akorát se mu říká silvestr, což je též svátek, neb jde o v kalendáři uvedené jméno  mužské. Ale těch je v kalendáři na výběr až až. Z těch významnějších hlavně Pepíci. Ale taky nějakej ten Václav.  Od Svatého, patrona našeho, až po osobnosti různé. Též lecčím vepsali se, že, ehm. Do dějin našich i. Ažaž…   

Např. na těchto pamětních ,,metálcích". Zatímco jeden je věnován sv.Václavovi, coby našemu patronovi,
druhý též ,,patronům". Dvěma Václavům a jednomu Vladovi. Tam ovšem s nápisem o ,,jiných zásluhách". Naštěstí asi  i ten svatý dohlédl, aby vše proběhlo v klidu, ač na metálku lev je proklán jakousi tužkou, ergo zezadu. Ještě, že to nebylo perem, kdoví, jak by to dopadlo. Jen snad, že tím skončili i dějiny jednoho státu, ač v podobách mnohých. Dějiny jsou dějiny, že. A čo bolo, to bolo. Těrazky sme ČR. Tak to chodí...Tak ještě nostalgické ohlédnutí za ČSR. KUK:

Tak tolik k ,,jednomu" našemu státnímu svátku, bezesporu stále významnému, neb atˇlíbí se, či nelíbí, byl a zůstane součástí dějin. A nejen našich. Windffouss

            21.10.14                                                                             George Anthony

 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | úterý 21.10.2014 16:15 | karma článku: 6,57 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63