Recese a recese

Recese(z latinského slova recessio= ústup) je v makroekonomii definována jako pokles reálného hrubého domácího produktu…. Receseje označení pro určitý typ výstředního žertování, založeného na šokování veřejnosti nesmyslným chováním, které někdy je ironickým protestem, jindy pouhým provokativním narušením všední bezduchosti. Člověk, který jej provádí, se nazývárecesista.  (viz. Wikipedie)

Permanentní recese. V ekonomii, v politice, v životě. Ne všechno je ovšem ,,prča“. I když..

Prostě všechno souvisí se vším. Tedy i VOLBY. A bylo byl až lákavé, řešit recesi recesí.

Představa, že mnohé ,,provařené“ okoukané de facto až permanentně profesionální politiky je možné prostě ,,odstavit“, by se mnohým voličům jistě zamlouvala. U jiných by to naopak vyvolala jistě i zděšení, citované ,,profipolitiky“ nevyjímaje. Určitě by zas ,,řvali“ že je ohrožovaná demokracie. Samozřejmě, že ta jejich.

Současný volební systém ovšem takové řešení nedává. Volič má právo vybrat si JEDNU POLITICKOU STRANU. V ní má sice možnost ,,kroužkování“ a tím relativně i možnost ovlivnit pořadí, určené sekretariáty. Pokud by se k tomu odhodlalo dostatečné množství voličů, teoreticky by to mohlo více ovlivnit  a obměnit složení sněmovny.

Možnost použít více volebních lístků a na nich si vybrat kandidáty, je zatím utopie. T.zv. panašování by to ovšem umožnilo a bylo by to určitě demokratické. Panašování je m.j. i způsob hlasování, kdy volič může hlasovat pro jednu volební stranu nebo pro jednotlivé kandidáty (i z více volebních stran) nebo i kombinovat hlasování pro stranu a pro kandidáty z různých volebních stran. Zatím jsem ovšem nezaznamenal, že by tuto změnu měla některá politická strana ve svém volebním programu. Toliko ,,jistý“ M.Zeman se vyjádřil, že by byl takovéhoto postupu příznivcem. Myslím, že ani recese mu není cizí. Co mě se týká, i já mám někdy sklony, hodné recesisty. I když…Ne vždy to musí být jen ,,PRČA“.

 

1.10.2013                                                                                                      George Anthony

 

 

 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | úterý 1.10.2013 23:16 | karma článku: 6,49 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63