Proč Váš strýček, pane ministře? A proč ne třeba Arnošt Lustig!

 Arnošt Lustig (21. prosince 1926 Praha – 26. února 2011 Praha) byl český židovský spisovatel a publicista světového významu, autor celé řady děl s tématem holokaustu.

Těžko by asi kdokoli zpochybnil vyznamenání takového člověka, ač by jeho udělení bylo, bohužel, možno již toliko in memoriam. Ovšem nemám pochyb o tom, že by mu uděleno bylo bez jakýchkoli problémů.

Ocenění A.L.:

·  1967: Státní cena za literaturu - za televizní inscenaci románu Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

·  1996: Cena Karla Čapka

·  2008: Nominace na Pulitzerovu cenu

·  2008: Udělena Cena Franze Kafky

·  2009: Nominace na Mezinárodní Man Bookerovu cenu - za dlouhodobý přínos světové literatuře v angličtině

K prvnímu výročí spisovatelova úmrtí v roce 2012 byla Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou zřízena Cena Arnošta Lustiga. Oceněnými se stávají osobnosti, které v sobě spojují vlastnosti jako jsou „odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost“.

(Arnošt Lustig – Wikipedie)

        -------------------------------------------------------------

 Že by toto vše nebylo, ergo ministrovi kultury(!), známo? Pravděpodobně, alespoň doufám, že je. Ovšem…

Ono by asi těžko bylo možno jej zneužít(!) pro politické a mocenské boje, bohužel i partikulár. zájmů, i jiných nevyjímaje!

 To, v co se zvrhlo, ve skutečnosti až nechutné KŠEFTOVÁNÍ S OSTATKY, tedy památkou obětí zrůdných režimů, ale i těch, kteří tyto režimy přežili, můžeme pozorovat stále více. Vše se pak farizejsky skrývá právě pod onu památku s tím, že je nedotknutelná. A mnozí si z toho dnes pod touto hlavičkou zařídili i svůj kšeft, až živnost, ba až slávu. Jedna věc je nepřipustit (!), aby se zapomínalo na to, čeho lidé nejen byli, ale stále jsou (!) schopni. Druhou stránkou ovšem je schopnost vnímat i to, že i to se dá zneužít!

 P.S.:  Nevím, zda ona Japonka, která dohledala pana Bradyho, a i spolu s ním, uvádí i jiná, něž ,,pouze“ zvěrstva NĚMECKÝCH NACISTŮ ZA II.WW!  Ale, např. i ta, kterých se dopouštěli i příslušníci jejího národa a kteří jiní jim ,,věrně“ sloužili zase v jejich koncentrácích! On totiž onen ,,Hanin kufřík“ je toho všeho(!) toliko maličkým zlomkem! J.A.J.

 

Autor: Jiří Jiroudek | úterý 25.10.2016 15:30 | karma článku: 40,24 | přečteno: 2359x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63