Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Počůvajtě (nielen) Peszfalín

Tak trochu o moci, velmocích či velmoci, sem tam pocitu bezmoci, i poznání. Po ovoci. Že by se mi nějak stýskalo po vojně, tedy ZVS, to ani náhodou. Z té doby snad jedině po mládí. Na ty dva roky lze pohlížet různě. Od ztráty kusu života, a to v mnoha směrech, až po to, že vojna byla i tak trochu školou v lecčems. Především ve vztazích a chování jedinců i skupin. Leccos bylo i úsměvné. Mezi to patří jinak v tom čase dost nenáviděné, pochopitelně pro všechny povinné, i PŠM. Čili ,,Politické Školení Mužstva“, prováděné tzv. ,,politruky“. Tedy ,,profi“ politickovýchovnými pracovníky. Většinou obzvláště rudě kovanými khakimozky, na které velice sedělo i označení ,,Gumy“. Často ,,absolut“.  I když to byla z hlediska vojáka i jistá ,,zašívárna“ oproti jiným vojenským ,,radostem.“ Ále, čo bolo, to bolo…Těrazky som duochodcom. A písničku navrch!

 Jen nějaké ty reminiscence nepominuly. To PéeŠeM nezmizelo. Téměř v ničem. Ne že by bylo povinné, ale jeden, aby se pomalu bál otevřít i konzervu. Prostě ,,politruk“, kam se podíváš. Von to byl asi dycky dobrej džob.  A taky mohl leckomu ,,pozvedávat“ mnohdy i jinak v lecčems malé ego. Od pocitu moci až po toho rádoby ,,starostlivého vševědoucího tatíka“ (tací byli nejvice nebezpeční). Atˇ už to bylo, či je jakkoli, jedno je jisté. Nevymřeli. Jsou nezničitelní. Sice někteří ,,přetransformovali“, alespoň navenek, ale také mají zdatné pokračovatele, i pohrobky. Jsou opravdu všude. Schválně si také na jednoho ,,takového“ zahraju. Prčo? Pardon! PREČO? Tak už pro tu ,,prču“. A taky proto, vědí Voni Vašnosti, že vona holt velmoc je velmoc a tak se taky jako velmoc chová. No a to, co je u některé považováno za normál, to by jiná jaksi neměla. As. I když jak kdy a jak pro koho. Ty velmoci nevyjímaje, že. Tákže HIN TUNÁ ONNÉ:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Velmoc je označení státu, který má díky své hospodářské, vojenské, diplomatické nebo kulturní moci určující vliv na mezinárodní vztahy.

Rada bezpečnosti je orgán Organizace spojených národů odpovědný za zajištění světového míru, mezinárodní bezpečnosti a řešení konfliktů. Zatímco usnesení ostatních orgánů jsou ve vztahu k členským státům OSN pouze doporučující, rezoluce Rady bezpečností jsou závazné a Rada může jejich splnění vynucovat i silou. Aktuálními stálými členy Rady bezpečnosti jsou: Čínská lidová republika, Francie, Rusko, USA, Spojené království. Nejvýznamnější zvláštní pravomocí stálých členů RB OSN je neomezené právo veta, kdy kterýkoliv z nich může zablokovat jakékoliv rozhodnutí RB OSN. Toto veto nelze žádným způsobem obejít.  Součástí RB jsou i nestálí členové, kteří se obměňují dle daného ,,klíče“. Její zákl. členy lze bez pochyby označit jako VELMOCI.


G8 je sdružení osmi takzvaně nejvyspělejších států světa (Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a USA), zastoupeny jsou i státy Evropské unie, které reprezentují předseda Evropské rady a předseda Evropské komise. Rusku bylo 18. března 2014 pozastaveno členství jako reakce na jeho angažování se na Krymu. Všechny lze bezpochyby označit jako velmoci.

Evropská Unie = Společenství států. Na začátku integrace byla podstatně menší než současná Evropská unie. Hospodářskou spolupráci v roce 1951 zahájila Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo a Nizozemsko. Současný počet 28. Celkový výčet pak ukazuje, že EU tvoří jak velmoci, tak i ,,střední až malé státy“. EU sice hospodářsky vystupuje coby velmoc, samotné velmoci v EU se však v mnohém nezříkají svých národních zájmů, či je dokonce, dle situace upředńostňují. Někdy skrytě, jindy ,,zprostředkovaně“, ale i otevřeně. Čili, EU někdy vystupuje i jako velmoc, z hlediska státního uspořádání však velmocí spíše není. Že některé státy, které velmocemi nejsou, by se jimi rády staly, např. vstupem do EU, je tudíž i pochopitelné. Že to je, či může být v mnohém i iluzorní, to je také pravdou. Někdy až krutou.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Tákže ták ńák. Třeba. Já jen, že až zas kadějaký politruk volakdě volačo osvětlovati budě, že snádˇ až aj tak na volačo pozeratˇ budě. Či něbudě. Čo Vy na to Peščalín? ´Á Vy. Á Vy? Hej vy tam! Vy tiěž. Á vy to mátě ako úkol. Politrukovský. Zpracujtě, hej. Čože ako ako? Ako referátˇ! A ráttˇ! Jasné?! Naozaj. No dobre dobre. Tak aj ako blog. Aj do diškůzí vstúpitˇmožno! Povoluje sa. Odchod!

Tákže ,,brainwashingu“ zdar a blogovému zvláštˇ!  A bacha na Filofobii! Windffouss

 

P.S.: Autor se opět omlová za svou ,,českoslovenštinu“ i vypůjčení si volačoho od ctěného pána Švandrlíka, i písničky dvojice Vodńanský/Skoumal. Specifik. ,,útvarů“ viz. Wikipedie.

A děkuje za pochopení těm všem, kteří pochopili. J.A.J.

 

    22.8.14                                                                       George Anthony

 

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 22.8.2014 17:02 | karma článku: 8,67 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 537x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 492x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Ubodání chlapce na hradeckém nádraží míří k soudu, muži hrozí výjimečný trest

2. července 2024  11:20

Hlavní líčení v případu vraždy čtrnáctiletého chlapce čeká příští týden ve středu Jana B. u...

Muž zřejmě neunesl rozchod a zaútočil na expartnerku nožem, je ve vazbě

1. července 2024  10:03,  aktualizováno  2.7 11:19

Za nedělní vraždou v Mohelnici podle kriminalistů stála žárlivost. Muž tam zaútočil na expartnerku...

Střelci od benzinky hrozí až 18 let vězení, útočil nelegálně drženou zbraní

2. července 2024  11:18

Z pokusu o vraždu obvinili kriminalisté padesátiletého podezřelého, který v pondělí v Dolní Rovni u...

VIDEO: Norská ministryně kultury odhalila poprsí, premiér ji pochválil

2. července 2024  10:54

Norské Oslo o víkendu hostilo průvod LGBT vyjadřující hrdost homosexuálů a dalších sexuálních...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik