Per ardua ad astra

V úterý 10. července oslavila  Velká Británie sté výročí založení Královských leteckých sil.(RAF). 12. července pak uběhlo také již sedmaosmdesát let od založení 310. československé stíhací perutě RAF.  

Per ardua ad Astra (česky Přes nepřízeň osudu ke hvězdám popř. Přes překážky ke hvězdám) je oficiální motto RAF a ostatních vzdušných sil spadajících pod území Commonwealthu, jako např. RAAF, RCAF nebo RNZAF. Používání tohoto motta pocházejícího z latiny se datuje od roku 1912, kdy začalo být používáno nově vznikajícími Royal Flying Corps.
 Rozhodnutí o založení Royal Air Force (RAF) padlo v listopadu 1917 a v praxi se začalo uskutečňovat 1. dubna 1918. Nejslavnější érou RAF je období druhé světové války a bitvy o Velkou Británii.                                                                                                                                                                     Ve svém projevu k příležitosti stého

výročí RAF na Westminsterském opatství arcibiskup z Canterbury  řekl, že RAF  se stala rozhodujícím faktorem při zachování nezávislosti této země, její demokracie a svobody i jejího přínosu pro lidstvo i pro budoucnost".
         

 

 

 

 

Součástí historie RAF  se stala i historie našeho aktivního odboje v období II.WW.  BoB se aktivně  coby dobrovolníci (V) zůčastnilo osmaosmdesát(!) čechoslováků -stíhacích pilotů, jejíchž jména jsou zvěčněna i na památníku oné bitvy v Londýně.

,,Zdroje".Veškeré obrazové materiály jsou z osob. rod. archivu autora (C !). Jde i o stránku z pilot. denníku konkretního pilota (i jeho jméno je uvedeno na zmíněném památníku). I na onom konkretním stroji u 310. čs. perutě létal. Ostatní údaje jsou pak každému veřejně přístupné a dostupné v mnoha podobách jak digitálních, tak i tištěných. Tento článek se pak výhradně vztahuje k oněm významným v něm zmíněným datům a výročím.

P.S.: Autor tohoto článku si vyhrazuje v souladu se svým právem i to, aby se každý případný ,,takydiskutér" zdržel účelového směšování současnosti s naší  SKUTEČNOU historií! Osobně znal některé z oněch letců, vč. jejich životních peripetíí a osudů, jakož i jejich rodin, JEHO NEVYJÍMAJE!  Pokud by snad ,,někdo" nepochopil, pak jsem nucen odkázat i na svůj předchozí blog. Jinak děkuji za přečtení i pochopení. J.A.J.

 

 

 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | sobota 14.7.2018 18:08 | karma článku: 16,70 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,47

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63