Ožije sen o armádě EU?

V českém prostředí je ten nápad známý hlavně díky prezidentovi Miloši Zemanovi, myšlenka na zřízení evropské armády je ale stará mnoho desítek let.

 Naposledy ta myšlenka z úst českého prezidenta zazněla koncem srpna na setkání s diplomaty. „Když jsem před dvěma lety mluvil v evropském parlamentu o potřebě vytvoření evropské armády, zažil jsem některé úsměvy. Dnes by se nám taková armáda nesmírně hodila,“ řekl Miloš Zeman (viz zde)… Pro vyslovení společných sil se v březnu vyslovil podle agentury ČTK předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a obdobný názor zastávají i dvě mocné ženy německé politiky - kancléřka Angela Merkelová a ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Byť hovoří o výhledovém řešení.

Nárok na prvenství si ostatně český prezident neklade. „Ta myšlenka se objevuje na zasedání Evropského parlamentu téměř pravidelně a teprve nyní byla posílena hrozbou imigrační krize. Není to tedy žádná nová myšlenka a nechci si proto uzurpovat prioritu. Pouze se připojuji k těm, kteří s tímto návrhem přišli předtím,“ uvedl prezident Zeman pro iDNES.cz.

EU Battlegroups - evropské „síly rychlé reakce“

Jednotlivé státy či skupiny zemí EU vyčleňují ze svých armád na půl roku bojová uskupení o síle nejméně 1 500 vojáků.

Uskupení jsou určena k vedení samostatných operací či zahájení větších akcí po dobu minimálně 30 dnů (s prodloužením na 120), kdekoliv do 6 000 km od Bruselu mimo Arktidy, s rozmístěním do 10 dnů od rozhodnutí Rady EU.

EU se snaží mít aktivní vždy dvě „battlegroups“ zároveň. Primárně nejsou určené k boji, ale k zajištění zásobovacích linií, oddělení znepřátelených stran či operacím humanitární, odzbrojovací či evakuační povahy.

Určené jsou ovšem také k přípravě prostoru před přísunem hlavních sil ve větších operacích.

Zdroj: Armáda ČR (1, 2)

Zkráceně čerpáno viz,: Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/prezident-zeman-a-experti-o-evropske-armade-fe6-/domaci.aspx?c=A150904_153535_domaci_jw

PS.: Jistě by dnes mnozí i souhlasili. Jen mě také trošku mrazí. Z čeho? Inu, aby to, ,,náhodou", nedopadlo jako s VS, a to až po ,,internacionální pomoc“ v té, či oné zemi, či na tom, či onom území, když by se tam, či onde rozhodli ti, či oni pro nějakou tu ,,třetí cestu“.  Ono totiž i pod hlavičkou tzv. ,,svobody a demokracie“ není  až tak nemožné v lecčems lecjak ,,,pádně domluvit“.  O možném ,,efektu“, zvaném  někdy též Catch22, ani nemluvě. A na ten už dojelo kde co, že. Takže ještě jednou pro to opáčko:  ,,Hlava XXII“ též může být i označení problémové situace, jejíž řešení je znemožněno samotným řešením, a tudíž žádné řešení nemá.“ Vždytˇ i kolem ,,řešení" uprchlické krize, kdy se i EU díky absurditě systému dostala do vlastní smyčky, se cosi takového poněkud jeví, že. A fest. Jinak zdravím. Windffouss

                    5.9.15                                                             George Anthony

Autor: Jiří Jiroudek | sobota 5.9.2015 21:36 | karma článku: 9,46 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63