Není mustr jako ,,mustr“

Nečekám, že si následující výrazně oddělené řádky tohoto blogu bude kdekdo kopírovat, či snad si je dokonce rámovat. Ale neškodilo by. I je vyvěsit. Nejen na blog. Třeba i na úřady, do škol, ministerstev, do PČR, senátu, či i na hrad. Není vůbec důležité, kdo je do této písemné podoby formuloval, ba ani toliko, o kom jsou. Především jde o to, co vyjadřují. Samozřejmě, že i jak pro koho. Protože takto jsou to zas jen a pouze slova. Jde mi především o jejich obsah, čili zas jen a pouze to ,,o čem“. Takže prosím, čtěte. Chcete-li.

=========================================================================

Není nejdůležitější uložit tělo do země, ale jde o to, abychom jako z puklé urny sebrali všechna svědectví, jejichž opatrovníkem byl zemřelý, abychom ani zrnko neztratili. Je obtížné zachránit vše, dlouho to trvá, než jsme schopni poskytnout odkazu mrtvých u sebe přístřeší. Je třeba dlouho oplakávat, přemítat o jejich životě a vzpomínat jejich výročí.


                                                                                                  Antonie de Saint-Exupéry

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Zcela samozřejmě konali to,   k čemu se nejen zavázali, ale čemu i věřili a o čem byli oprávněně přesvědčeni, že je  správné. To vše prokazovali i díky svým schopnostem a svému umu, stejně jako i svou morálkou a vírou, svému nezlomnému přesvědčení a vědomím, že jsou v právu! To jim dodávalo odolnost a sílu, z toho vždy čerpali!  Nenechali si nikdy vymýt mozky a nikdy se nenechali zlomit. Nikým a ničím! 

 Pro tyto lidi takové pojmy jako svoboda, víra, vlastenectví, rodina, morálka, úcta k člověku, důstojnost, dané slovo, profesionalita, povinnost, právo, spravedlnost a pořádek, ale i taková pro ně zcela samozřejmá  ,,pravidla“, jako nebát se, nelhat a nekrást, nebyly nikdy jenom fráze! Byli i velice citlivý na rozpoznání rozdílů mezi politikou a politikařením, skutečným přátelstvím a skutečnou kolegialitou a tak zvaným ,,kamarádšoftem“ i mezi obchodem a tak zvaným ,,kšeftem“. Tak byli i vychováni, tak vždy jednali a snažili se tak  po celý svůj život, pro ně zcela samozřejmě, přes to všechno co je potkávalo a co proti nim bylo stále podnikáno, skutečně i žít! 

 Vždy se chovali i jednali jako džentlmeni, jako skuteční ,,rytíři nebes“! Nesmiřitelní k bezpráví a vždy připraveni podílet se na všem, co bylo poctivé a čestné. Na tom si i zakládali a byli na to, a jistě právem, také patřičně hrdí! 

 Sami o sobě často říkávali, jakoby v žertu, vždy však i s jistou důstojností a hrdostí v hlase, že sice nejsou a nikdy nebyli žádní andělé, ale ač dokázali žít i létat v podmínkách často ne nepodobných peklu, rozhodně se nikdy peklu ani satanovi neupsali. Nikdy, a to v jakékoliv podobě!

                                                    ČEST JEJICH PAMÁTCE !                                                                                                                                                                                                    


  Se vzpomínkou a úctou k jejich památce a s poděkováním a podporou všem,  kteří nejen že se i k jejich odkazu hlásí, ale také v jeho duchu skutečně dokáží dál pokračovat i žít !


========================================================================

 

Všem, kteří dočetli až sem, děkuji. Věřím, že i pochopili. Že to není jen o ,,těch, či oněch“. Ale prostě a jednoduše ,,jenom“ o těch pravidlech, zásadách, či prostě ,,o tom mustru“. A jistě i o tom, že mnohé, tedy i ,, tyto vzory“ byly. Možná i proto pro ,,někoho“ nebezpečné a i proto byla snaha je ,,vymýtit“. A obojí to  v mnohém i nadále přetrvává. A právě proto i tento můj ,,článeček“.

                                                                                                       Jiří Ant. Jiroudek

 

          16.10.14                                                                George Anthony

 

Autor: Jiří Jiroudek | čtvrtek 16.10.2014 17:54 | karma článku: 10,62 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63