Na tragickej život já sem pes !!!

 Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí. 

Někoho to ,,nastartuje“ na první ,,dobrou“, jiný si třeba i ,,zapolemizuje“, potažmo si i ,,zapolitizuje“.

 Co vyvolává ony ,,náhledy“, či až ,,závěry“?  Od tzv. ,,první signální“, přes synapse, až po tzv. zpětnou vazbu. Jistěže jak u koho. Jak ve vlastní hlavě, tak i v projevu, který jak která a čí hlava ,,vyprodukuje“. Ale i odezvy na ony projevy. Nejednou i až úsměvné, jiné pak, nejednou i pro svou až trivialitu i až poněkud ,,eklhaft“. Že se k lecčemu i někdo přidá, či až ,,přifaří“, to také není ničím výjimečným.

 První signální soustavu určuje soubor podmíněných reflexů na bezprostřední signály jako jsou barvy, zvuky, doteky, různé chemické, fyzikální nebo biologické jevy. Je společná člověku i zvířatům a je základem konkrétního myšlení.

Synapse je spojení dvou neuronů (nebo smyslové buňky a neuronu), sloužící k předávání vzruchů. V dnešní době je považována za „jednotku“ aktivity mozku namísto neuronu. K synapsi dochází chemicky (což je častější způsob v centrální nervové soustavě, se zpožděním cca 1ms) anebo elektricky (gap injection), což vede k rychlé synchronizaci a koordinaci neuronální aktivity, a synapse tvoří konexony složené z konexinů, tj. pórů umožňujících tok náboje.

Zpětná vazba (také zpětnovazební smyčka) je specifický pohled na dění v reálném světě, odlišný od pohledu po-newtonovské vědy. Ta vidí reálný svět jako spleť interakcí, zatím co pohled specifikující zpětnou vazbu ho vidí jako rozruch (proces) pohybující se v reálném světě odněkud někam.

  Co k tomu dodat? Asi nic. Tedy, skoro, že.  Možná, tedy pro některé,  jenom ono ,,neřeš, nepřepínej. Se!"  Aby to nedopadlo tak, že zůstanou jenom  roboti, mutanti a psi, kteří přebírají štafetu inteligence, a u večerních ohňů si vyprávějí příběhy… Windffouss

POKUD JSEM TÍMTO BLOGEM PŘIMNĚL někoho K NĚJAKÉMU POŠTĚKÁVÁNÍ, S TÍM VSKUTKU NIC NENADĚLÁM. J.A.J.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 5.1.2024 19:07 | karma článku: 9,68 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63

Jiří Jiroudek

Hlavně zdraví!

31.12.2023 v 14:53 | Karma: 10,81