Myš která řvala

A k tomu třeba ještě myš, co šla se slonem po mostě a povídá mu: ,,To si to duníme,co?!"Ale to nic. I prázdné sudy nejvíce duní. Nejednou i hlavy. Úvodem jsem opět drobítko ,,vykradl“ klasiku, a doplnil jí i prastarým vtipem.

K oné klasice : Myš, která řvala (The Mouse That Roar(ed) je britská filmová komedie z roku 1959 (kterou pamatuji) v trojroli s Peterem Sellersem, jen lehce ,,vysvětlivka“:

 Ve fiktivním  nejmenším státě světa, v alpském velkovévodství Grand Fenwick, vládne velkovévodkyně Gloriana XII (Peter Sellers) spolu s ministerským předsedou Rupertem Mountjoyem (Peter Sellers). Grand Fenwick je ekonomicky závislý na exportu místně pěstovaného vína. Když se však možnost exportu vína do Spojených států radikálně sníží, poté co se v Kalifornii začne vyrábět jeho imitace, rozhodne se vláda velkovévodství vyhlásit USA válku v naději, že válka rychle skončí vítězstvím. USA se jako vítězové o poražené velkovévodství ekonomicky postarají. Do USA se vypraví dvacetičlenný sbor lučištníků pod velením dědičného maršála Tullyho Bascomba (Peter Sellers). V době připlutí do New Yorku je město liduprázdné, protože je nacvičován protiatomový poplach. Newyorská hlídka omylem považuje sbor lučištníků za mimozemšťany. Sboru lučištníků se podařilo zajmout amerického generála a několik policistů a dále zajmout vědce, který právě dokončil vývoj miniaturní bomby, která může zničit svět. Výsadek se se zajatci vrátil do Grand Fenwicku, s tím, že válku vyhráli. Atd.

 Tato komediální dnes již až klasika jeví se poněkud až nadčasová. Už proto, že jí lze vnímat z více úhlů, a to i v souvislostech se současností. Jak to kdo pochopí, či se z toho někdo až zjeví, to nechám k libosti, potažmo i nelibosti, na každém. Windffouss

 

Autor: Jiří Jiroudek | čtvrtek 22.4.2021 11:37 | karma článku: 26,30 | přečteno: 891x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63