My Presidenti za sebou stojíme

President je ten, kdo předsedá (z latinského prae-"před" + Sedere "sedět",  praeses ). Původně se termín odkazoval na předsedajícího důstojníka ceremonie nebo setkání (tj. předseda), ale dnes to nejvíce a nejčastěji odkazuje na výkonného úředníka (viz.Wikipedie). Latinský výraz PRAESES pak poněkud připomíná jistý počeštěný výraz, ovšem v poněkud značně pejorativním významu, kterému často předchází ,,slůvko“ NĚCO a předpona ,,eS“. A jelikož cesty Páně jsou nevyzpytatelné, nikdy nelze vyloučit, že se cos i v tomto smyslu může zadařit komukoli, atˇ bez titulu, či s jakýmkoli titulem, výše zmíněný nevyjímaje.

Prezidentů za padesátník plná kredenc, že. Kdejaký spolek, klub, festival, soutěž, útvar, či odvětví, ba dokonce i stát může mít svého prezidenta, atˇuž byl zvolen demokraticky, dobrovolně či povinně,  atˇ už se této funkce ujmul, či jí přijal, či si jí uzurpoval, či dokonce byl do ní i jmenován, neb i tak se naozaj občas tu i onde stává. A příkladů minimálně přehršel ( 1přehršlě = cca 1/7 habaděje). Suma sumárum, s prezidenty se takřka permanentně jakoby trhá pytel. I Ti byvší, tedy EX, i nadále jimi mnohdy zůstávají. Důležité pak jistě je, že za sebou vždy stojí. Často chronologicky, mnohdy však i slovně. Pokud by seděli, což se ovšem nestává, možná že někteří byli spíše popraveni, by pak mohli sedět za sebou toliko v autobusu. Prezidentský autobus jistě někde existuje, nejspíše však vždy toliko pro jednoho prezidenta, stejně jako třeba automobil, letadlo, vrtulník, možná že i bicykl. Jinak by mohl vzniknout spor, v jakém pořadí za sebou by sedět měli. Dtto i na bicyklu tandemovém by mohl vzniknout problém až bezprecedentní. Ovšem takového cos těžko lze si představit, že.

Historicky co se prezidentů týká, pak mnoho výkladů. Odborných i laických, fundovaných, až refundovaných. Jejich role kladné/záporné, v prostoru i čase zpracované dějepisci, veršotepci, scénáristy i režiséry, ba i blogery mnohými. Jak co se historie i současnosti dotýká. Tento traktát se však těmito detaily nezabývá, neb na tato témata ještě jistě mnohé řečeno, točeno i psáno bude jistojistě. Od hossana až po výzvy k odstoupení zaživa i po smrti. Důležité však zůstává. Prezidenti za sebou stojí. Někdy.

Jinak klídek. Já kandidovat nebudu. Ani za pět peněz. Takže zdravím. Windffouss

6.12.13                                                                             George Anthony                                                                                                                                 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 6.12.2013 18:44 | karma článku: 7,99 | přečteno: 243x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63