,,Masmédia“ - informatorium ,,školky mateřské“

 Co se mé paměti týká, mám kdesi uloženo, že výraz ,,masmedia“ u nás před mnoha lety veřejně použil ve svém ,,inspirativním i direktivním“ projevu kterýsi z kom ,,bonzů“ oné doby. Snad to byl ,,upřímný pokus“ dát ,,protiváhu“ tehdy hojně užívanému výrazu ,,imperialistická propaganda“. Ač, co se obecně té ,,propagandy“ týká, ani tehdy, stejně jako dnes, v tom až takový rozdíl není. Jen pro srovnání  definice masmedií ( bytˇ uvedené v nádherné, dodnes však mnohým velmi srozumitelné slovenštině) a k tomu ,,pár“ drobností. Tak trochu jako příklad do mozaiky dění. A ta mateřská školka? Inu, mnohdy masmedia vůči masám jak vůči dětičkám v mateřské školce přistupují. Nakonec, jak jinak na masy i k masám ze strany masmedií přistupovat, že. Takže kdo chcete, čtěte.

Masmédium je: v užšom zmysle masovokomunikačný prostriedok (iné názvy hromadný oznamovací prostriedok, prostriedok hromadnej komunikácie, prostriedok masovej komunikácie - v širšom zmysle aj príslušné zariadenie, inštitúcia či organizácia. Masmédiá sú tá časť, skupina médií, ktoré sú špecificky navrhnuté tak, aby zasiahli veľmi veľké obecenstvo (typicky aspoň tak veľké ako celé obyvateľstvo štátu). …masmédiá predstavujú vysokohodnotný kultúrny výdobytok, stavajú pred filozofiu kultúry otázky svojimi sčasti negatívnymi kultúrnopolitickými účinkami. Nevyhnutnosť oslovovať všetkých a obracať sa preto na „priemerného recipienta“, má okrem iného tieto následky:

  1. to, čo sa ponúka, predkladá sa spravidla na všeobecne zrozumiteľnej úrovni, s čím nevyhnutne súvisí zjednodušovanie, nepresné formulácie, banálne doplnky a pod., z čoho podpriemerne vzdelaní prijímatelia, ktorých je väčšina z publika, prijímajú hlavne heslá a prosté obraty bez toho, že by si premysleli celok;
  2. ak tieto heslá „stvárňujú“ jazyk, tak sa masmédiá cítia nútené, prispôsobovať sa tomuto jazyku, čím sa legalizuje toto „spriemerňovanie“ jazyka. Masmédiá vznikli v 20. rokoch 20. storočia s príchodom celoštátnych rozhlasových sietí a s hromadným rozširovaním novín a časopisov. Masmediálne publikum predstavuje podľa niektorých výkladov tvarovateľnú masovú spoločnosť so špeciálnymi charakteristickými vlastnosťami, zvlášť atomizovanie alebo nedostatok pospolitosti, ktoré sa javí obzvlášť prípustné vplyvu súčasných masmédiálnych techník ako reklama a propaganda. Popularitu získava aj v blogosfére pri odkazovaní sa na média hlavného prúdu. (Wikipedie)

                       --------------------------------------------------------------------

A těch ,,pár drobnůstek" navrch:

,,…v zóně protiteroristické operace namířené proti separatistům (ATO) byly ostřelovány ukrajinské jednotky….“(Seznam.cz)

 Tak trošku ,,gulášek“. Je ,,příměří“. Jsou však ,,zóny protiteroristických operací“. A eště ke všemu se v nich bojuje. Tó teda. No nic. Mnozí s tím i nadále počítají, že. Viz.:

 Situace v dodávkách ruského plynu do evropských zemí přes Ukrajinu nebude během nadcházející zimy stejná jako obvykle. Podle vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky, citovaného agenturou Reuters, se tranzit plynu kvůli bojům na východě Ukrajiny nejspíš nedá vůbec očekávat(Novinky.cz)

                           ---------------------------------------------------------------------------

 Porážka Islámského státu bude mnohem nákladnější a vyžádá si více prostředků i sil, než se doposud uvádělo. V pondělí na to upozornil časopis Foreign Policy s odvoláním na řadu expertů…(Novinky.cz)

 Že se válčí s tzv. ISIL a proč, to je celkem jasné. ,,Islámský stát“ je ohrožením pro svět. Zdaly náklady na válku pomohou i k udržení ceny ropy? Zatím snad ano. Nakonec stačí mrknou na ceny ropy ,,Brent“. Není až tak bez zajímavosti srovnat i kalendářní data v ceníku s časem úderu na ropná zařízení, jež padla ISIL do rukou. A podívat se, kdo je členy OPEC. Nakonec obojí je i v zájmu ,,Saudů“(včetně jejich pilotky, jež i za ně útoky vedla. A takový islám není v souladu s tím, co se o něm obecně antiislamisticky hlásá).

                             -----------------------------------------------------------------------------

 A na závěr:                                                                                                                                               Velice doporučuji shlédnout a pozorně  si vyslechnout. Doufám, že to zatím z nabídky archivu ČT nezmizí. Nepřísluší mi to hodnotit, ani komentovat. Snad jen, že bez obalu hovořil i odpovídal na mnohé. Jen věřím, že pan Robejšek je pro většinu uznávanou  opravdu fundovanou osobností.

Video — Interview ČT24 — Česká televize

No a jinak hlavně to zdraví, že. Windffouss

 

           30.9.14                                                             George Anthony

Autor: Jiří Jiroudek | úterý 30.9.2014 15:13 | karma článku: 9,67 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63