Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Listopadový písně od léta už slýchám…

Nádherná písnička jednoho z našich uznávaných bardů folku i country scény. NÁDHERNÁ. Evokuje mnohé. Odchod léta, úprk času, roků života. A vzpomínky. Kaleidoskop příběhů, osudů, událostí. Jedince i společnosti. Od střípečků, přes zlomky, až po dějiny. Každému ty ,,jeho“, přesto mnohé i z těch společných, od svých blízkých, až po celá společenství. Ta člověčí. A každému ,,co jeho jest“. I z pamětí a vzpomínek těch, co již odešli, i z paměti vlastní , z vnímání zážitků, od okamžiků až po obraz, či ,,tep doby“. Tak jak každý vnímal, pamatuje, či více méně, jak kdy a jak komu, tlumočil, či tlumočí. A to všechno pak formuje ten předkládaný ,,obraz“, či, chcete-li, sdělení.

Jojo, listopad. Ergo ten dnešní. SEDMNÁCTÝ. Čili sváteční i vzpomínkový. Na studenta Opletala, jako jednu z mnoha obětí fašizmu, i na vzdor proti okupaci, na uzavření vysokých škol v r.39. A také na ten o celé půlstoletí  později, ten se sametovou stuhou, coby symbolem pádu komunistického režimu. Proč píši právě o tom. Prostě se ,,jen“ohlížím. I proto, že se nežije jen dneškem, či tím co bylo před časem ,,nedávným“. Možná i kvůli tomu, co by se mohlo týkat i těch časů budoucích. Leccos, ne-li téměř vše, atˇ chceme, či nechceme, souvisí.

Měl jsem štěstí, např. na rozdíl od svého staršího bratra, jsem válku nezažil. Ale padesátá léta mi již v paměti zůstala. Mnohé. Lístkový systém, i jak táta přišel o práci pilota u ČSA. Dali ho do fabriky vozit špony. Jak se strýcem poslouchali v jejich rodné vesničce rádio. Strýc silně rušenou ,,Svobodnou Evropu“, otec raději Londýn, BBC v angličtině. Sice již nebyly na knoflících cedulky s nápisy jako za Hitlera, ale riziko bylo stejné. Jejich naděje a domněnky, že to tak ,,západ“ přece nemůže nechat, byly liché. Mohl. ,,Sféry zájmů“ byly již dávno rozděleny. Procesy s ,,nepřáteli lidu“, zabrání strýcova hospodářství, okradení otce a druhého strýce o dědický podíl v penězích, zabrání živnosti strýcům z matčiny strany, měna….Tisíce a tisíce lidí měli stejný, či podobný osud. A sověti měli NÁŠ uran, a dostatek otroků v lágrech pro jeho těžbu. A ,,kovárnu“ v ,,srdci“ Evropy. Postupně jejich ropa, plyn a jejich ruda spolu s naším uhlím na pancíře, tanky, výrobu letadel, těžké techniky i ručních zbraní i munice. Výstroj, i výzbroj. Válečné hospodářství = Válečná výroba. Se vším všudy. Stále v duchu Stalinovi doktríny, že pro konečné vítězství světové revoluce proletariátu se sovětské tanky zastaví až u Atlantiku. A trvalá válečná psychoza.

S nástupem Chruščova sice cosi jako uvolnění. Zdánlivé. Přesto však trvalé krize na válečném poli. Po celém světě. Z těchže, jako z výše uvedených důvodů. Studená válka kdykoliv mohla přerůst v horkou. Po čertech horkou. Jadernou. Jojo, ,,bipolární svět“.

I u nás přišlo v roce šedesát cosi jako uvolnění. Částečné rehabilitace, ,,mírné“ uvolnění, až po tzv. Pražské jaro. To už ale v ,,Sojuzu“ bačoval jistý Brežněv. A když v Sojuzu, tak pomalu na polovině zeměkoule. Pokus ,,našich reformních komunistů“ reformovat nereformovatelné ukončil srpen šedesát osm. Pak nastoupila ,,normalizace“. Taková padesátá léta, poněkud v ,,mírnějším“ provedení. Na roky ve stejném duchu a opírající se i o přítomnost ,,bratrských“ vojsk. Ale systém už se hroutil. Nekonečné opakované mzdové i organizační ,,přestavby“, zmatek a strach mocných po nástupu Gorbačeva. Ale u mnohých i přípravy na změnu. Kdo viděl dál, než ,,za roh“, ten vnímal. Ovšem přípravy se opět konaly především u vyvolených. I u těch, kteří vždy dokázali včas otočit korouhvičku. Tedy pokud měli z čeho, že. Pomaloučku, polehoučku. A když už se vše kolem hroutilo a u nás stále nic, nezbývalo, než postrčit. Ale to už jsme u doby ne až tak dávné.

Nelze v jednom ,,článečku“ zobrazit vše za ta léta. Třeba Koreu, Vietnam, Jižní Ameriku, Afriku, Balkán, Egypt-Izrael, či Berlínské, či Kubánskou krizi A mnohé, mnohé další. Měl jsem za spolužačku děvče z Madˇarska po ,,madˇarských událostech“. Zažil jsem i první Vietnamce, ve fabrice, i ty z ,,vietkongu“. Rovněž Kubánce. Ti však k nám nepřišli z Kuby, ale z Afriky, to byli ti Fidelovi hoši, co tam ,,nikdy“ nebyli. A také polská děvčata, která přišla po Gomulkově pádu z Polska, a dělala skutečně všechno, aby se tu mohla provdat. Mnohým se to podařilo. Ale jedno popřít nelze, cokoli se kdekoli po světě dělo, dělo se i u nás. Atˇpřímo, či zprostředkovaně. Od školení politických, přes školení teroristů, až po semtex. ,,Úrodná“ setba. Po generace. Moc ,,úrodná“. Těžko jí vykořenit. Ze starých návyků, i t.zv ,,lidských měřítek". Mnohým se v tom přece tak dobře žilo. A vlastně nejen za těch před, ale v mnohém i těch po sametu. Více, než padesát let vymývaných mozků. V mnohém až do dnů dnešních. Ale snad se zadaří. Ne jen kvůli mně a mým potomkům. Moc bych si to přál. Pro všechny.

Jo a na tom obrázku s kytárou, to néjni žádnej bard, jen jeden ,,fotřik“, co drobet pamatuje. Co že řikáte? Jo? Prej bežte vy vobejdo jedna, běžte s tím kytárem pryč! Taky písnička. Hodně stará, spíš teda kabaretní. Ale vo to nejde. Tak jo. Už du.  A zdravim. Váš Windffouss                                                         No Váš, samo, že jak pro koho. Normálka, že, ehm….

 

 

17.11.2013                                                                   George Anthony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | neděle 17.11.2013 19:47 | karma článku: 7,38 | přečteno: 276x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 534x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 490x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik