Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když zpět k malinám nezralým už koníček pádí…

Do poněkud kostrbatého nadpisu jsem si vypůjčil a schválně namíchal, a nejen sobě, kousek z názvu jedné tel.inscenace i kousek z Waldovi písničky. Ta inscenace pojednávala o srazu abiturientů po padesáti létech. Hráli tam skvěle naši tehdy velmi oblíbení herci. Kus nostalgie v příběhu až ,,sladkobolném“, s velice silným nádechem ryzí člověčiny. A ta zmíněná písnička? Už koníček pádí a zůstane stát, tam v tý zemi mládí… Proč asi?

,,Přilítlo“ mi mejlem  psaní od jedné mně kdys známé paní. Dříve samozřejmě ještě slečny. A to, co v tom psaní stálo, to nebylo zrovna málo. Roky. Padesát! Neuvěřitelnejch padesát let! Od doby, kdy…A tak sděleno mi bylo, že pár dam se dohodlo i rozhodlo, že se pokusí dohledat své spolužáky a spolužačky ze střední. A začaly pátrat a kontaktovat a plánovat.

Po padesáti letech od jednoho večírku. Tehdy toho posledního. MATURITNÍHO. Jo, bylo to tehdá na tehdejší poměry poměrně ,,dost veliký“. Co mě se týká, drobet jsem se tam tehdy společensky unavil a po přesunu z večírku do ,,privátu“ pak následně až přímo ,,zrubal“. Za což se ještě jednou, dodatečně, i s díky za pochopení, všem omlouvám. Ale jelikož jsme dokázali tehdy býti partou stmelenou (nikoli však běžně schmelenou), postarali se o mne a pak mě dobrý kamarád a spolužák dovedl až domů. Dnes už mu poděkovat nemohu, není jej již mezi námi. A nejen on. Naše řady prořídly. Již dávno se ,,kácí i v našem lese“. Života běh. A hlavou běží vzpomínky. Je na co a na koho. A taky proč. Na spolužačky a spolužáky, kantorky i kantory, příhody i příběhy. Studia. Čas MLÁDÍ. Mládí = ,,nemoc“, ze které se většina lidí, kterým to život a jim daný, či ,,vyměřený“ čas dovolí, posléze pak i ,,vyléčí“. Nevratně i nezvratně. Dospíváním, zkušenostmi, životem. Ale přesto, v paměti, srdci, dušičce to všechno s námi dál žije a nese se i naším bytím. A to je dobře. Ta škola dala základy i možnost mnohé vědomosti získat. Mnozí dokázali i z toho, či na tom, dál ve svých životech ,,stavět“. Vlastně všichni. Někdo více, někdo méně. A tak přede mnou defilují jména a tváře a mnohé vzpomínky. Na děvčata, která už tehdy byla vlastně ženami i na kluky, kteří by byli rádi sami před, i mezi sebou, a hlavně před děvčaty, za chlapy. I když jak kterej. Ale stejně…

Rád bych je všechny vyjmenoval, zavzpomínal na to i ono, i na učitelský sbor. Ale to by bylo na román a já spisovatelem nejsem. Vzpomínky na děvčata, např. Evu P., řečenou Pepča, Boženku D., řečenou Božulka, Alenku D., řečenou Alík, Zdeničku K., věrnou družku Honzy M., Helenku B., řečenou Bleška, či Martičku P., skvělou vodní slalomářku, či Janičku K., s kterou mě vyhazovali pořadatelé v Lucerně z parketu za to, že jsme spolu tancovali staročeskou ,,skákanou“ polku, či pro změnu zas ,,holandˇana“, a další a další. I na skvělé kamarády, jako výše již zmíněný Jan P., všestranej sportovec, Petr Š., řečený Pétˇa, skvělej oblíbenej kamarád, Jan M. s velkým smyslem pro humor, hrající na ,,altku“, náš bezva kamarád Igor G., řečený Kontušovka, trumpetˇák a vůbec všestrannej muzikant, Jan D., dnes věhlasný odborník v lékařství, Pavel M., zvaný Karbon, dobrej ,,partˇák“, Sláva B., kterého jsem, ač ne mou ani jeho vinou, neštˇastnou náhodou na školní praxi málem zabil, ale naštěstí jen málem, neb dobře to dopadlo, ač dodnes mne z toho mrazí. A René S., řečený Renda,či Renek, skvělej plavec. A taky Vojta M., řečený Dadula, který se Zdenˇkem B., řečeným Bívek, nádherně zpívali písničky ,,Bítlů“ a hráli na kytary s Pavlem N. z ,,Áčka“, řečeným Niklík  a Vládˇou J., řečeným Álois, hrajícím na bicí, a měli opravdu DOBROU ,,bítovou“ kapelu. Též na Petera W., který měl rád, stejně jako my,  Shadow´s a uměl  zpívat jako Cliff Richard. Jako syn obchodního zástupce ze sousedního státu přes tátovu diplomatic. poštu objednával nejnovější gramodesky přímo z rádia ,,Laxík“, aby si je kluci hned mohli nahrávat na magnetˇáky (samý ,,pecky“). A můj nezapomenutelnej nejlepší kamarád Tomáš T., řečený Tom. Nechtˇ ostatní, na které se ,,nedostalo“, shovívavě a laskavě mně prominou. Včetně učitelského sboru. Snad zvláště extra vzpomínka na tělocvikáře  s jeho věčně uraženým plexištítem na jeho mašině, s vypracovanou figurou atleta - kulturisty, sportsmena takřka ,,absolut“. Však také trénoval vodáky v loděnici na Čertovce, či v Bráníku. A taky vzpomínky na praxi v Aritmě, na česání chmele, na výlety, brigády i různé další akce, školní i mimoškolní. A děvčatům ještě má VELIKÁ OMLUVA, že je to vše podáváno pohledem příliš klučičím, neb děvčata, jak je jim dáno, mnohé vnímala a vnímají po svém. Ale to je snad, asi, taky dobře. Nebo ne?

A závěrem? Co dodat. Že je tenhle článeček možná příliš osobní až adresný? Asi ano. Vlastně jistě. Ale může být přečten každým, kdo číst jej bude chtít. Takže i o tom to je. Také se říkává cosi i o možné ,,klice“,  jakože ve správný čas, na správném místě, se správnými lidmi, a tak. Myslím, alesponˇ za sebe, že co se týká té NAŠÍ ŠKOLNÍ PARTY, že na tom něco je. Byla to dobrá parta. Jo, měl sem tu kliku. A ,,kousek“ sem si jí vodnes sebou. Napořád. Takže dík. Tak držte palce. Bylo by fajn, kdyby se ten ,,zdrc“ po padesáti letech poved. I já bych tam nerad chyběl. Tak snad pánbíček, osud, okolnosti, život, tu šanci eště daj. A nejenom mě. To bych moc rád. A proto: Zdravím! Moc! Všechny! Atˇ jsou tady, či již ,,kdesi“ jinde.  J.A.J.

P.S.: - na horním snímku autor článku osobně. A to video je pouze cosi jako ,,povzdech", nikoli jako návod, kde, či jak jakékoli ,,zdrcy" provádět. I když... Každého věc. ,,Fototablo" dole pak je cosi jako PADESÁT LET starý ,,corpus delicti", čili předmět doličný, že, ehm...Tak ještě zrazu pozdravení. Všem! Windffouss

      27.3. 2014                                                                                                      George Anthony

 

Autor: Jiří Jiroudek | čtvrtek 27.3.2014 16:04 | karma článku: 9,83 | přečteno: 384x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 537x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 492x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Na lesní cestě našli mrtvého seniora, zemřel zřejmě při převrácení koňského povozu

2. července 2024  9:28,  aktualizováno  10:04

Policisté na Českolipsku od pondělního odpoledne vyšetřují úmrtí dvaasedmdesátiletého muže. Senior...

Nemlžte a řekněte, kdo a jak velel zásahu na fakultě, vyzývá policii Marvanová

2. července 2024

Vysíláme Policie mlží a neříká pravdu v souvislosti s prosincovou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity...

Zničili jsme Ukrajině pět stíhaček, hlásí Rusko. Kyjev upozornil na zesílené boje

2. července 2024  9:28,  aktualizováno  9:53

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že raketový útok na letiště v Myrhorodu v ukrajinské...

Vrchní soud snížil ženě trest za kuplířství. K prostituci nutila i nezletilou

2. července 2024  7:51,  aktualizováno  9:51

Vrchní soud v Olomouci snížil trest pětašedesátileté Aleně Czakóové, která byla odsouzena na osm...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik