Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se nezapomíná.

  A nezapomíná se, když je na co, na koho a proč vzpomínat.  I si připomínat.  Aby se nezapomínalo. Na nic, ale ani na nikoho. Protože stále je na koho, i proč.

  Jedna z takových nádherných vzpomínek i připomínek se uskutečnila dne 24. října 2015 v Zibohlavech, kdys malé vesničce, která je dnes již součástí Kolína. Udála se tak velice důstojným, ale i velice upřímným způsobem. Bylo vzpomenuto dvou občanů oné obce. Dvou z těch, kteří za svého života projevili svou lásku ke svému domovu, ke své Vlasti. Projevili ji spontánně, pro ně však naprosto přirozeně. Považovali to i za svou vlasteneckou povinnost. A tu bezezbytku i naplnili. Ovšem oba pak, stejně jako nespočet i jiných, včetně jejich blízkých, na tuto svou, pro ně zcela samozřejmou ,,povinnost“ doplatili. A velmi. Jak jeden z nich kdysi dávno pravil: ,,Služba vlasti se neodpouští. Neodpouští se těmi, kteří byli, ale i jsou schopni sloužit jakémukoli režimu a pod jakýmkoli vývěsním štítem, krytým často toliko zvrácenou ideologií a prázdnými frázemi a hesly." A proto je nejen dobře si toto připomínat a lidem, kteří si dokázali udržet rovnou páteř, přes to vše, co je v jejich životech potkávalo, vzdát vzpomínkou i hold, coby projev úcty. Jde zároveň i o memento. Veliké. Pro nás, i naše potomky.

 Jen krátce k oněm dvěma zmíněným. Znali se již jako kluci. A byli odjakživa i kamarády. Během jejich životních poutí je události a osud několikrát rozdělil, ale zase i svedl dohromady. A tak se nejdnou zase setkali. Za různých okolností. V r. 1939 nejen doma, ale i v Polsku, možná i ve Francii, zcela jistě i v Anglii. Ale i po světové válce se nejednou setkali. Než je osud a život opět rozdělil. Ale nikdy na sebe nezapomněli. A ,,něco“ o tom věděli i ví  dodnes i mnozí z některých jejich blízkých, příbuzných i  potomků.

 Osudy jednoho z nich nejsou až tolik známé. Málokdo ví, či věděl, že Josef Masopust byl během svého působení v Anglii, poté, co při výcviku utrpěl těžký úraz, který mu znemožnil pokračovat v jeho snaze aktivně se podílet spolu se svými krajany i spojenci na boji proti Hitlerovu Německu, se stal členem osobní ochrany prezidenta Beneše. Nebylo to náhodou. Do takových úloh pochopitelně byli vždy vybíráni jen lidé, kteří byli schopni plnit vše to, co takový úkol obnáší. A i to bylo jistě ukázkou kvalit onoho člověka.

 Informace o druhém z nich jsou mnohem více dochovány i dostupné v daleko větším rozsahu a byly již mnohokrát  zveřejněny. I v knihách i časopisech s mnohou tématikou, ale mnohokrát např. i na těchto stránkách na blogu, zejména pak v již dávno zpracovaných historiografiích o našich tzv. záp. letcích, i o jejich osudech.

 Tímto článečkem bych velmi rád upřímně poděkoval i vyslovil uznání všem. kteří se na přípravě i realizaci jak oněch ,,památníčků", i všeho dalšího, včetně onoho slavnostního dne,  podíleli. Za jejich nezměrné úsilí i jejich obětavost. Bez ohledu na překážky a těžkosti, které při tom svém úsilí dokázali překonat i řešit. A toto své uznání i poděkování si dovolím vyslovit i coby jeden z přímých potomků jednoho z oněch vzpomínaných, ale i jménem jejich blízkých, od potomků až po jejich pravnoučata i jménem za ta mnohá léta velice rozšířených rodin a příbuzných.

 Tak na závěr ještě pár amaterských obrázků z onoho dne, kdy byli tito dva tak nádherně vzpomenuti i připomenuti. Jsou na nich zachyceni i někteří z těch, kteří se na onom slavnostním vzpomínkovém aktu nejvíce podíleli i se zasloužili o vše, co s ním souviselo i bylo připraveno a vykonáno. S upřímným poděkováním za to vše všem J.A.J.

Na tomto obrázku je čelem pět osob z těch, kteří zastupovali hlavní organizátory i se na mnohém osobně podíleli, od záměru až po realizaci, jež vyvrcholila oním slavnostním aktem.

   

 

     Jak už ,,bývá zvykem", u takovýchto událostí vždy ,,působí " i mnozí z těch, které naše historie opravdu a upřímně zajímá, a i oni se velmi snaží, aby se nezapomínalo. 

          

 

 

 

Po slavnostním aktu u pomníčků, (umístěných v bezprostřední blízkostí pomníku obětem obou světových válek), kde na závěr byly položeny účastníky kytičky a věnce, zazněly i hymny Velké Britanie, ale i Slovenská a Česká, se část přítomných sešla jak s některými z těch, kteří na všem odvedli svůj ohromný podíl a usilí (v čele stolu), tak i s některými z široce již rozvětvených rodin, příbuzných a známých. Místních občanů nevyjímaje.

(Fota: OSOBNÍ ROD. ARCHIV AUTORA ČLÁNKU)

                      25.10.15                                                           George Anthony

Autor: Jiří Jiroudek | neděle 25.10.2015 16:26 | karma článku: 11,16 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 537x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 491x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik