Kdybych se narodil třeba i dříve,než před sto lety.

 Co přede mnou by bylo ? Třeba i krásné, XX. století. Tedy, možná. Kdo čekal tehdy i léta jiná. Nejednou více zas, než ,,jenom" hrozná. Jo, kdybych. Těžko as byl by ze mě vazač knih. Ale asi těžko byl bych třeba mnich.   

 Dnes kde kdo zas otevírá své pohledy nazpátek. Některý leccos i vypustí raději. A nabízí výklad svůj. Často i jak komu se zrovna hodí . Tu řádek po řádku, jiný i ob řádek.

  Již  tatíček T.G.M. lid nabádal. Ač možná ne tak moc, ale ani tak málo zas, od lidu nežádal. ,,Jenom" nebát se, nelhat a nekrást. U některých to i na úrodnou půdu padlo. Leč u jiných to více nežli jenom zvadlo. A v tom se lidé dodnes až tak moc nemění.  I kabáty dál převlékají se. I jména mění se, ale i příjmení. Jen čas, ten běží stále dál. Ten nepočítá ono má dáti, anebo dal.  Co bylo, to čas dávno vzal. A přesto na každém, a v mnoha generacích, i ve všem co ony žily, své stopy zanechal.

 Co z toho dnes si nejen vezmou, ale i připustí si dnešní mladí? Někteří zamyslí se nad tím, doufejme že snad, jiní to mají možná zas až ,,v zádi". Snad budou se i ptát. I na to, co a jak žili i ti, co před nimi tu byli. Tak až zas pět budou to  i jejich současné Gaudeamus Igitur, atˇ slyší  z něho i víc než jasnou odpovědˇ , než pokračovat budou oni ve svých životních ,,tour".

Kde jsou ti, kdo před námi
byli na světě?
Odkráčejte do nebes,
přeneste se do pekel -
oni tam již byli
oni tam již byli. !!!

 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | pondělí 28.10.2019 19:31 | karma článku: 9,29 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63