Což si tak trošku ,,zakancléřovat“?

   Velmi vděčné téma, že. Media mají dostatek krmi pro lid. A lid baští a baští. Snad s nikým to nepraští. Hlavně, že vody kalné stále se víří a víří. A kdekoho to určitě nasíří. Nakonec vo to de. Národe.

 

Je dobré bydlo býti bidelníkem (J.W). Jindy zas třeba býti komorníkem. A nebo třeba kancléřem. Co rozhoduje, prej, snad, komu a pro koho, že dvéře vodevřem. Prej. A taky až jak jeho šéf. Pokud chce. A kdo si počká, třeba se i dočká.  A jinak ,,čéče“? Nu coby. Dál můžeš. Kulit očka.

 

 

Kancléř

Kancléř (latinsky cancellarius) je oficiální titul, který se užívá většinou v zemích, jejichž civilizace přímo či nepřímo navazuje na civilizaci Římské říše. V různých dobách a státech označoval a označuje velmi různorodé povinnosti a nosí ho úředníci požívající různých stupňů důstojnosti. Úřad kancléře se nazývá kancléřství nebo kancelář. Původně byli kancléři (cancellarii) sluhové u římských soudů, seděli u mříže nebo závory (cancelli) přepážky baziliky nebo soudního dvoru, která oddělovala soudce a porotu od diváků. Za císařství to byli důstojníci, kteří chránili císaře v paláci u vchodu do jeho soukromých pokojů nebo před jeho stanem. Císař Carinus způsobil velké pozdvižení, když jmenoval jednoho ze svých kancléřů římským prefektem. Ve středověku byl kancléř osobou odpovědnou za královské listiny a hlavním diplomatem krále.

Kromě běžného významu představeného kanceláře se slovo kancléř může vztahovat v různých zemích k různým úřadům:

  • nejvyšší představitel vlády, její premiér (např. spolkový kancléř v Německu)
  • vedoucí správy univerzity
  • úředník církevní diecéze, který má na starosti především její právní záležitosti
  • přednosta diplomatického nebo konzulárního zastoupení

( tolik z Wikipedie)

 A jakpak že je na tom ,,kancléř hradní“? Jak poštˇák na poště, co do přihrádek poštu třídí? A taky, jak moc prej že do tý pošty vidí. A kolik vo tom že ,,ánung“ má lidí. A taky řídí hradní kancelář. Jen nemá na to as tu správnou ,,svatozář“.  A navíc za to pěknej peníz bere. To taky asi dost kdekoho bére.

 

A co k čemu, ke komu a jak se víže. Takové ,,šémátko". Vygúglit sobě si lze si vše. Zakrátko. Např. zde- Kancelář prezidenta republiky - Pražský hrad

 

A jináč, co víc k tomu dodat. Media jistě nezapomenou. Zavčasu. Vše lidu správně zase poddat. Windffouss

                    27.9. 15                                                                   George Anthony

Autor: Jiří Jiroudek | neděle 27.9.2015 16:12 | karma článku: 11,40 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63