Bacha!

  Jojo. Bacha! A nejen na starýho Zacha. Holt, furt ve střehu, neb  k onomu prastarému pořekadlu se mnohé ,,víže“. Třeba i toto: Dne 30.8.2022 NÚKIB vydal varování před další phishingovou kampaní viz níže:

Upozorňujeme na probíhající phishingovou kampaň s motivem nabídky příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV). Podvodné zprávy se šíří e-mailem nebo SMS zprávami s textem: „Je vám poskytnut příspěvek na bydlení po dobu 3 měsíců od Mpsv“ nebo „MPSV informuje v rámci programu bydlení máte k dispozici příspěvek“, spolu s odkazem na stránky věrně napodobující web MPSV. Jazyková kvalita textu zpráv se v různých verzích liší, obecně jde ale o strojový překlad, který lze pozorným čtením odhalit.

Cílem je přesvědčit adresáty k přihlášení na podvodné stránce pomocí bankovní identity. Zadané přihlašovací údaje následně útočníci aktivně využijí k přihlášení do legitimního bankovnictví, čímž dojde k zaslání výzvy pro dvoufázové ověření, kterou v tu chvíli oběť potvrdí.

Kampaň byla poprvé zachycena na začátku srpna a opakuje se v několika vlnách s neustálou obměnou používaných domén, například mpsv-prihlaseni[.]cz, mpcv[.]cz, mpvs-bydleni[.]cz. Sdružení CZ.NIC podniká kroky k blokaci těchto domén.

Doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost příchozím zprávám a upozornit na riziko i vaši rodinu a blízké. V případě přihlašování (zejména k bankovnictví) vždy důsledně prověřujte, zda jde skutečně o legitimní adresu. (zdoj: NÚKIB)

                                             ------------------------------------------

   Co k tomu dodat. Že rybaření bez lístku není ničím novým.  Ba, je čím dál i díky pokroku i nemálo až gaunersky sofistikované. Nejednou stačí kliknout prstíkem na myšku, či ,,dotykáč“

 ( nemyšleno nijak sexisticky), a … Mohou pak oči zbýt tak akorát pro pláč.

 P.S.: autora blogu to nepotkalo, neb vždy ve střehu byl a je. A to vskutku nemálo. Tak život se mu nekazí, ač lze potkat leckde všelijaké nejen rybáře, ale i všekazi. Je dobré vidět i slyšet, co dělo se, i děje právě. A nejen na svém paloučku, či v trávě.

 

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 2.9.2022 14:29 | karma článku: 9,89 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63