13. srpna - Připomínka návratu čs. válečných letců

 Začnu poněkud pateticky. ,,Svatý Václave ... nedej zahynouti nám, ni budoucím.“ A dovolím si k tomu, a věřím, že nejen za sebe, dodat. Nezahyneme, pokud nepřipustíme zapomnění! A nejen ,,nějakých“ dat . ,,Pouze“ NAŠÍ historie.

 Je běžnou a oblíbenou frází, že ti, kteří se nepoučili z minulosti, jsou odsouzeni k tomu, aby si jí zopakovali. Nejsem příznivcem ani této, ale ani jiných frází. Z prostého důvodu. Čas nelze vrátit. A paralely k událostem i dějům minulým často svádí i k jejich mnohdy účelovým výkladům. Jak poplatných dané době, tak i z důvodů možné vědomé a záměrné manipulace. Ale připomínat třeba je. A stále. Protože je proč. Abychom nezapomněli. Protože jinak nás ani Svatý Václav, ale ani žádné jiné modlitby nezachrání! I současnost je nedílným pokračováním i NAŠÍ historie. Pokračováním naších předků, našich domovů, čili i naší Vlasti. Jsou v ní základy a kořeny i NAŠEHO současného bytí!

 13. srpna 1945 přistáli naši letci, navracející se z Velké Británie, kde sloužili jako dobrovolníci během II.WW, na Ruzyňském letišti. Navraceli se zpět do své znovu svobodné Vlasti. Navraceli se tam, odkud odešli proto, aby se mohli vrátit! Vrátit se domů. Ne všem se to podařilo. Mnozí za to zaplatili. Cenu nejvyšší. Svými životy.  Byli vítáni jako hrdinové. Jako ti, kteří odvedli svůj podíl na straně vítězů této hrůzné války. Netušili tehdy, jak se budou jejich životy i, životy jejich blízkých, ale i budoucnost tehdy znovu svobodného Československa A JEHO OBČANŮ dále vyvíjet. Ač bylo ,,již nakročeno“ a ,,karty znovu rozdány“.

 

 Ano, i to vše je SOUČÁSTÍ I NAŠÍ HISTORIE. Ve všem všudy a se vším všudy. Stále! A MY jsme ,,pouze“ jejím pokračováním. A abychom byli i nadále, proto je třeba si VŠE připomínat. Aby nebylo dáno zahynouti ani nám, ani naším budoucím!

 

 Ono datum je jenom jedním z mnoha dat v naší historii. Někteří z našich letců aktivně bojovali i na našem území, tehdy ještě rozbitého Československa v SNP pod velením legendárního Fr. Fajtla, který byl i s některými svými kolegy předislokován z G.B. do SSSR. A byl to on, kdo první přistál v r. 1945 na tehdy již osvobozeném území. Dále pak prvními letci, kteří přistáli již ve svobodné vlasti byli i ti, kteří přilétli spolu s gen. Janouškem do Prahy dne 13. června 1945. Druhého dne se však ještě i s generálem vraceli do G.B. Někteří se pak zanedlouho vrátili, aby zde zajistili let. dopravu prostřednictvím voj. L.D.S. Zajištˇovali jak dopravu po celém území republiky, tak i do zahraničí. Někteří z nich se pak podíleli i na obnovení civilní dopravy v ČSA počátkem r. 1946.

 I to vše bylo, a stalo se nedílnou součástí naší historie. A nejenom našeho letectví. Historie NAŠÍ VLASTI! J.A.J.

P.S.: Pro ty, kteří se zajímají o historii našeho letectví za II.WW si dovolím doporučit např., m.j. i knihy F.F. ,,Vzpomínka na padlé kamarády“ a ,,Podruhé doma“. V mnohých svých článcích na mém blogu jsem pak uvedl mnohá fakta i autentic. vzpomínky, vč. kopií originálů foto i dokumentů z osob. rod. archivu. J.A.J.

(Na horním obrázku letec. znaky československého, francouzského a britského letectva)

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | neděle 14.8.2016 0:11 | karma článku: 18,79 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63