Botoxem k psychopatii

Když se řekne botox, člověk by si řekl, že se jedná především o řešení estetické stránky vzhledu člověka. Víte ale, co všechno může ovlivnit?

Psychopat se dá klasifikovat jako bezcitný člověk s velmi mělkými emocemi, kterému chybí schopnost empatie a necítí pocit viny. Tuto až ledovou chladnost má na svědomí špatné fungování tzv. zrcadlových buněk v prefrontální části mozku, které mají na svědomí chápání pocitů druhých lidí (empatie), schopnost etického hodnocení svých činů a sebereflexe - schopnost poučit se z předchozí zkušenosti.

Jak tohle všechno ale souvisí s botulotoxinem nebo-li botoxem? Abychom to pochopili, musíme si vysvětlit, jak vlastně funguje mechanismus empatie. 

To, že se dokážeme vcítit do pocitů druhých lidí, je samo o sobě důsledkem zrcadlení toho, co vidíme. Pokud tedy vidíme smějícího se člověka, naše mimické svaly začnou vysílat impulsy, jako bychom se sami smáli. Pokud vidíme někoho trpět, naše mimické svaly se také sevřou do trpící nebo bolestné grimasy. A právě to předá impuls - nevědomou zpětnou vazbu do našeho mozku, který tak může pochopit, jak se ten druhý cítí, pochopit, jaká je atmosféra ve společnosti, kam zrovna přišel a nebo např. vycítit nebezpečí. 

Aplikace botoxu ovšem právě tyto svaly paralyzuje - a jak dnes již vědci dokázali a je to vzhledem k celému mechanismu logické - lidem, kteří si tuto, pro tělo jinak extrémně toxickou bílkovinu nechali aplikovat, aby zlepšili svůj vzhled, zároveň přispěli k tomu, že nejen sami částečně ztratili schopnost emoce vyjadřovat, ale zároveň je také prožívat a tedy i chápat to, jak se cítí druzí. Jinými slovy, sami sobě naordinovali psychopatické rysy - zrcadlové buňky v mozku jim sice na rozdíl od psychopatů fungují, ale nedostávají ty správné impulsy. 

Zajímavé to je ale ještě z jiného hlediska a to i pro ty, kteří otázku botoxu nikdy řešit nemuseli. Uvědomujete si, jak důležité je pro Vaši náladu, co sledujete, čemu věnujete pozornost a jaké lidi kolem sebe máte, pokud Vaše vlastní emoce jsou z velké části zrcadlením právě toho? 

 

Autor: Ivana Jirmářová | úterý 23.7.2019 11:53 | karma článku: 14,29 | přečteno: 674x