Za Zemana ze zámoří

Nevím. Zřejmě je to osobní věc. Víte když se na Česko dívá člověk velmi dlouho zdáli, a já jsem v Kanadě od doby kdy se Dubček a všichni krom Franty Kriegla v Moskvě podělali, tedy skoro padesát, tak věci vypadají trochu jinak.   

Neříkám, že i tady se mezi rodáky z mé generace nenajdou lidi, kteří Zemanovi nemůžou přijít na jméno. To bych lhal , což já, jako většina slušných lidí, nedělám jestliže  k tomu není nějaká mravně nezávadná pohnutka. Ne, i tady jsou ex(s)iláci sedmdesátníci, které pobuřuje, že Zeman kouří, chlastá, chová se jako hulvát, bije štěkavé psy holí a jde Putinovi na ruku. I pro některé takové tady je profesor Nuda seslán z nebe nastolit na Hradě slušnost a pořádek, a v atlantické Evropě znovu obnovit k republice náklonnost a věrné odhodlání bít se za nás s Rusem na Ukrajině. Ovšem, řeku vám, že většina nás starých občanů, trvale živořících v zahraničí, nepatří do té dementní Zemanovy sedminy národa, která už nemá (měla-li kdy vůbec) ponětí co se kolem ní děje. 

      Vycházíme totiž z prostého konstatování, že svět je čím dál větší blázinec a tudíž nejsme jaksi vyzváni přesvědčováním, že Zeman dělá zemi ostudu. Ono totiž dnes není kde dělat ostudu. On totiž nikdo dneska pořádně neví co to je stydět se a za co.  Hollywood například obviňuje Harvey Weinsteina ze zločinů proti lidskosti ale vůbec tam nikomu nepřipadá jako nehorázné pozvat si na Golden Globe gala Tonyu Hardingovou, která v roce 1994 nechala krasobruslařskou soupeřku seknout obuškem do nohy, aby si zajistila olympijské zlato a z toho milióny od sponzorů. Navlékli jí do černého kostýmu jako výraz solidarity se sexuálně harašenými filmovými hvězdičkami.  Jistě, její matka byla ježibaba, její manžel surovec a lotr, a krasobruslařský establišment vysazený proti ní, protože byla nekonvenční.  Film o ní, I, Tonya byl jmenován na tři Oskary. Tak je taky #MeToo oběť.  Jinde, usměvavý papež si už není tak jistý, že homosexualita není of Boha, a také určitě neřekne nic kontroverzního o vybíjení křest´anů na Blizkém Východě.  A kdo jezdí po Evropě vlakem jistě si už všiml, že mnoho míst už není jak bývala, všude policie se samopaly a někde nádražní haly páchnou jako kdysi u nás za komančů. 

      Jistě už někdo má připravenou námitku, že tu zase zasívám strach a nenávist k mlokům , a že Česku nic od nich nehrozí, protože jsme v závětří a oni sem ani nechtějí.  Pro takhle krátkozraké, slušnost je opravdu síla. Té se mloci nejvíce bojí, bohužel ale jenom v pohádkách.  Já neříkám, že bych raději neměl na Hradě někoho vybíravějšího v osobních projevech než je pan Zeman. Ale určitě to není ta zcela zásadní způsobilost k funkci.  Jistě více je nahoře potřeba člověka, který ví co chce, který se nebojí říct co si myslí, hlavu která má reálnou představu o světě, tedy silný kořínek. Dnes možná víc než kdy jindy.  Komuže to vytýkali, že je hrubý a samolibý a dávali mu za vzor skromnost Clementa Atlee´ho ?  Myslím, že Zeman by mohl obdobně odpovědět když se mu předkládá výsostná slušnost jeho soupeře:  "Jistěže pan profesor Drahoš je slušnější než já; co jiného mu ostatně zbývá ?"  

 

     

 

 

Autor: Jirka Severa | čtvrtek 25.1.2018 3:34 | karma článku: 38,68 | přečteno: 1606x