Putin chtěl vyhodit pojistky ve Vermontu - ale nevyšlo to!

Zprávu přinesly noviny Washington Post, jak tedy možná nevěřit. Tenhle maják žurnalistické solidnosti přece nehandluje s falešnými zprávami. Nebo jó? Jedna věc je jistá: v době slávy a reputace novin rodiny Grahamů by jste se

takových věcí na jejich stránkách nedočetli. Já se opravdu nepamatuji, že by jsem někdy ve Washington Postu viděl něco na titulní straně co by později potřebovalo jako přívěsek omluvu redakce, nota bene "omluvu" která znovu lže jak když tiskne.  WaPo totiž zjistil po tom co rozmazal tu kachnu o ruském hacku v Nové Anglii jenom to, že v jednom laptopu nezapojeném do sítě Burlington Electric, byl uložen malware. To je samozřejmě něco jiného než tvrzení, že tento laptop byl "hackován", tedy, že onen malware, který výzvědné služby USA považují za výrobu ruské konkurence "sklízel" z toho kompjůtru soubory a informace nebo ho jinak operačně poškozoval.

    Já jsem sice z povolání ajťák ale ne specialista v hackování abych mohl říci bezpečně, že se Američané mýlí v připisování ruským vládním orgánům známé a rozšířené "nářadí" používané ke kybernetickému odcizování informací. Ale dobře rozumím námitkám odborníků, kteří pochybují o tom, že by ruští kyber-špióni používali otevřeně zdroje, které jsou známy a celkem úspěšně likvidovány novými komerčními end-point ATP softwary. Ale tohle je nějak všechno stranou.  V článku WaPo vůbec nejde o nějakou rozumnou analýzu ale o to vyhnat protiruské štvaní do pěny u huby.  V reakci na zprávu Vermonstký guvernér, Peter Schumlin (Demokrat samozřejmě), vydal prohlášení ve kterém zdůrazňuje naléhavost situace:  

"Jsme v této kauze ve styku s federálními orgány, úřady státu, a Vermontskými energetickými závody. Obyvatelé Vermontu a všichni Američané by měli být znepokojeni a pobouřeni zprávou, že jeden z čelných světových gaunerů (thugs), Vladimir Putin, se pokouší hackovat naší elektrárenskou síť na kterou spoléháme k podpoře naší životní kvality, hospodářství, veřejného zdraví, a bezpečnosti. Tento incident by měl potvrdit naléhavou potřebu naší vládě energicky zakročit  a skoncovat s tímto způsobem ruského vměšování. Vyzývám tímto federální vládu, aby zahájila plné vyšetřování....."       

Lavina odporu a výsměchu nakonec přiměla WaPo celou původní zprávu odvolat ovšem tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Jako vysvětlení "nesprávné" informace  o ruském hacku noviny nabídly, že chyba byla v původní zprávě která přišla z Vermontu, kterou redakce okamžitě opravila jakmile Burlington Electric oznámil, že onen laptop nebyl zapojen do sítě. Ovšem jak jsem již uvedl shora, to oprava měla chybu v tom, že ani ten laptop nebyl nijak "hackován".  Navíc ukázalo se v pozdějším ústupu od Moskvy, že ten malware nebyl vůbec značkován jako patřící ke  "Grizzly Steppe", tedy putativně pocházející od Ruských bezpečnostích složek, ale že šlo o prachobyčejný komerční šmejd zvaný "Neutrino", jímž se posílají internetem nabídky všelijakého braku.   

Takže, vážení, podle novodobé americké novinářské pravdomluvy, lze zcela jasně z řetězce zpráv Washington Post dovodit, že ať už to bylo jakkoliv, Putinovi se nepodařilo pojistky ve Vermontu vyhodit.   

Autor: Jirka Severa | středa 4.1.2017 20:31 | karma článku: 31,41 | přečteno: 877x