Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ruští trollové vypálili Muellerovi rybník

Jak jistě už víte, všichni se se tady na pevnině za Atlantikem těšíme na výstup pana Muellera před justiční komisí kongresu pana Nadlera, který se plánuje na příští středu.  Podle toho co speciální prokurátor ve věci "Russiagate",  

řekne nebo neřekne, je tu velká pravděpodobnost, že buď Jerryho Nadlera trefí na místě šlak, nebo Sean Hannity ve Fox News studiu bude vyskakovat do stropu.  Očekávám spíš to první, protože Demokrati lomí rukama už teď nad tím, že ubozí Američané nebudou mít ve dvou hodinách na výstup Muellera vyhrazených možnost slyšet všechno, co by si mohli přečíst z jeho zprávy (kdyby uměli číst nebo nebyli líní).  Jistěže už koumají jestli by se to nedalo protáhnout po vzoru loňského senátního veleprocesu s potvrzením soudce Kavanaugha do Nejvyššího soudu. .

Také minulý týden šamanská zaříkadla nějak nepomáhala lovcům s jedovatými šípy co jdou po Trumpově lebce na stezce s hustým křovím.  Nejprve je zaskočil soudce ve Virginii předsedající nad kauzou Paula Manaforta, bývalého šéfa Trumpovy kampaně, když vzal v potaz Muellerovu pravomoc ve věcech, které nesouvisejí s koluzí mezi Trumpem a Kremlem.  A myslím, že to bylo poprvé v aféře, kdy někdo jiný než pravicová média, se zabýval zájmem prokurátora obžalovaného vydírat aby dostal z něho informace o spolupráci kampaně s Rusy.  Že Paul Manafort se dopustil trestných přestupků, je sice fakt, ale soudci jde o to jestli Muellerovo vyšetřování v obžalobě překročilo vymezený mandát speciálního prokurátora.  Jestli soudce T.S. Ellis rozhodne že ano, bude to rána jak z děla. 

Jiná, zcela nečekaná ale dobře vystrojená  pastička na lovce přišla z křoví od divochů z Ruska.  Asi bych to vysvětlil takhle:  Muellerovo vyšetřování mělo za úkol zjistit rozměry a záměry ruského vládního vměšování do amerických voleb v r.2016 a do jaké míry Trumpova kampaň s Rusy na jejích akcích spolupracovala.  Během dvaadvaceti měsíců komise obžalovala několik osob, ale žádného Američana z jakéhokoliv trestného činu spojeného s prezidentskými volbami.  V prvním díle Muellorovy závěrečné zprávy byly také obžalovány dvě skupiny ruských občanů. Jednou byla skupina vojenské výzvědné služby GRU,  která údajně pronikla do serveru Demokratické Národní Komise a Johna Podesty a odcizila ve dvou útocích štosy kompromitujících emailů. Dále pak se pod obžalobou ocitlo 13 ruských občanů a tři společnosti Jevgenie Prigožina, známého pod přezdívkou "Putinův šéfkuchař". Jedna z těch kompanií se jménem "Internet Research Agency" měla sídlo v Petrohradě a v Muellerově stížnosti je popsána jako "Ruská troll-farma", která se podvodně prezentovala na webových stránkách a na sociálních sítích jako bona fide domácí politický názor. Jak vyplývá z odkazu nahoře, pan Prigožin je velmi podnikavý muž a asi pěkné číslo. Jestli ovšem to, a dosah jeho kantýny do Kremlu, je dostatečným důkazem toho, že své pekelné dílo osnoval se štemplem Federace, je úplně jiná otázka. Je to něco na způsob jestli car Nikolaj II. poručil zavraždit Rasputina, a nebo jestli to spiknutí bylo ze samohybné pohnutky dvora carevnu od toho zloducha zachránit.  

Každopádně, pan Mueller se přepočítal, jestli si myslel, že mu projde když vydá žalobu na ruskou společnost jen tak na oko, bez úmyslu vypracovat na ní solidní soudní kauzu. Prigožinovi trollové si zřejmě rychle spočítali, že Mueller se jen honí, a konkrétně na ně nic nemá. Usuzovali, že podobně jako s hackováním GRU, to není vlastně podloženo fakty, jenom předpoklady v americké představivosti, kterážto je od jisté doby dětinská.  Když Megyn Kellyová z NBC tvrdila na Ekonomickém fóru v Petrohradě, že odborníci našli na serverech bezpečně "otisky prstů" GRU, Putin se jí vysmál. "Otisky prstů?" zvídal pohotově.  "Jak to že ne otisky rohů a kopyt?"  

Takže pan Prigožin, když mu někdo donesl, že Mueller do zprávy nadutě napsal, že nepočítá s tím, že by se Rusové vystavili haně před americkým soudem, promptně si najal drahou americkou firmu na obhajobu ve Washingtonu. On totiž Robert Muellerův tým (asi) zapomněl na to, že společnost je také právní osoba, a že tedy přítomnost Rusů k procesu třeba není.  A už z prezentace obžaloby je zřejmé, že pan Mueller bude v nesnázích.  Soudce Dabnez Friedrichová zamítla odložení žalobní prezentace, která byla ohlášena médiím na podzim minulého roku.  Něco jako, cože, vy to nemáte připravené?   

Ten nápad obhajoby byl opravdu geniální. Trollové v tom nemohou prohrát. Aby se proces mohl  konat, musí prokurátor plně odhalit všechny body obžaloby a fakta která jí podporují. Samozřejmě, že v tom je velké riziko, protože tady hovoříme o špionáži a kontrašpionáži. Američané by zřejmě museli odhalit obhajobě svojí síť a metódy práce. Kdyby to udělali, dali by Rusům veliký dárek, a ani by za to z nich nikdo nemusel sedět, kdyby prohráli.  Kdyby je soud sprostil žaloby, ještě navíc by Muellerovu komisi znemožnili.  Dost možná, ale, že se soud právě pro to riziko, které představuje, konat nebude vůbec.  Mueller může žalobu odvolat, ale opět je to kiks, protože to troubil do světa, ač by to žádný inteligentní prokurátor nedělal.  Ale zřejmě, jak to trefně podal Andrew McCarthy, měl pan Mueller v úmyslu Rusy trestně stíhat jenom v tisku a televizi.        

Autor: Jirka Severa | pondělí 15.7.2019 6:43 | karma článku: 23,67 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Jirka Severa

Tento týden na vyšinutém konci světa

V Americe se od minulého víkendu nehovoří o ničem jiném než o zhoubném spiknutí, které se snaží nastolit v zemi "bílou nadvládu" a o Trumpvých intrikách v tomto excluzivním společenství, jehož členové na tajných schůzích

10.8.2019 v 16:10 | Karma: 25,00 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Jirka Severa

Bílý supremacista nebo duševně chorý osamělý vlk, jiná možnost asi není

Hovořím o masových vrazích, a o jejich mediálním zpracování. Je skutečně neuvěřitelné jak západní média, tedy jejich vedoucí levicové zdroje, diktují a kontrolují chápání masových vražd nevinných lidí, jedná-li se o akci jedince.

7.8.2019 v 6:38 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Privátní tryskáče a megajachty v kempu zachránců planety

Davoská globální smetánka nám skutečně nejde příkladem v existenčním boji proti planetárnín změnám v klimatu. Akční komise se sletěla a seplula do rezortu na Sicílii, který patří společnosti Google, aby tam naléhavě řešila

5.8.2019 v 7:10 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Fandové Ottawských Senátorů válčí s majitelem klubu

Je léto, sezóna kšeftů s hokejisty v NHL. Kluby se přes léto posilují a snaží se finančně optimizovat, což pro většinu znamená dát dohromady na příští sezónu lepší manšaft s menší platovou zátěží. Říkám "pro většinu" ale měl

2.8.2019 v 20:12 | Karma: 7,42 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jirka Severa

V čem by se američtí Republikáni měli poučit od Otto von Bismarcka

Windsor je město v západním Ontáriu, na skok přes řeku do michiganského Detroitu. Kdysi malé městečko v porovnání, dnes zatímco bývalý obr na druhé straně řeky upadá a vylidňuje se, Windsor se rozrostl na třetinu obyvatel

31.7.2019 v 5:51 | Karma: 23,20 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik