Jak si vytvoříte životní rovnováhu - základní pilíř životního štěstí

Životní rovnováha je základem životního štěstí. Je to hlavní pilíř ze tří pilířů štěstí v života (rovnováha, růst, naplnění). Bez životní rovnováhy nelze budovat zbylé dva pilíře a tím není ani možné dosáhnout životního štěstí.

Celý vesmír i příroda je postaven na zákoně o rovnováze. Všechny energie v přírodě jsou nastavené tak, aby byly schopné udržovat dlouhodobou rovnováhu a v případě jejího porušení jsou schopné ji znovu nastolit. Bez rovnováhy by se vše rozpadlo a přestalo by existovat. Stejně tak se rozpadá bez rovnováhy i váš život. 

Jen v rovnováze je ta pravá a skutečná síla. Jakmile ztratíte rovnováhu, začne se vše hroutit. Na rovnováze je postaveno vše. Bojová umění jsou především o schopnosti udržet rovnováhu. Soupeře, který je schopen si svoji rovnováhu udržet, nelze porazit. Naopak, vychýlí-li vás z vaší rovnováhy, porazí vás. Stejně tak v přírodě: pokud je něčeho mnoho, nebo naopak málo, zanikne to. Následuje pak znovunastolení rovnováhy. V té pak vše opět prosperuje. Jste svědky různých finančních či ekonomických krizí. Jejich základní příčinou je nerovnováha. Stejně tak v sociální oblasti. Stačí si uvědomit současnou krizi spojenou s emigrací. I její příčinou je nerovnováha, která byla způsobena různými konflikty. A ty zase byly způsobeny jinou nerovnováhou. Pokud dojde k porušení rovnováhy, dochází automaticky ke konfliktu. Ten vzniká pro to, aby byla rovnováha opět nastolena. A stejně tak je tomu i ve vašem životě. Pokud se vám daří budovat a udržovat rovnováhu v přijatelné míře, pak nemusíte v životě s ničím bojovat. Vyhýbáte se vzniku konfliktů. Když však naopak rovnováhu ztratíte, bude vyvolán konflikt, který tuto rovnováhu bude chtít napravit. Každý konflikt vám však ztěžuje život a vyčerpává vás. Pak se skutečně váš život stává těžkým a můžete v životě trpět. Abyste se těmto nepříjemným konfliktům vyhnuli, musíte se snažit o udržení dlouhodobé rovnováhy.

Kvalitu lidského života určuje 9 základní oblastí života: poznání sebe sama, povolání – kariéra/podnikání, vztahy, rodina, bohatství, řády a pravidla, budoucnost – schopnost získávat nové do života, domov, dosažení cílů a snů. Hovoříme-li o životní rovnováze, pak hovoříme o rovnováze právě mezi těmito devíti oblastmi života. Každé této oblasti tak musíte věnovat tolik energie, aby byla v rovnováze s ostatními. Pokud se v životě zaměříte jen na jednu či několik oblastí a ostatním nebudete věnovat energii, dojde k nerovnováze a následnému zhroucení celého vašeho života. Pro šťastný život nestačí, aby se vám dařilo jen v jedné či několika oblastech. Musí se vám dařit ve všech. Jinak vám ty ostatní budou chybět v nastavení rovnováhy. Stejně jako vše v přírodě a životě podléhá daným pravidlům, podléhá daným pravidlům i každá z těchto devíti oblastí života. Pokud tato pravidla znáte a využíváte je ve svém životě, pak si vytvoříte životní rovnováhu. A právě rovnováha je základním pilířem šťastného života.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jirka Černák | čtvrtek 25.2.2016 8:41 | karma článku: 8,64 | přečteno: 232x