Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén Čáslavská. O co jí jde?

Věra Čáslavská odmítla účast na slavnostním oznámení olympijské reprezentace. Odmítnutí své účasti zdůvodňuje místem konání pléna, kterým bude ve čtvrtek Pražský hrad a zúčastní se ho pro ni nepřijatelný kazisvět prezident Zeman.

 Tento nesnášenlivý postoj je u ní patrný od minulého roku, kdy se aktivně zapojila do prezidentské kampaně. Tehdy prohlásila, že "Pokud by se bývalý člen KSČ stal prezidentem, bylo by to  plivnutí do tváře obrovské většiny lidí, kteří do strany nevstoupili". Je to věc názoru a dalo by se s ním souhlasit. Můžeme jí tento pevný názor ale věřit? V televizní debatě finalistů prezidentské volby zahrnula Zemana množstvím urážek k jeho minulosti a jinak pohotový hulvát tehdy zachoval chladnou hlavu, přičemž překvapil až nečekanou uctivostí. Přitom mu nahrála na smeč, kterou mohl Čáslavskou lehce ztrapnit.
Porovnejme si tedy minulost obou dvou taknějak paralelně.
Miloš Zeman na politiku narazil už v době studií na střední ekonomické škole, kdy napsal oslavný referát o zakázané knize Karla Čapka Hovory s T.G.M., kvůli kterému málem neodmaturoval a který mu uzavřel možnost studovat na VŠ. Vzdělání si doplnil až o několik let později dálkovým studiem z kterého přešel na denní. Tehdy jako student vstoupil do oné KSČ. Mám pro tyhle lidi určitou dávku pochopení. Začalo Pražské jaro, otevřely se hranice, zrušila se cenzura, krása bez závoje... mladí aktivní lidé chtěli změně pomoct. Kdo říká, že šlo jen o úpravu a měl se změnit režim, neví, co říká.Šlo o dosažení maxima a vzhledem ke geopolitické sitaci i toto bylo příliš o čem nás přesvědčily tanky spřátelených armád. Právě pro nesouhlas s okupací byli lidé jako Zeman ze strany okamžitě vyloučeni.
Co v tu dobu dělala paní Čáslavská? V šedesátých letech se stala gymnastkou světové úrovně, sbírala po světě tituly a medaile na mistrovstvích světa, Evropy i olympijských hrách. S politikou se střetla až podpisem 2000 slov, který pro ni znamenal o tři roky později, v r. 1971 vyloučení z ČSTV. V tu dobu se vdala za vynikajícího sportovce a olympionika Josefa Odložila, důstojníka ČSLA , absolventa Žižkovy vojenské školy v Bratislavě a člena předsednictva ÚV ČSM. Sama závodila v hodnosti podporučice SNB v oddíle Rudá hvězda Strašnice.
Po vystudování Zemana a jeho roční pedagogické činnosti nastává vyloučení z KSČ a až do roku 1989 působí na podřadných funkcích z kterých je pro svou publikační činnost třikrát vyhozen. V roce 1968, v době, kdy Zeman vstoupil do KSČ, se vrací z veleúspěšné olympiády Věra Čáslavská a předává kopie svých medailí prezidentu Svobodovi, generálnímu tajemníku ÚV KSČ Dubčekovi a členům ÚV KSČ Černíkovi a Smrkovskému . Na oplátku od nich dostává svatební dary. "K těm čtyřem pánům jsem měla úctu a chtěla jsem jim aspoň symbolicky poděkovat." Dubček pro ní byl zlatíčko, co se jí postaral o byt. Velice ráda vzpomíná i na lomunistického prezidenta Novotného, co jí zařídil čtyři roky před tím zvýšení platu....
Čáslavské je jako "disidentce" umožněno v prvních normalizačních letech vystudovat FTVS. V dobách, kdy dokonce třeba i takový PhDr.Vladimír Špidla pracuje jako dělník na pile, skladník nebo kulisák, Věra Čáslavská si přivydělává uklízením při mateřské dovolené. Pak se sebere a zajde za předsedou ČSTV a členem ÚV KSČ Antonínem Himlem : "Na další nový rok jsem přišla k jeho kanceláři, zaklepala a než otevřeli, sundala jsem si kabát. Měla jsem pod ním jen cvičební úbor. Himl otevřel dveře a zůstal stát jako opařený. Řekla jsem s úsměvem, že mi loni slíbil práci, jsem tady a raději jsem si vzala pracovní dres, abych mohla hned začít pracovat.. Smál se." Nastoupila jako trenérka mládeže ve Spartě. Celkem úsměvná historka, nebýt toho, že příhodu, jak polonahá škemrá o práci u dveří bolševického aparátčíka vypráví dnes uznávaná bojovnice proti komunismu.V roce 1979 odjíždí na tři roky s manželem trénovat do Mexika....
Můžeme si položit otázku, zda je averze proti Zemanovi vzhledem k jeho politické minulosti opravdu tím pravým důvodem. Jestli stejně ostře vystupovala také třeba proti Jiřímu Dienstbierovi, který měl za sebou roční členství v KSČ z roku 68? Určitě ne. Proč tedy s takovou láskou vzpomíná na komunistické pohlaváry? Proč ji hanba nefackovala, když žádala ministra vnitra Johna o navrácení policejní uniformy a udělení hodnosti "majora nebo i větší "? Nebude za tou rádoby politickou averzí čistě osobní důvod? Miloš Zeman se totiž už před volbami vyjádřil, že nebude dávat milosti sportovcům a otcovrahům, za které si každý mohl dosadit Havlův pardon Šimůnkovi a synovi právě Věry Čáslavské. Milost, kterou drtivá většina našich občanů dodnes nemůže Havlovi odpustit a na kterou nebyl sám Havel nikdy hrdý. Jsem přesvědčen, že ano. Zároveň si ale myslím, že se tak může chovat jako Věra Čáslavská a matka, ne jako čestná předsedkyně olympijského výboru. Měla by přiznat "barvu". Na vyhlašování olympioniků je totiž pozvána právě z titulu své funkce a proto, že je považována dodnes za největšího sportovce naší historie. Už kvůli těm našim reprezentantům mi to přijde nefér.

funkce a proto,

Autor: Jiří Vondráček | středa 15.1.2014 9:47 | karma článku: 48,21 | přečteno: 29839x
  • Další články autora

Jiří Vondráček

A z Farského je nakonec hrdina a morální ikona.

Poslanec Farský oznámil, že se vzdá svého poslaneckého mandátu kvůli osmiměsíční absenci způsobenou jeho studijním pobytem v USA. Poklekněte.

20.1.2022 v 14:05 | Karma: 39,81 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Společnost

Jiří Vondráček

Jsou koalice SPOLU a PirStan podvodem na voliče?

No samozřejmě, že jsou. Koalice politických stran či hnutí jsou běžným a víceméně nutným nástrojem při volebním klání či sestavování vlády. Mají ale určitá pravidla.

8.10.2021 v 13:25 | Karma: 32,32 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vondráček

Vakcínu si nechte píchnout samy, vy ovce !

Počátkem 90. let pronesl písničkář Dědeček zvláštní přání : "Vraťte nám nepřítele!" Jakkoliv se může zdát tento výkřik podivný, měl svoji logiku.

12.1.2021 v 18:54 | Karma: 45,56 | Přečteno: 14871x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vondráček

Tak mám prý konečně rovnou páteř. Děkuji, pane Vystrčile.

Nějakou dobu už mě pobolívají záda. Myslel jsem, že je to věkem. A ona za to může Čína. Jsem z toho trochu zmaten teda.

10.9.2020 v 22:16 | Karma: 43,29 | Přečteno: 2005x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vondráček

Opozice vyrazila do boje proti koronaviru. Nebo za volebními preferencemi?

Premiér udělal vstřícné gesto a nabídl tři místa opozici v Ústředním krizovém štábu. TOP09 do něj nominovala svého odborníka. Zubaře.

7.4.2020 v 17:52 | Karma: 36,71 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3411x
Jsem ortodoxní mánička, která má stále ještě své zuby. Mám svůj pohled na dění okolo nás, čímž rozčiluju střídavě pravičáky a levičáky. Nyní, snad jen přechodně, už jen příležitostný muzikant.

Seznam rubrik