Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roxette: Good Karma (2016) - Labutí píseň devadesátkových hitmakerů?

Švédská legenda inteligentního popu devadesátých let končí. Těžké onemocnění zpěvačky Marie Fredriksson jim neumožňuje dále pokračovat ve společné hudební kariéře.

Jako možná náplast na srdce fanoušků může posloužit poslední studiové album Good Karma, které vyšlo tento pátek.
Roxette zůstávají věrni tomu, co pro ně bylo typické. Optimistická, popová muzika, chytře udělaná, se zapamatovatelnými melodiemi. Tak je to alespoň na začátku jedenáctiskladbové novinky. Mírně ostřejší Why Dontcha?, které hlasově dominuje Per Gessle a klasická balada ve středním tempu, It Just Happens. I přes prožitá příkoří a dle aktuálních recenzí nepříliš jisté živé vystupování, je Fridriksson v solidní hlasové kondici a skladbu "dává" tak, jak si pamatujeme ty nejznámější hity kapely.
Problémy však nastávají od třetí skladby. Roxette modernizují svůj zvuk - snad jen občasné hrábnutí do kytarových strun - dávají vzpomenout na staré časy. Ke slovu se dostává dusavý, umělý podklad, hlasy interpretů jsou modifikovány efekty a tak typická originalita se rozpouští v tom, co dnešní pop produkuje ze všech stran. Slyšíme popvé divy typu Ellie Goulding, ale i klenuté melodie, které jakoby vypadly z posledních desek Coldplay. Kdysi živý, na skutečné hudební nástroje hraný pop se utápí pod elektronickým balastem - např. You Make It Sound So Simple. Slyšet tyhle skladby v rádium, projdou myslí bez toho, aniž by zakotvily. Ani by mně nenapadlo řešit, o jakého interpreta se jedná. Ve skladbě You Can't Do It Anymore se dokonce v aktualizaci dostávají tak daleko, že koketují s rapem. N, neberu to jako svatokrádež. Bohužel, v kontextu desky to působí jen a jen jako úlitba současnému mainstreamu. A to je rozhodně škoda, neboť Roxette byly vždycky svébytnou kapelou, která dokázala přijít s vlastním zvukem. Poslední album Good Karma je však kompilátem všeho možného, odkud Roxette vystrkují růžky jen velmi sporadicky. Pokud se skutečně jedná o tečku za kariérou Roxette, je škoda, že končí zrovna takhle. Nové publikum těžko naberou - ač se o to mermomocí snaží - a staré fanoušky spíše zklamou, ne-li odradí.

Autor: Jiří Vladimír Matýsek | sobota 4.6.2016 10:41 | karma článku: 11,40 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Jiří Vladimír Matýsek

Arctic Monkeys – AM: Absolutně mizerné…

Arktickým opicímvyšlo nové album. Již páté. Sheffialďané jsou zase na titulních stranách hudebních časopisů, jsou headlinery velkých festivalů a okupují první příčky hitparád. A hudební kritici se mohou samou chválou přetrhnout. A já se ptám: Proboha proč?

26.9.2013 v 20:50 | Karma: 5,82 | Přečteno: 450x | Diskuse| Kultura

Jiří Vladimír Matýsek

MINISTERSTVO KULTURY VARUJE: Tento film vám může způsobit trauma

Oxfordský slovník angličtiny definuje násilí jako „chování, zahrnující užití fyzické síly ke zranění, poškození nebo zabití někoho, či něčeho.“ Druhý význam zahrnuje „silnou emoci, nepříjemnou zkušenost nebo destruktivní přírodní sílu.“ Násilí bývá ve spojitosti s kinematografií často skloňováno. Mluví se o omezení násilných scén ve filmech a o útocích, které mohly být podmíněny sledováním filmů (viz nedávný případ střelby při projekci posledního Batmana).

16.7.2013 v 17:02 | Karma: 10,44 | Přečteno: 5971x | Diskuse| Kultura

Jiří Vladimír Matýsek

Kajícná zpověď kulturního snoba

Oscar Wilde jednou pravil:„Veškeré umění je zcela neužitečné.“ Ve svém posledním příspěvku na tomto blogu jsem před časem mimo jiné napsal: „Umberto Eco naplňuje postmoderní metodu psaní beze zbytku. Pražský hřbitov lze číst jako skvěle střižený román Dumasovského typu. Pobaví se čtenář, který se o konspirační teorie nezajímá a o zednářích zaslechl jen omylem. Poučenějšímu čtenáři dává Ecův román dostatek místa k uvažování nad smyslem literatury a dějin a ještě se utvrzovat v kvalitě vlastní kulturní encyklopedie.“

24.6.2013 v 17:27 | Karma: 6,56 | Přečteno: 444x | Diskuse| Kultura

Jiří Vladimír Matýsek

Z deníku padělatele (Umberto Eco: Pražský hřbitov)

Umberto Eco byl pro mě vždycky spíše vědcem než autorem beletrie. Proslavil se siceJménem růže, historickou detektivkou, ale odborné eseje tvoří přeci jen valnou většinu jeho bibliografie. Práce ze středověké estetiky, teorie literatury a sémiotiky byly vždycky dokonalou ukázkou toho, jak poměrně složité téma podat s nebývalou čtivostí a přístupností pro „neodborného“ čtenáře. Pokud jde o beletrii, je Eco postmodernistou par excelence. Sám na sebe aplikuje svou teorii o čtení textu na více rovinách a baví oba svoje čtenáře – sémantického i sémiotického.

18.6.2013 v 16:45 | Karma: 8,39 | Přečteno: 371x | Diskuse| Kultura

Jiří Vladimír Matýsek

Pär Lagerkvist a jeho Trpaslík

Dovolím si tvrdit, že pokud se dnes řekne slovní spojení „švédská literatura,“ jen málokdo se dovede upamatovat na víc než jen pár jmen autorů a děl z této severské země. Většina si vzpomene na autorku dětských knížek Astrid Lindgrenovou, milovníci thrillerů ze současnosti zmíní Stiega Larssona, autora i u nás výborně prodávané trilogieMilénium. A někteří si možná vzpomenou na Pära Lagerkvista, nositele Nobelovy ceny za literaturu, jeho románTrpaslíkje tématem tohoto textu. Než se ale k Lagerkvistovi dostanu, dovolte mi krátký exkurz o dějinách švédské literatury.

27.3.2013 v 22:57 | Karma: 8,86 | Přečteno: 422x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 933x
Doktorand v oboru česká literatura, prodejce v record storu, milovník kvalitní hudby a literatury, sběratel vinylových desek.