Zrušme volby!

Jsem rád, že se mohu svobodně rozhodnout, koho budu volit. Škoda jen, že není nikdo, kdo by si zasloužil můj hlas běžného občana smýšlejícího jen mírně pravicově. Mám pocit, že každý z našich vrcholných politiků má kakaovou skvrnu, velikosti mexického dolaru. Pro ty co neznají slavný český film, doplňuji, že heslo hlavních hrdinů bylo: Lump nebo hrdina, všechno jedna rodina.

Ať to beru zleva či zprava, mám pocit, že naši politici reprezentující strany kandidující do Poslanecké sněmovny, jsou jeden jako druhý. Každý chce získat co nejvíce hlasů a nejlépe absolutní většinu. Jenže ta většina jim neslouží k lepšímu prosazování zájmů nás voličů, ale k prosazování jejich vlastních zájmů.

Topolánkovu ODS ani Paroubkovu ČSSD už nemohu ani vidět. Jejich věčné půtky, napadání a vytahování načasovaných a dobře zorganizovaných afér, u kterých běžný občan nemá ani potuchy, kde leží pravda, mě dokonale otrávilo. Komunisty volit nemohu z přesvědčení.  Zelení se zmítají v křeči vlastní neschopnosti  a TOP 09 ? Ani nevím, proč se dopředu obávám, že parta dobře známých a provařených obličejů, které změnili prodejní značku, nebude o nic lepší než dříve a ještě na sebe nalepila spoustu spekulantů, kteří si vykalkulovali možnost dostat se ke korytům. Do celkového výčtu mi tu chybí KDU-ČSL. Jen nevím proč volit někoho, kdo se nakonec vždy přidá na stranu vítěze a svoji schopnost ovlivnit jazýček vah, používá k politickým obchodům.

Konec konců, je zcela jedno, koho nakonec zvolíme. Příležitost dělá zloděje a peníze a moc kazí charakter. A protože Mirek Dušín byl jen jeden a Rychlé šípy byla pohádka, nevím, jestli nakonec nebude lepší zvolit někoho, kdo už má nahrabáno a hlavně víme co se od něj dá čekat.

Již několik let si také kladu otázku, zda je lepší mít v Poslanecké sněmovně jednu stranu s absolutní většinou, nebo více malých stran tvořících koalici. První varianta nám zajistí bezproblémové schválení (nebo zamítnutí) všech předložených zákonů, ale druhá varianta nutí všechny strany ke spolupráci a neustále jednat pod kontrolou ostatních. Každá varianta má svá pro i proti.

Vím, že není v naší moci přimět politiky chovat se slušně. Není způsob jak na ně působit dostatečným tlakem, aby si uvědomili, že dělají něco špatně. Jediný způsob je dát svůj hlas ve volbách, i když víme, že to prakticky k ničemu není.

Naší politici jsou si dobře vědomi, že volby nemohou nic změnit. Protože kdyby se dalo volbami něco ovlivnit, už by je dávno zrušili.

Nebyla by pro nás nejlepší trvalá úřednická vláda? Vždyť se podívejme, jak funguje. Docela jí to jde a určitě není horší než předchozí vláda sestavená ze zástupců parlamentních stran. Tak co na to říkáte? Nesestavíme úřednický Parlament ?

Autor: Jiří Verner | čtvrtek 25.2.2010 16:21 | karma článku: 19,21 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Jiří Verner

Všechno špatně ...

15.5.2012 v 15:44 | Karma: 24,37

Jiří Verner

S mrtvolou na zádech

27.10.2011 v 9:11 | Karma: 21,00

Jiří Verner

Holky neblbněte!

22.9.2011 v 14:17 | Karma: 26,67