Neplaťme z falešné solidarity řecké dluhy!

Nejsem si vědom, že bych Řecku něco dlužil. Svoji dovolenou jsem řádně zaplatil a dokonce na místě zanechal skromné spropitné. Relativně vzdálenému Řecku nic nedlužím a nechci za něj nic platit. Lehce by se mohlo stát, že za pár měsíců budeme platit i za Španělsko, Portugalsko nebo Rumunsko.

Můj názor není důležitý. Smutnější je, že se nikdo nebude ptát ani na názor našeho státu. Opravdu je v našem zájmu, tak jak to přináší dnešní  noviny, pomáhat platit řecké dluhy? 

Řecko nepostihla žádná přírodní katastrofa, která by vyžadovala solidaritu nás všech, abychom pomohli obyčejným řeckým občanům. Řecko se dostalo do složité finanční situace dlouhodobě neudržitelným deficitem státního rozpočtu. Lze s úspěchem předpokládat, že cesta k tomu byla dlážděna, stejně jako v mnoha jiných zemích, rozhazovačnou vládou, neprůhledným financováním státních zakázek a megalomanskými projekty některých tamních politiků. Obyčejný Řek měl možnost ovlivnit počínání svých volených zástupců asi stejně velkou, jako občan ČR – téměř žádnou..  Nepočítáme – li odevzdání hlasu ve volbách.

Nesouhlasím proto se sanováním Řeckého dluhu a s finanční pomocí této zemi. Naše pomoc totiž nepovede ke zlepšení situace prostých občanů, ale pomůže jen zvýšit zisky bankovního sektoru a místních s vládou spřátelených podnikatelů.

Pánové v Bruselu jsou ale jiného mínění. Jejich důvody jsou nasnadě. Skrývají strach. Mohlo by se totiž lehce stát, že pokud Řecku nikdo nepomůže a Řecko nebude schopno dodržet finanční a měnová kritéria platná pro setrvání v EU, nastoupilo by cestu postupného oddělování  ze současných evropských struktur

 Byla by to první vlaštovka a mohla by ukázat, že žít a existovat lze dost dobře i bez EU. A dost možná by se mohlo ukázat, že bez komplikovaných a svazujících nařízení z EU lze daleko lépe hájit zájmy vlastní země. A co kdyby si z tohoto  ponaučení vzal příklad i někdo další?

Takže pánům z Bruselu ve skutečnosti nejde o pomoc a změnu nemocného řeckého hospodářství, ale pouze o zametení problémů pod koberec. Pomocí finančních injekcí a dalších úvěrů upevnit falešnou představu jednoty EU.

 

Autor: Jiří Verner | čtvrtek 11.2.2010 16:04 | karma článku: 30,74 | přečteno: 1757x
  • Další články autora

Jiří Verner

Všechno špatně ...

15.5.2012 v 15:44 | Karma: 24,37

Jiří Verner

S mrtvolou na zádech

27.10.2011 v 9:11 | Karma: 21,00

Jiří Verner

Holky neblbněte!

22.9.2011 v 14:17 | Karma: 26,67